Meer van Genève

Het Meer van Genève is het grootste binnenmeer in Europa, gelegen op de grens van Frankrijk (in het kanton Haute-Savoie) en Zwitserland (in de kantons Genève, Vaud en Wallis). In Frankrijk is het meer van Genève bekend onder de naam Lac Leman, afkomstig van het Keltische “groot water”.
Het meer, met een lengte van 70km, een breedte van 13km, een diepte van 310m, een oppervlakte van 584 km, wordt vooral gevoed door de Rhône, die in het zuidoosten in het meer stroomt en in het zuidwesten bij Genève weer verder stroomt om via Lyon en Avignon uiteindelijk in de Middellandse Zee uit te komen.

Rond het Meer van Genève liggen twee indrukwekkende gebergtes: de Jura en de Alpen. De omgeving rond het meer wordt dan ook gevormd door hoge bergtoppen, groene bossen en mooie steden en dorpjes. Aan de zuidkant van het Meer van Genève liggen de ruwe Chablaise Alpen, aan de oostkant de Berner Alpen, waar de oppervlakte begroeid is met klimplanten en waar veel dorpjes en kastelen liggen. De rivier de Rhône stroomt door de beide Alpengebieden. Deze rivier heeft zijn oorsprong in de Rhône-gletsjer.

Jet d’Eau in het Meer van Genève

Een van de meest bekende toeristische bezienswaardigheden op het Meer van Genéve is de fontein van Genève, de Jet d’Eau. Het is het meest herkenbare punt van het meer van Genève en wordt gezien als hét symbool van Genève. Deze enorme fontein bevindt zich op de plaats waar de Rhône het meer uit stroomt. Met een snelheid van 200 km/h wordt het water uit de fontein zo’n 140 meter omhoog gespoten. Elke seconde gaat er 500 liter water de lucht in. ’s Avonds is de fontein fraai verlicht. U kunt via een aangelegde pier tot vlakbij de fontein komen. Kleedt u zich er wel op of neem een paraplu mee. Als de wind uit de verkeerde richting waait, wordt u drijfnat…

Watersport op het Meer van Genève

Het is zowel in de zomer als in de winter erg aantrekkelijk om naar het Meer van Genève te gaan. In beide seizoenen zijn allerlei activiteiten mogelijk. Watersportliefhebbers komen vooral in de zomer volop aan hun trekken op het uitgestrekte meer.
Er is van alles mogelijk:

 • Zwemmen
 • Zeilen
 • Windsurfen
 • Kitesurfen
 • SUP (Stand Up Paddling)
 • Waterskiën
 • Wake boarden
 • Boottochten
 • Pedalo
 • Duiken
 • Kayakken
 • Roeien

Aan de randen van het meer zijn strandjes waar u heerlijk kunt zonnen. Ook voor gezinnen met jonge kinderen een leuke plek om te spelen en te genieten van het water.

Rondvaarten op het Meer van Genève

Wilt u het wat rustiger aan doen en toch genieten van het Meer van Genève? Maak dan een rondvaart in een passagiersboot of boek een culinaire cruise. U kunt kiezen uit verschillende type boten. Er zijn gewone rondvaartboten, historische raderboten en kleine veerboten. De CGN (Compagnie Générale de Navigation sur le Lac Léman) heeft acht raderstoomboten in de vaart, de grootste vloot van dit type in Europa. Lijnboten verbinden de talrijke dorpen en steden met elkaar, kleine veren, “Mouettes” genaamd, brengen passagiers in Genève snel van de ene oever naar de andere.

In veel dorpen en steden langs het meer kunt u aan boord gaan. Genève heeft vier aanlegplaatsen: Pâquis, Mont-Blanc, Jardin-Anglais of Eaux-Vives. Andere grotere plaatsen waar u kunt instappen zijn Lausanne, Montreux, Nyon, Morges, Vevey en Yvoire (Frankrijk).
Er zijn boottochten over het meer van Genève waarbij u weer terug komt bij de opstapplaats, daarnaast zijn er veerdiensten van de ene naar de andere plaats:

 • rondvaarten van een uur vanuit Genève, via Bellevue;
 • rondvaarten vanuit Genève via Hermance (90 minuten of langer);
 • boottochten in het westelijk deel van het meer tussen Genève, Nyon, Yvoire, Morges en Lausanne (maximaal 3 tot 4 uur);
 • boottochten in het oostelijk deel van het meer tussen Lausanne, Vevey, Montreux, Château de Chillon, Villeneuve en St-Gingolph (maximaal 3 tot 4 uur);
 • veerboten van Nyon naar Yvoire in Frankrijk;
 • veerboten van Lausanne naar Evian en Thonon in Frankrijk.

De omgeving van het Meer van Genève

Rond het meer liggen prachtige steden om te bezoeken, zoals LausanneGenève en Montreux. Aan de Franse zijde liggen mooie plaatsen als Thonon-les-BainsEvian-les-Bains en het Middeleeuwse stadje Yvoire. In deze plaatsen zijn mooie havens en gezellige boulevards en terrasjes. Bezoek ook Chateau de Chillon, een prachtig kasteel. Vanuit het kasteel heeft u een mooi uitzicht over het meer.

Voor wandelaars is dit ook een aantrekkelijk gebied. Er zijn wandelpaden langs de oevers en de meer uitdagende tochten die de bergen in gaan.

Boek uw vakantie bij het meer van Genève ⛵

Terug naar het overzicht