Wandelen tijdens de vakantie

Frankrijk is het ideale land voor het maken van wandelingen tijdens uw vakantie. In welke streek u ook verblijft, Aquitaine, Dordogne, Provence, Languedoc, de Alpen of Poitou-Charentes, overal zijn goed gemarkeerde wandelroutes. Wandelen is een van de meest populaire activiteiten tijdens de vakantie in Frankrijk. Vaak kunt u al vanuit uw vakantiehuis beginnen met de wandeling. U kunt samen of als gezin een wandeling maken. Ook is het mogelijk u aan te sluiten bij een grotere groep die vertrekt bij de plaatselijke Office du Tourisme.

Wandelroutes in Frankrijk

U kunt een wandeling maken die u zelf heeft uitgestippeld. Makkelijker is het om gebruik te maken van de routes die uitgezet zijn, vaak door de plaatselijke “Office du Tourisme”. U komt dan langs de mooiste plekken in de omgeving. Naast de plaatselijke wandelroutes zijn er de landelijke routes voor lange afstandswandelingen. In Frankrijk zijn er meer dan 20.000 km aan wandelroutes. De soorten wandelroutes, Promenade’s en Randonnée’s, hebben verschillende symbolen om ze te herkennen. Zorg in alle gevallen dat u goed bent voorbereid: Trek goede schoenen aan, neem spullen mee om blaren te verzorgen en vergeet de zonnebrandcrème niet. Gaat u een langere wandeling maken, neem dan ook voldoende drinken mee.

Markeringen van de wandelroutes

Er zijn in Frankrijk 3 of 4 soorten wandelingen die met markeringen worden aangeduid. Deze markeringen zijn strepen in een bepaalde kleur die overal terug te vinden zijn, op bomen, rotsen en verkeersborden:

  • Grande Randonnée (GR): Dit zijn de langeafstand wandelingen die dwars door de streek en zelfs door het gehele land gaan. U loopt dan van plaats A naar plaats B. Bekende GR’s zijn de GR10 die door de Pyreneeën gaat of de GR5 die van Hoek van Holland (NL) naar Nice (FR) loopt. Ook de pelgrimsroutes naar Compostella hebben een GR nummer. De GR routes hebben een wit-rode markering.
  • Grande Randonnée du Pays (GRP): Een ander soort langeafstand wandeling is de Grande Randonnée met de toevoeging “du Pays”. Dit zijn wandelingen in een lus-vorm. Ze beginnen en eindigen op hetzelfde punt. Ook dit kunnen meerdaagse tochten zijn. Deze tochten kunt u herkennen aan de geel-rode strepen.
  • Petite Randonnée (PR): Dit is een relatief korte wandeling, variërend van 2 tot 8 uur, dus binnen een dag te doen. Deze routes hebben als markering een gele streep.
  • A pied en famille: Dit soort is eigenlijk onderdeel van de PR’s en is in 2002 geïntroduceerd. Het is een wandeling voor het gezin van 1 tot 3 uur.

Nordic walking

Nordic walking is populair, ook in Frankrijk. Op iedere wandelroute zijn de Nordic Walkers te vinden. Soms zijn het hele groepen die voorbij komen. Vaak is het mogelijk om bij de plaatselijke Office du Tourisme Nordic Walking stokken te huren.

Wijn wandeltochten

Een bepaalde categorie in de wandeltochten zijn de wijn wandeltochten. Deze worden georganiseerd door de plaatselijke Office du Tourisme. Ook de wijnchâteaux zelf organiseren wandelingen over de uitgestrekte wijngaarden die dan vaak eindigen in de proeverij “dégustation” van het wijndomein. Onderweg krijgt u alles te horen over de wijnbouw en de productie van wijnen.

Wandelen in de Dordogne

De Dordogne bevat ca. 1.000 km aan lange wandelroutes waaronder de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Kortere wandelingen zijn er nog veel meer, in totaal ruim 4.000 km. Vaak zijn deze routes uitgezet vanuit het centrum “Le Bourg” van een dorp. Deze Petites Randonnées of Circuits lopen door bossen, open velden, wijngaarden, heuvels en dalen. Aan het beginpunt van de route, wat ook het eindpunt is, staat meestal een bord met een grote kaart met daarop de diverse wandelroutes. In de plaatselijke Office du Tourisme zijn kaarten te vinden van de wandeling.

