Vanuit Domaine les Forges Parijs bezoeken

parijs-straat2

Het zou de mooiste dag van de vakantie worden. Zonnig, maar niet te heet. De perfecte dag om er met zijn tweeën op uit te trekken. Voor mijn zus en haar vriend dan, ik wilde vast wel oppassen. Dat had ik al een beetje zien aankomen, toen ze voorstelden met mij naar Domaine Les Forges te gaan. Gelukkig heb ik een geweldige band met mijn neefjes (7 en 9), die deze week extra opgetogen waren door hun ‘nieuwe huis’. We hadden al een paar dagen genoten van het zwembad, de speeltuin en ‘soort-van-jeu-de-boules’, maar nu was het tijd voor wat afwisseling. Het idee kwam ‘s avonds, toen ik (vergeefs) een speelgoedtreintje probeerde uit te zetten. We gingen naar Parijs!

Inspirerend begin van de vakantiedag

Dat was een mooie verrassing, zo op de vroege ochtend. Mijn neefjes stonden net iets drukker dan normaal op mijn bed te springen. Ze wilden zo snel mogelijk weg. Van mijn zwager kregen wij de extra broodjes die hij had besteld voor de fietsreis. Ze zouden onderweg wel iets vinden, bij een bakker in een groter plaatsje in de buurt (het werd Cyphorast in Vasles, een kleine boulangerie met heerlijk vers brood). Maar eerst was het tijd om ons af te zetten en uit te zwaaien bij het treinstation in Poitiers. 

Met de trein naar Parijs

De treinreis van Poitiers naar Parijs was een van de leukste onderdelen van deze dag. Ik keek ernaar uit mijn neefjes kennis te laten maken met Parijs, maar zij vonden de trein eigenlijk het mooist. Het heeft ook wel iets bijzonders, de TGV. Deze hogesnelheidstrein behaalt snelheden tot wel 320 kilometer per uur. Je ziet afwisselende landschappen langskomen en het interieur is comfortabeler dan je in Nederland gewend bent. Slechts 1½ uur later stonden wij, 350 kilometer verder, in hartje Parijs. 

Kriskras door Parijs

De metro van Parijs viel meteen in de smaak. In het begin hebben we een beetje heen en weer gereden. Elke nieuwe halte en wijk daarboven was weer een verrassing. Vooral het metrostation Arts et Métiers sprak tot de verbeelding van mijn jongste neefje, vanwege de stoere met koperplaten beslagen wanden en enorme tandwielen in het plafond. Veel kostte dit niet: kinderen van 4 tot 10 jaar reizen voor een gereduceerd tarief van €7,05 per 10 ritten. 

Parijs aan je voeten

Aanvankelijk wilde ik de treden van de prachtige Sacré Coeur laten voor wat ze waren, dit zou te vermoeiend worden voor zulke jonge kinderen. Maar ze stonden er zelf op: we beklommen niet alleen de treden maar ook de Sacré Coeur zelf! Dit was de moeite waard, door het spectaculaire uitzicht over Parijs. Hier kon ik mooi mijn favoriete plaatsen en wijken aanwijzen. Dit kostte maar 14 euro: 4 euro voor de kinderen en 6 euro voor mij. Als feestelijke afsluiting bezochten wij een van vele kraampjes voor crêpes. Voor een paar euro hebben we ons volgestopt met vers gemaakte pannenkoeken met suiker en chocopasta (ik met gesmolten kaas). 

Weer terug naar Domaine les Forges

Na de crêpes was het tijd om weer naar huis te gaan. In de trein werd niet meer gepraat of naar buiten gekeken. De oudste had zijn Nintendo mee, de jongste mocht op mijn telefoon. Gelukkig was er wifi in de trein, zodat ik een game kon downloaden. Het enige waar ik spijt van heb, is mijn late ontdekking van het museum Arts et Métiers. Dit museum voor technologie en uitvindingen schijnt vol te staan met knotsgekke instrumenten, auto’s, vliegtuigen en robots, perfect voor mijn neefjes! Een volgende keer dan maar. Op de terugweg sliepen zij. Een mooi stil afsluitend familiemoment. Mijn gedachten gingen uit naar de fles Bergerac Blanc Sec, die inmiddels op temperatuur moest zijn. Ook een aanrader. Santé!

Vanaf dit park zijn we gegaan >>

Domaine les Forges Poitou-Charentes

Het park Domaine les Forges is een zeer geschikt park voor jonge gezinnen en senioren. De villa' en tuinen zijn zeer ruim.

  • 4 en 6 pers. villa's
  • golfbaan om de hoek
  • gratis wifi
  • verwarmd zwembad
  • autovrij park