Quatorze Juillet - de nationale feestdag

De belangrijkste nationale feestdag in Frankrijk is 14 juli “Quatorze Juillet”. De Fransen vieren het begin van de Franse Revolutie in 1789 toen de Bastille bestormd werd. Het is nu ook een belangrijk symbolisch feest waarbij de Franse waarden worden gevierd: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap.

Ieder jaar weer is de verjaardag van die opstand een groot feest in heel Frankrijk. Overal hangen rood-wit-blauwe vlaggen en mensen dragen een rozet met die kleuren en trekken hun beste kleren aan. Op het plein van elke stad worden grote tafels neergezet en er speelt een muziekkorps. 's Avonds wordt er gedanst en heel wat wijn gedronken.

Franse Revolutie 1789

Op 14 juli 1789 kwam de bevolking van Parijs in opstand vanwege de koning die het land naar hun mening slecht bestuurde en met zijn hofhouding in weelde leefde. Het volk zelf leefde in bittere armoede. De mensen bestormden de Bastille, de gevangenis van Parijs. Dat was het begin van de revolutie. Hierna veranderde er veel in Frankrijk. De koning, zijn vrouw en leden van de hofhouding werden onthoofd.

Parijs op Quatorze Juillet

In Parijs begint de dag met een groot militair defilé over de Champs Élysées richting de Arc de Triomph. De landmacht, luchtmacht en marine zijn onderdeel van dit defilé.
Als eerste komt La Patrouille de France, een onderdeel van de Franse luchtmacht, met de Alpha Jets. Met een bulderend geluid vliegen de straaljagers over waarbij zij rode, witte en blauwe rookpluimen achterlaten, de kleuren van de Franse vlag.
Dan volgt de militaire parade, de oudste en grootste van Europa. Deze gaat vanaf de Place de l’Etoile over de Champs-Elysées naar de Place de la Concorde.
’s Avonds is er een groot concert op de Champs-de-Mars en de avond wordt afgesloten met prachtig vuurwerk bij de Eiffeltoren.

Feest in heel Frankrijk

In vrijwel alle steden en dorpen in Frankrijk wordt het feest gevierd. Er zijn sportieve, culturele, muzikale en gastronomische evenementen. Sommigen houden een picknick met een muzikaal tintje of gaan naar een bal musette (dans onder begeleiding van accordeonmuziek).
Anderen gaan naar het bal des pompiers: het jaarlijkse bal dat de brandweer in zijn kazernes geeft. Ieder dorp heeft zo zijn feestelijke, symbolische plekken waar de mensen samenkomen.

Vuurwerk tijdens uw vakantie op 14 Juillet

In Frankrijk mag je zelf geen vuurwerk afsteken. Vrijwel iedere gemeente geeft een keer per jaar een vuurwerkshow. Niet met Oud en Nieuw, maar ter gelegenheid van Le Quatorze Juillet – want dat is het mooiste en belangrijkste symbolische feest in Frankrijk.

Marseillaise

De Marseillaise is het officiële volkslied van Frankrijk. De oorspronkelijke versie is een lied dat is geschreven en gecomponeerd in Straatsburg door Claude Joseph Rouget de Lisle, kapitein in het Franse leger, in de nacht van 25 op 26 april 1792.

De naam Marseillaise dankt het lied aan het feit dat de troepen uit Marseille tijdens de Franse Revolutie het lied zongen bij hun intocht in Parijs. Het zevende couplet, ook 'couplet van de kinderen' genoemd, wordt in oktober 1792 toegevoegd aan het oorspronkelijke lied. Wie de auteur is van dit couplet, is niet zeker. Er zijn verschillende mensen die het schrijven van dit couplet opeisen.

Allons enfants de la Patrie,
le jour de gloire est arrivé!
Contre nous de la tyrannie
L'étendard sanglant est levé.
L'étendard sanglant est levé:
Entendez-vous dans les campagnes
Mugir ces féroces soldats?
Ils viennent jusque dans vos bras
Égorger vos fils, vos compagnes!

Komt, kinderen des vaderlands,
de dag der overwinning is aangebroken!
Tegen ons is de tyrannie
het bloedige vaandel van de tirannie gehesen
Het bloedige vaandel is gehesen.
Hoort ge in de velden
het brullen van die vreselijke soldaten?
Zij naderen tot in uw armen
om uw zonen en echtgenoten te kelen!

Refrein:
Aux armes, citoyens,
Formez vos bataillons.
Marchons! Marchons!
Qu'un sang impur
Abreuve nos sillons

Refrein:
Te wapen, burgers!
Vormt uw bataljons!
Laten we marcheren, marcheren,
Zodat het onreine bloed
onze voren doordrenkt

Terug naar het overzicht