Parken in de Dordogne - Lot 🚶

Wandelen in de Gironde - Aquitaine

De Gironde biedt veel mogelijkheden om te wandelen tijdens de vakantie. Langs de Atlantische kust zijn wandelroutes zoals langs de baai van Arcachon of bij de bekende Dune du Pilat. U kunt ook gewoon over het strand lopen en genieten van de zee. In het zuidelijke deel liggen uitgestrekte bossen. Hier kunt u urenlang lopen en genieten van de mooie natuur in dit deel van Frankrijk. U kunt er allerlei soorten wild tegen komen. En als u een volgende keer een heel andere wandeling wilt maken kunt u in het oostelijke deel genieten van de uitgestrekte wijngaarden.

Park in de Gironde - Aquitaine 🚶

Wandelen in de Provence

Het landschap van de Provence is heel divers. U kunt het soort wandeling uitkiezen die u zelf wilt. De Provence-Alpes-Côte d’Azur is bekend om de prachtige kustlijn van de Middellandse Zee met bekende plaatsen als Cannes en St. Tropez. U kunt daar goed wandelen. Een bekende route aan de kust is het Nietsche pad bij de plaats Eze. Tijdens de wandeling heeft u een schitterend uitzicht over de kust van de Middellandse zee. Bij helder weer ziet u Corsica en zelfs Italië liggen. Landinwaarts zijn er prachtige lavendelvelden, heuvels en bergen tot wel 4100m hoog. Geniet van de geuren en de kleuren van de lavendel. Voor de sportievelingen zijn er wandelroutes door de bergen en de rotsformaties van de Gorges du Verdon. Bekende routes zijn de GR4 van de Provence naar de Atlantische kust, de GR97 – Tour du Luberon, de GR 91 – Tour du Mont Ventoux en de GR99 bij de Gorges du Verdon.

Parken in de Provence 🚶

Wandelen in de Alpen

Als er ergens een populair gebied is om te wandelen, dan is het wel in de Alpen. De ongerepte natuur om u heen zorgt ervoor dat u volop kunt genieten. Bergen en dalen wisselen elkaar af. De ene dag loopt u op een redelijk horizontaal pad, de volgende dag staat er een uitdagende beklimming op het programma. De moeite wordt zeker beloond: hoe hoger u komt, hoe imposanter de uitzichten zijn. U kunt het uzelf ook gemakkelijker maken door eerst met de kabelbaan een stuk omhoog te gaan en dan op een hogergelegen niveau te wandelen. Het aantrekkelijke van de Alpen is dat het er zowel in de zomer als in de winter mooi is. Ieder seizoen heeft zijn eigen charme. Voor de echte sportievelingen zijn er zelfs wandelroutes van meerdere dagen waarbij u in berghutten kunt overnachten. Vlakbij ligt ook het meer van Genève. Rond dit meer liggen diverse wandelpaden met mooie uitzichten over het meer.

Park in de Alpen 🚶

Wandelen in de Languedoc

Van de Languedoc wordt wel gezegd dat het alles bezit wat Frankrijk te bieden heeft: de kust, de bergen, wijngaarden, prachtige landschappen, cultuur en historie. Dit alles is in de vakantie te bekijken over de vele wandelpaden die er in dit departement zijn. Aan de kust zijn de zandstranden, maar ook de knusse baaitjes met ruige rotsen. Dan moet u behoorlijk klimmen. Dat geldt ook voor wandeltochten door de Pyreneeën. Er zijn wandeltochten die over een hoogvlakte gaan, die zijn goed te bewandelen. Maar als u echt de bergen gaat beklimmen is een goede conditie, een goede uitrusting en in veel gevallen een gids noodzakelijk. Door veel wijngaarden zijn wandelpaden aangelegd waar u overheen mag lopen. U kunt van dichtbij zien hoe de druiven groeien.

Park in de Languedoc 🚶

Wandelen in de Poitou-Charentes

Deze streek is vrij vlak en op sommige plekken wat heuvelachtig. Dit zorgt ervoor dat de wandelroutes niet al te vermoeiend zijn terwijl u toch langs prachtige plaatsen komt. U kunt van het ene plaatsje naar het andere lopen en onderweg uitrusten op een terrasje. De uitgezette routes brengen u langs de mooiste plekken. In de omgeving zijn uitgestrekte natuurgebieden die populair zijn onder de wandelaars. Er zijn gebieden waar veel vogels en andere diersoorten te zien zijn en in het westelijke deel ligt het Marais Poitevin. Dit is een groot moerasgebied waar u heerlijk kunt wandel. In het noordelijke deel van dit departement zijn wijngaarden te vinden waar wandelpaden doorheen lopen.

Parken in de Poitou-Charentes 🚶