Kaasboerderij in de Abondancevallei

Vlakbij FranceComfort AlpChalets Portes du Soleil ligt de kaasboerderij van Abondance, de Ferme Girard. Samen met nog 60 andere boeren wordt er gezorgd voor de productie van de bekende Abondance kaas. Deze kaas wordt alleen geproduceerd in de Abondancevallei en heeft een speciale smaak. Het is één van de 44 Franse kazen die het roodgele Europese AOP keurmerk mag voeren.

Kloosterkaas in de Abondancevallei

De geschiedenis van de kaas in de Abondancevallei is al vanaf de 11e eeuw verbonden aan de geschiedenis van de abdij die in Abondance staat. De monniken spoorden de boeren aan om meer handwerk te verrichten en producten te maken van de melk om zo meer opbrengsten te verkrijgen. Aan het eind van de 14 eeuw werd de kaas bekend en beroemd nadat het geserveerd werd in Avignon tijdens de verkiezing van paus Clemens VII en het zozeer in de smaak viel dat de Abondancevallei de officiële kaasleverancier werd. Spoedig daarna kreeg het een plaats op de tafels van het Hof van Savoye en andere welgestelden. Het werd zelfs zo bekend en van waarde dat het een ruilmiddel werd in tijden dat contant geld schaars was.

De Abondancekoe in de Franse Alpen

Al meer dan 15 eeuwen graast de Abondancekoe op de bergweiden van de Portes du Soleil in de Franse Alpen. De koeien verblijven op een hoogte tussen de 1300 en 1800 meter en zijn te herkennen aan hun onafscheidelijke bel, witte kop, bruin rond de ogen en bleke horens. Twee keer per dag worden ze op de traditionele manier gemolken. Hun verblijf in de Alpenweiden is gelijk het geheim van de heerlijke smaak van de Abondancekaas. Het zijn de kruiden die op de bergweides groeien waar de koeien grazen.

Bezoek de kaasboerderij tijdens de vakantie

Breng tijdens uw vakantie een bezoek aan de boerderij van de familie Girard. Een deel van de boerderij is net een museum met allerlei oude gereedschappen waar vroeger kaas mee werd gemaakt. Rondleidingen worden het hele jaar door gegeven. ’s Winters ziet u de koeien op stal staan. In de zomer dwalen ze op de Alpenweides en komt u ze tegen tijdens uw wandelingen.

Op een leuke manier wordt uitleg gegeven over het productieproces van de ongepasteuriseerde melk tot kaas. De fabricage gebeurt met de hand en is erg arbeidsintensief. Eerst moet de wrongel van de wei gescheiden worden om daarna door een pers tot ronde kazen te worden gevormd. Vervolgens worden ze gezouten in een pekelbad en moeten ze 3 tot 10 maanden rijpen in de kaaskelder waar een constante temperatuur is van 10 graden. Elke dag worden ze gedraaid en ingewreven met een zoutwateroplossing. Er is ongeveer 10L melk nodig om 1kg Abondancekaas te maken.

Europese AOP keurmerk voor Abondance

De Abondancekaas heeft sinds 1989 het kwaliteitskeurmerk AOP “Appelation d’Origine Controlée”. Om de naam te mogen dragen, moet deze aan verschillende criteria voldoen. Zo mag hij alleen gemaakt worden van de melk van drie koeienrassen: Abondance, Tarine en Montbéliarde, en 60% van de koeien moet Abondance zijn. De kaas wordt het hele jaar door gemaakt, maar de beste kaas wordt gemaakt van de melk van de zomer. Abondance kaas wordt gekenmerkt door een speciale fruitige en nootachtige aroma. In de kelders van La Ferme Girard liggen 2000 kazen te rijpen. Deze zijn gemaakt van de melk van de 35 koeien die de boer heeft. Daarnaast zijn er nog 60 boeren die deze kaas produceren in de Abondancevallei. De vraag naar de kaas is groot, lokale restaurants en hotels gebruiken de kaas dagelijks.

Workshops

Tijdens het bezoek aan de kaasboerderij kunt u verschillende workshops bijwonen, ook de kinderen. Kinderen leren zelf kaas maken en mogen deze mee naar huis nemen. Voor volwassenen zijn er proeverijen, aangevuld met een wijnproeverij. Als u weer naar huis gaat kunt u in de boerderijwinkel de kaas kopen. Heerlijk, om uw kaasplankje aan te vullen en van te genieten op het terras of uw balkon van uw luxe appartement met uitzicht over de Abondancevallei.

Terug naar het overzicht