Paragliden in de Abondance Vallei

De Portes du Soleil is een prachtig gebied, vanaf de grond maar ook vanuit de lucht. In de omgeving zijn diverse mogelijkheden om te paragliden met een paraglider of parapente. Zweef als een vogel over de Abondance vallei en de omliggende bergen en geniet van de prachtige uitzichten.

Wat is paragliding of parapente?

Het Franse woord parapente (in het Engels paragliding, in het Duits gleitschirm en in het Nederlands schermvliegen) komt van het woord parachute waarbij het laatste deel “chute”, wat staat voor “val” vervangen wordt door “pente”, ofwel “helling” omdat parapenters van berghellingen vertrekken en eromheen vliegen. Bij een parachutesprong zorgt de parachute ervoor dat de val wordt afgeremd, bij het paragliden gaat het erom zo lang mogelijk in de lucht te blijven hangen. Parapenten is mogelijk voor alle leeftijden en u heeft geen speciale fysieke conditie of ervaring nodig.

Hoe ziet een paraglider eruit?

Een paraglider is een flexibele vleugel, vergelijkbaar met een kite, en bestaat uit 2 onderdelen: het scherm en een zitje voor de piloot. Aan de voorkant van het scherm zitten openingen waar lucht in komt. Omdat de lucht er aan de achterkant niet uit kan, blijft het scherm tijdens het vliegen onder druk staan. De opgeblazen paraglider ziet eruit als een vliegtuigvleugel en met een spanwijdte van ca. 11 meter wordt je moeiteloos opgetild en kan je net zo lang blijven zweven als de weersomstandigheden het toelaten.

De parapente is, anders dan de parachute, goed bestuurbaar. Met de twee stuurlijnen kunnen de rechter- of linkerkant van de vleugel worden geremd waardoor je naar links of rechts kan sturen. Hierdoor kan je ook de snelheid verminderen.

Verschillende soorten vluchten met de parapente

Paragliding gebeurt onder toezicht en samen met een gekwalificeerde instructeur. In het begin worden er duovluchten gemaakt waarbij de instructeur en de paraglider aan elkaar vastzitten. U rent samen een berg af vanwaar de vlucht begint. Er zijn vaak 3 soorten vluchten mogelijk:

  • Discovery Flight of Vol découverte: Deze vlucht begint op een hoogte van ca. 1600m. U zweeft ongeveer 10 tot 12 minuten tussen de bergen. Vanaf grote hoogte ziet u onder u de dorpjes liggen en heeft u een prachtig uitzicht op de berghellingen. Na ruim 10 minuten landt u weer in de vallei. Deze sprong kost ongeveer € 70.
  • Great Flight of Grand Vol: Voor deze vlucht start u ongeveer 400m hoger, op 2.000m. Ook de vlucht duurt langer, ongeveer 20 tot 40 minuten, afhankelijk van het weer. De kosten zijn ca. € 100. Omdat u nu van grotere hoogte vertrekt zijn de uitzichten nog indrukwekkender. Tussen de bergen door kunt u kilometers ver kijken. En ziet u de bergmassieven van de Cornettes de Bise, de Mont de Bise, de Mont de Grange, de Mont Blanc en de Zwitserse Alpen.
  • Thermal Flight of Vol Thermique: Deze vlucht duurt ongeveer 45 minuten en is alleen mogelijk als u eerder al een duovlucht heeft gemaakt met een ervaren instructeur. Bij de Thermal Flight maakt u gebruik van de aanwezige thermiek, de stijgende lucht. Tijdens de vlucht gaat u door de stijgende lucht verder omhoog waarna u rustig naar beneden zweeft.

Tijdens de vluchten kunt u ervoor kiezen om foto’s te laten maken. Meer informatie over deze vluchten kunt u vinden bij het Toeristenbureau van La Chapelle d’Abondance.

Terug naar het overzicht