Yvoire aan het meer van Genève

Op de zuidwestelijke oevers van het Meer van Genève, aan de Franse zijde, ligt tussen Genève en Thonon-les-Bains het dorpje Yvoire. Omdat het op de punt van een schiereiland gelegen is, heeft het in vroeger tijden een belangrijke strategische positie gehad. Vanaf dit schiereiland kon het meer van Genève goed worden overzien.
In de twaalfde eeuw is er op dit schiereiland een kasteel gebouwd. Er omheen ontstond al snel een klein dorp. Om dit dorp te beschermen werd er een verdedigingsmuur omheen gebouwd. De graaf van Savoie, Amédée V, besloot in de veertiende eeuw dat Yvoire een onneembare vesting moest worden. Nog meer verdedigingswerken werden gebouwd. Door deze vrijwel onaantastbare positie heeft het dorp door de eeuwen heen haar oorspronkelijke karakter behouden.
Het Middeleeuwse dorp Yvoire staat nu bekend als een van de mooiste dorpen van Frankrijk (Les Plus Beaux Villages de France).

Middeleeuws dorp bezoeken tijdens uw vakantie

Het is de moeite waard om dit dorp tijdens uw vakantie in Frankrijk te bezoeken. Het is prachtig gelegen aan het water met mooie bergen op de achtergrond. Zodra u door de poort het dorpje in loopt is het helemáál duidelijk waarom het tot een van de mooiste dorpen van Frankrijk behoort. Prachtige straatjes, vol met middeleeuwse huizen die getooid zijn met kleurrijke planten, bloemen en struiken. Yvoire heeft zelfs internationale prijzen en onderscheidingen ontvangen vanwege deze bloemenpracht.
In de smalle straatjes van het dorp zijn leuke winkels, kunst- en ambachtelijke ateliers, souvenirwinkels en winkels met lokale producten. De gezellige terrassen van de restaurants nodigen uit om tijdens warme zomerdagen even uit te rusten en van een verkoelend drankje te genieten.

Kasteel en geschiedenis van Yvoire

Ook het kasteel van Yvoire, dat met zijn fundering in het meer van Genève staat, is het bezichtigen waard. Het verdedigingswerk beschikt over een eigen haventje, tijdens mooie zomerdagen kunt u hier de vele plezierjachten bezichtigen. Evenals in de andere haven die iets verderop ligt.
In het middeleeuwse dorp worden rondleidingen verzorgd waardoor u kennismaakt met de geschiedenis van Yvoire en zijn strategische ligging aan het meer van Genève. Zo dateren de versterkte poorten van Nernier en Rovorée uit de 14e eeuw en heeft de Savoyaardse familie Bouvier d'Yvoire sinds de 17e eeuw in het kasteel gewoond. Een ander opmerkelijk gebouw in het dorp aan het meer van Genève is de Saint-Pancrace-kerk. Deze is gebouwd in de 13e eeuw en in het midden van de 19e eeuw heeft het een bolvormige klokkentoren gekregen.

Jardin des Cinq Sens

De Tuin van de Vijf Zintuigen is geïnspireerd door en gebaseerd op het middeleeuwse verleden van Yvoire. Medicinale en aromatische kruiden worden hier verbouwd, maar ook andere bomen en planten. In de Tuin van de Smaak staat een kersenboom en een appelboom. Heerlijk geurende bloemen staan in de Tuin van de Reuk: rozen, lelies, geraniums en citroenplanten. In de Tuin van de Tast voelt de vrouwenmantel zacht aan. Gevoelige brandnetels worden apart getoond. De tuin van het Gehoor is in bezit genomen door vogels. Hier mediteerden monniken in vroeger dagen. Volgens de gids is de Tuin van het Zien het moeilijkste te onderhouden want je moet precies inschatten wanneer iets opkomt en bloeit.

Veerboten vanuit Yvoir

Aan de oever van het meer van Genève is de haven. In de haven wachten de cruiseschepen van de Compagnie Générale de Navigation, waaronder de Belle Époque stoommachines en andere veerdiensten. Er wordt gevaren naar andere steden in het Meer van Genève, zoals Genève, Nyon of Lausanne.
Van april tot oktober vaart ook de zonne-shuttle Le Foué vanuit de haven van Yvoire voor een cruise op het meer van Genève, o.a. langs bekende landgoederen als Rovorée en La Châtaignière. Voor meer sportieve activiteiten kunt u naar de Easy2ride wake and surf academy gaan, voor waterskiën, kneeboard, wakeboard, wakesurf of zelfs gesleepte boeien.

Op 25 kilometer van Genève is Yvoire een van de meest bezochte toeristische dorpjes in de Haute-Savoie.

Terug naar het overzicht