Hondensledetochten door de Abondancevallei

Met de hondenslee tijdens de vakantie in de Franse Alpen de Abondancevallei verkennen is natuurlijk een avontuur en spreekt tot ieders verbeelding: voortgetrokken worden door een tiental honden terwijl je op de slede door de sneeuw suist. Het is mogelijk vanuit Abondance, La Chapelle d’Abondance en andere plaatsen in de Portes du Soleil. Acht tot tien honden trekken de slede voort over de besneeuwde paden. De begeleider (musher) zorgt voor een onvergetelijke gebeurtenis en is tegelijk een gepassioneerd persoon met liefde voor zijn honden.

Husky’s trekken de hondenslee

Een hondenslee, of Chiens de traineux,  is een prachtig gezicht. Al rennend door de witte sneeuw trekken de honden de slede, door het vlakke landschap maar ook heuvel op en heuvel af. Vaak wordt de vraag gesteld of het wel verantwoord is om zo’n fysieke inspanning van deze dieren te vragen. Deskundigen geven aan van niet en het is inderdaad ook goed te zien dat de honden het prima naar hun zin hebben. Slechts een beperkt aantal rassen zijn hiervoor geschikt, zij doen dit ook al honderden jaren: de Siberische husky, de Alaska-malamute, de Samojeed en de Groenlandse hond. Vooral de husky’s worden veel gebuikt. Zij zijn super sterk en hebben veel energie die ze alleen kwijt kunnen raken door elke dag veel te bewegen en een behoorlijke inspanning te leveren.

Diverse hondensledetochten in de Abondancevallei

Voordat u vertrekt zal de begeleider, de musher, u de nodige uitleg geven. Deze musher gaat zelf mee. Als u met meerdere sledes gaat heeft u de mogelijkheid om er zelf ook een te mennen. U staat dan achterop de slede en wordt getrokken door twee of vier honden. Kinderen kunnen dat niet doen omdat zij te licht zijn en er een bepaald gewicht nodig is om de slede te laten remmen. Gaat u met elkaar in een slede dan kunnen er twee volwassenen en twee kinderen van max. 12 jaar in een slede die getrokken wordt door een tiental honden.

La Grande Odyssée Savoie Mont Blanc

Overal ter wereld waar sneeuw ligt worden hondenslederaces georganiseerd. Een van de bekendste is de Grande Odyssée Savoie Mont Blanc, een jaarlijkse race die plaatsvindt in de Franse Alpen. Het is een van de zwaarste hondensledetochten ter wereld met een parcours van bijna 400km die in 12 dagen wordt afgelegd. Er doen ca. 600 honden mee met ca. 70 mushers. Dit evenement is erg populair en trekt tot wel 100.000 bezoekers.

Terug naar het overzicht