Évians-les-Bains en zijn mineraalwater

Évian-les-Bains is een prachtig stadje op de zuidelijke oever van het Meer van Genève, aan de Franse kant. Het is de meest mondaine badplaats aan het Meer van Genève. Achter de stad verrijzen de Franse Alpen. Een brede Boulevard ligt langs het water en in de haven liggen talloze bootjes te dobberen. Vlak achter de Boulevard aan de Rue Nationale is het centrum met winkelstraatjes, pleintjes, restaurants en terrasjes. Hier staan ook de mooie oude gebouwen met de Art Nouveau charme van eind 19e en begin 20e eeuw, zoals de oude paleizen, de Lichtvilla en de Thermen. Deze Thermen met haar bronnen hebben ervoor gezorgd dat Évian-les-Bains beroemd en bekend is geworden.

De Cachat bronnen van Évian-les-Bains

De Cachat bronnen hebben ervoor gezorgd dat Évian-les-Bains wereldberoemd is geworden. Het mineraalwater uit Évian wordt op veel plaatsen en supermarkten in flesjes verkocht. In 1869 werd het bedrijf Eaux Minérales d’Évian opgericht, in 1878 werd het water uit de bron goedgekeurd door de Academie voor Geneeskunde en bekroond op de Wereldtentoonstelling.
De Cachat bron is de beroemdste van de vele bronnen in Évian en is gebouwd in 1903. Ieder dag van het jaar stroomt daar continu het water met een temperatuur van 11,6°C. De bron is versierd met prachtig mozaïek.

Thermen van Évian-les-Bains

Het mineraalwater van Évian wordt nog altijd gebruikt voor behandelingen in de Thermes d’Evian. Je kan je er in onderdompelen en de verfrissende werking ervan ervaren. Boek een behandeling om volledig tot ontspanning te komen.

Bezienswaardigheden in Évian-les-Bains

In de stad zijn veel meer bezienswaardigheden.

Meer van Genève

Évian-les-Bains ligt aan het Meer van Genève. U kunt met een motorboot, zeilboot of op de historische boot La Savoie een boottocht maken over het meer.

Funiculaire

De Funiculaire is een kabelbaan die sinds 1888 het stadscentrum verbindt met de oevers van het Meer van Genève. De baan is volledig geautomatiseerd en is tussen mei en september gratis te gebruiken.  Het vertrekstation in het stadscentrum bevindt zich achter het Palais Lumière. Voor toeristen een leuke manier om de stad te bekijken.

Palais Lumière

Het Palais Lumière is een bijzonder en opvallen gebouw dat in 1900 is gebouwd. Het ligt aan de rand van het Meer van Genève en in het hart van de stad. Sinds 2007 is het Palais Lumière het Culturele en Congrescentrum van Évian geworden waarin jaarlijks kunsttentoonstellingen zijn.

Les Jardins de L’eau du Pre Curieux

Aan het Meer van Genève, aan de westelijke ingang van Évian ligt de tuin Les Jardins de L’eau du Pre Curieux. In deze tuin bevinden zich diverse ecosystemen die verband houden met water. De tuin is bereikbaar met de zonneboot van Évian.

Villa Lumiere

De weelderige villa in klassieke Franse stijl is geïnspireerd op de Renaissance. Het is de voormalige zomerresidentie van de familie Lyonnais Lumiere. Deze familie is bekend geworden omdat de zonen Louis en Auguste Lumière de camera hebben uitvonden. In 1927 werd deze villa, met veel houtwerk, brons, inlegwerk en panelen van zijde, het stadhuis van Evian. De gouden salon, die grotendeels zijn originele decor heeft behouden, en de vestibule zijn op werkdagen open voor bezoekers.

Anderen bezienswaardigheden zijn het casino, het kunstmuseum Gribaldi en de kerk “Église de l’assomption”. Bekijk ook de muzikale fontein in de jachthaven en bezoek de markten in Évian die wekelijks op dinsdag en zaterdagochtend worden gehouden. Door de stad rijdt een treintje waarin u de stad kunt bezichtigen.

Terug naar het overzicht