Vakantiehuizen in een wijnregio

Wijnroute 5 fume en chaine luxe vakantievilla zwembad wifi wandelen wijn vignoble hond.jpg

Als wijnliefhebber is het natuurlijk geweldig om uw vakantie door te brengen in een wijnstreek. De glooiende heuvels zijn bedekt met wijngaarden, de wijnstokken staan keurig in een rij. In de zomer beginnen de druiventrossen te groeien en enkele weken later krijgen ze hun mooie groene of blauwe kleur. In het najaar is het altijd een indrukwekkend gezicht als de druiven geoogst worden. Soms nog met de hand maar veelal machinaal. Soms is het toegestaan om te helpen met de oogst, een leuke ervaring tijdens de vakantie. De druiven worden naar de wijnhuizen of centrale coöperatie gebracht waar ze geperst en gebotteld worden.
Uiteraard moet tijdens uw vakantie de wijn ook geproefd worden. Er zijn talrijke "degustations" waar u diverse wijnen kunt proeven en kopen.

Frankrijk: het vakantieland van de wijnen

Frankrijk staat bekend om zijn wijnen en wijngebieden. Bekende streken zijn de Dordogne, Bordeaux, Cahors, Languedoc en Provence. Ieder streek heeft zijn eigen wijnen omdat grond, temperatuur en klimaat verschillen. In al deze regio's zijn parken van FranceComfort. Bent u (nog) geen wijnliefhebber? Sla dan het proeven van de wijn over of gun het genot hiervan aan uw medereizigers. Bent u wel een wijnliefhebber? Kijk dan eens naar onderstaande parken. Voor een wijnliefhebber geven de mystiek van de wijnkelders, de passie van de wijnboeren, de prachtige wijnvelden en de smaakvolle wijnen een waardevolle extra dimensie aan de vakantie.

Provence - oudste wijngebied van Frankrijk

De Provence heeft een lange wijngeschiedenis en is waarschijnlijk het oudste wijngebied van Frankrijk. Het wijngebied ligt voornamelijk in het centrale deel van de Provence. De meest bekende wijn is de rosé. Deze wijnen passen bij het klimaat: ze zijn licht, fris en fruitig. 
Vanwege de lange wijngeschiedenis heeft de Provence een enorme variatie aan druivenrassen. Voor de productie van rosé en van rode wijnen gebruiken de wijnmakers grenache, cinsault, mourvèdre en syrah. Voor de witte wijnen zijn dat ugni blanc, sémillion en rolle.

Onze vakantieparken in wijnregio's

Village des Cigales Lot - Dordogne

Naar het park

Jardin du Golf Provence

Naar het park

Domaine de Lanzac Dordogne

Naar het park

L'Espinet Aude - Langedoc

Naar het park

Château de Salles Aquitaine - Bordeaux

Naar het park

De wijngaarden in de Dordogne en Bordeaux

In de Dordogne tot aan Bordeaux toe vindt de wijnbouw plaats. De wijngaarden liggen vaak mooi gelegen op de hellingen van de rivier de Dordogne. Maar ook verder van de Dordogne af liggen de bekende wijnhuizen. De naam Saint-Émilion kent iedereen.
Onder invloed van de Atlantische Oceaan is het klimaat gematigd met warme zomers en kunnen de druiven in het najaar goed rijpen.
De verschillen in samenstelling van de bodem draagt ertoe bij dat er een grote verscheidenheid aan druivenrassen is en de wijnen die ervan worden gemaakt.
Alle gangbare wijnen, wit, rood en rosé, worden gemaakt van bekende druivenrassen als Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec, Sauvignon blanc, Sémillon en Muscadelle.

Wijnstreek Cahors

De wijnstreek Cahors ligt aan de oevers van de rivier de Lot rondom de gelijknamige sfeervolle historische stad Cahors. De wijnbouw in deze streek is niet zonder slag of stoot verlopen. Het is bekend dat in de 7e eeuw al wijn werd geproduceerd. In de 19e eeuw zijn vrijwel alle wijngaarden verloren gegaan door een ziekte. Tot aan de Tweede Wereldoorlog werden er geen kwaliteitswijnen geproduceerd. Na 1947 is dit veranderd, maar door strenge vorst in 1956 werden vrijwel alle wijngaarden weer vernietigd. Na dit jaar werden de wijngaarden opnieuw beplant met de Auxerrois, beter bekend onder de naam Malbec. In de regio worden ze ook wel de "Cot" genoemd of "Pressac". De kwaliteit is uitstekend en in in 1971 kreeg Cahors zijn appellation contrôlée-status.
De kleur is donkerrood, bijna zwart. De typische aroma's van de Cahors zijn die van rood en zwart fruit (vooral cassis en zwarte kersen). Wijnen uit Cahors zijn bijzonder geconcentreerd en krachtig van smaak, waardoor ze perfect passen bij stevige gerechten op basis van rood vlees of uitgesproken kruiden.

Wijnstreken bezoeken tijdens de vakantie

Op diverse manieren kunt u de wijnstreken bezoeken. Er zijn uitgezette routes die u met de auto of de fiets kunt afleggen. Maak een wandeling over een wijngaard en leg contact met de wijnboer. Hij zal u buiten de drukke oogsttijd graag te woord staan. Komt u het bordje “degustation” tegen? Ga dan naar binnen en geniet van de wijnproeverij die daar aanwezig is.