Prachtig keteldal Cirque-du-Fer-à-Cheval

Het plaatsje Sixt-Fer-à-Cheval ligt ten zuiden van Abondance in de richting van Chamonix. Om dit te bereiken moet u een uurtje met de auto rijden, maar dat is op zich al de moeite waard, de weg ernaartoe is prachtig. U rijdt door indrukwekkende valleien met mooie riviertjes en enorme bergen aan weerszijden. Sixt-Fer-à-Cheval ligt op een plek waar twee takken van de rivier de Giffre samenkomen. Het is een klein dorpje met wat huizen, een restaurant en een paar terrasjes. Het ligt op een hoogte van 750 meter en is nog nauwelijks aangetast door het massa toerisme. Vanuit het dorp is een prachtig uitzicht op de Pic de Tenneverge en de Cheval Blanc. De Pic de Tenneverge is een van de meest woeste pieken van de Alpen, de Cheval Blanc de hoogste op deze bergkam.

Geschiedenis van Sixt-Fer-à-Cheval

De geschiedenis van dit kleine dorpje begint in de twaalfde eeuw toen monniken van de abdij van Abondance hier een klooster en abdij stichtten. Deze abdij groeide uit tot een van de belangrijkste religieuze gemeenschappen in de Franse Alpen. Het klooster staat er nog steeds en de eetzaal uit de zeventiende eeuw is nog te bezichtigen terwijl een deel van het kerkje uit de dertiende eeuw er ook nog staat. Het dorpje en de abdij zijn leuk om te bekijken maar niet echt spectaculair. Wat wél spectaculair is ligt 6km in oostelijke richting, het Cirque-du-Fer-à-Cheval.

Sixt-Passy, de omgeving van Sixt-Fer-à-Cheval

Het gebied rond het dorpje Sixt-Fer-à-Cheval behoort tot Sixt-Passy, een van de mooiste natuurreservaten van de Haute Savoie. Er zijn gletsjers, hoge kliffen, veel watervallen, alpenweiden, beekjes en riviertjes. De bergen bereiken hier een hoogte van 3.100 meter, u bent hier dus in een hooggebergte. Door de opkomst van het toerisme in dit gedeelte van Frankrijk groeide Cirque du Fer-à-Cheval al snel uit tot een geliefde gebied voor natuurliefhebbers en wandelaars.

Cirque-du-Fer-à-Cheval

Het Cirque du Fer-à-Cheval is een enorm groot keteldal in het Giffremassief en ligt 6km ten oosten van Sixt-Fer-à-Cheval. Dit keteldal is het grootste keteldal van de Alpen en een van de mooiste in heel Europa. Cirque-du-Fer-à-Cheval staat bekend om haar enorme kliffen van 500 tot 700 meter hoogte. Door het dal stroomt de mooie Giffre-rivier.

Het hele jaar door is het keteldal een indrukwekkend gezicht. In de maand juni kunt u genieten van zo’n dertig watervallen die langs de rotsen naar beneden klateren. In de zomermaanden zijn de meeste daarvan opgedroogd of in elk geval een stuk minder groot. Toch zorgen de boven gelegen gletsjers, de glacier de Prazon et du Ruan, ervoor dat ook in de zomer nog watervallen te bewonderen zijn.

Waterval "Cascade du Rouget"

In het keteldal zijn meer dan dertig watervallen. De bekendste waterval is de Cascade du Rouget. Niet voor niets wordt deze de “Koningin van de Alpen” genoemd. Deze indrukwekkende waterval komt van een hoogte van 90 meter en is een must see als u in de Haute Savoie bent. Al deze watervallen ontstaan door het smeltende ijs van sneeuw en gletsjers dat zich als water een weg zoekt over de kliffen naar beneden. Het is de moeite waard om te bekijken. Uw auto kunt u vlakbij de Cascade du Rouget parkeren, de waterval is makkelijk bereikbaar.

Wandelen in en rond Cirque-du-Fer-à-Cheval

U kunt diverse mooie wandelingen maken in de keteldal of eromheen. Loopt u over de kliffen dan heeft u prachtige uitzichten over het dal en de omliggende bergen. Vanuit het dorpscentrum van Sixt-Fer-à-Cheval kunt u twee kanten op, richting Fond de la Combe of Le Bout du Monde.

Fond de la Combe

Dit is het einde van het dal aan de Noordzijde en ligt nog voor Cirque du Cheval. Het is een populair wandelgebied. Van daaruit kunt u tochten maken, de bergen in. Een mooie tocht gaat naar Refuge de la Vogealle, op 1900 meter hoogte. Een andere route loopt via een steil pad naar diverse watervallen. Op diverse plaatsen is dit pad beveiligd met staalkabels en laddertjes. Hoe hoger u komt, hoe mooier het uitzicht op de Pic de Tenneverge wordt. Deze berg met een hoogte van 2987 is erg indrukwekkend.

Le Bout du Monde

Dit is de oostelijke grens van het dal, waar meerdere berghutten liggen. De meeste paden naar deze hutten begin rondom de Cascade de Rouget. Richting Chalets des Fonts ligt een hoge touwbrug over de rivier. Vanaf de bovenste ringen van dit gebied heb je een schitterend uitzicht op het Mont Blanc gebied.

De natuur in Sixt-Fer-à-Cheval en Cirque-du-Fer-à-Cheval

In deze gebieden is de natuur indrukwekkend:

  • In de lager gelegen delen, langs de beekjes, zijn de waterspreeuw en grote gele kwikstaart.
  • In de bossen zijn voornamelijk zangvogels: zwartkop, groene specht, grote bonte specht, goudhaantje, vuurgoudhaantje, glanskop, zwarte mees, kuifmees, koolmees, pimpelmees en staartmees.
  • Ook vliegen er de nodige roofvogels rond: zwarte wouw, rode wouw, buizerd, wespendief en sperwer.
  • Hoog bij de kliffen maakt u ook kans op steenarend, baardgier of lammergieren te zien vliegen.
  • Let in het Cirque du Fer à Cheval speciaal op de alpengierzwaluw en de rotskruiper die hier broeden.
  • Bent u ver boven de boomgrens dan ziet u de alpenheggenmus en de sneeuwvink en met wat geluk ook het alpensneeuwhoen.
  • In het natuurreservaat zijn ongeveer 800 plantensoorten, waaronder 28 soorten orchideeën!

Bent u een natuurliefhebber, dan is het gebied in en rond Sixt-Fer-à-Cheval en Cirque-du-Fer-à-Cheval absoluut de moeite waard om een keer te bezoeken.

Terug naar het overzicht