Genève, must visit tijdens uw vakantie

Genève is de op een na grootste stad van Zwitserland en is bekend vanwege de vele luxewinkels, horloges en zakmessen. De stad ligt op de plek waar de Rhône uit het Meer van Genève richting de Middellandse Zee stroomt. Meer dan 40% van de inwoners komt niet uit Zwitserland. Dit komt vooral door allerlei internationale organisaties die hier gevestigd zijn als het Internationale Rode Kruis, de Wereldgezondheidsorganisatie en de Wereldhandelsorganisatie. In Genève kunt u heerlijk winkelen en u vindt er goede restaurants en cafés. Daarnaast zorgen ook de vele historische monumenten en het Meer van Genève ervoor dat het zeker de moeite waard is om er tijdens uw vakantie een dag naartoe te gaan.

Meer van Genève

Genève ligt aan het Meer dat naar deze stad is genoemd, aan de voeten van het Jura gebergte en de Alpen. Op het meer zijn allerlei vormen van watersport mogelijk. Een tocht met een rondvaartboot is een aanrader. Er zijn in Genève vier opstapmogelijkheden en u kunt kiezen uit verschillende thematochten: een rondvaart rond het meer, een avondcruise met maaltijd of een tocht waarbij u in verschillende plaatsen kunt uitstappen.

Jet d’eau, de fontein van Genève

Op grote afstand is hij al te zien: de Jet d’eau. Deze fontein aan de rand van het Meer van Genève is 140m hoog en is een van de hoogste fonteinen in de wereld. Met een snelheid van 200 km/h wordt per seconde 450 liter water de lucht in gespoten. Vanaf de brug Pont du Mont-Blanc heeft u een extra mooi uitzicht.

Vieille Ville van Genève

Ga tijdens uw bezoek aan Genève ook naar de oude stad (Vieille Ville) van Genève. Het is het grootste historische centrum van Zwitserland. Loop door de oude kronkelige straatjes en bekijk de bezienswaardigheden:

 • De Cathédrale Saint-Pierre en de Chapelle de Macchabées
 • Calvijn College (Collège Calvin), uit de 16e eeuw, het oudste in de stad
 • Het Reformatiemonument
 • Het Bastionpark
 • De Treillepromenade
 • Place du Bourg-de-Four, een plein met fonteinen
 • Maison Tavel, het oudste particuliere huis in Genève
 • De Molard Toren bij de uitgang van het Molard Plein uit 1591 die versierd is met wapens uit de geschiedenis van Genève.
 • De bijzondere straatnamen: Rue du Purgatoire (Vagevuur), Rue d’Enfer (Hel), Rue de la Croix d’Or (Gouden Kruis) en Rue de Toutes Âmes (van alle zielen).

Musea

In Genève zijn veel musea, dit zijn er enkele van:

 • CERN Deeltjes Universum – Een tentoonstelling over een visie op het ontstaan van het universum en de deelfysica.
 • La Cité du Temps – een klein museum met Swatch-horloges die de ontwikkeling van het design in de afgelopen 30 jaar laat zien.
 • Musée Patek Philippe – Genève is een van de belangrijkste plaatsen voor de productie van horloges. Dit museum is een eerbetoon aan de expertise van de Zwitserse horlogemakers.
 • Musée d’Art et d’Histoire – Dit is het grootste museum van Genève en laat facetten zien van de geschiedenis van de kunst en de cultuur.
 • Ariana Museum – Een museum van keramiek en glas
 • Russische kerk van Genève – niet echt een museum maar wel de moeite waard om te bezichtigen.

Cathédrale St. Pierre

Middenin het oude centrum van Genève torent de deels barokke, deels gotische Cathédrale Saint-Pierre boven de huizen uit. Het is het belangrijkste kerkgebouw in de stad. De stad Genève en ook deze kerk hebben een belangrijke rol gespeeld in de Reformatie en het ontstaan van de Protestantse kerken. De Reformatie wilde dat de kerk weer terug ging naar de Bijbel en de Bijbelse eenvoud zonder allerlei beelden en versieringen. In Genève woonde en preekte een van de leiders van de Reformatie: Johannes Calvijn. Zowel de Cathédrale St. Pierre als de gehele stad Genève ging over tot het protestantisme. De beelden werden uit de kerk gehaald omdat niet de beelden maar de Bijbel centraal moest staan.
Naast de kathedraal, in het “Auditoire de Calvin” gaf Calvijn les. Van de Roomse kerk mochten de gewone mensen zelf niet lezen uit de Bijbel, Calvijn spoorde juist aan om wel zelf de Bijbel te lezen.
Het Internationaal Museum van de Reformatie is direct naast de kerk, in het Mallet House (“Maison Mallet”). Hier komt u meer te weten over de geschiedenis van het Protestantisme.
Beklimt u ook de toren van 64m hoog. Als u de 157 treden op bent gegaan heeft u een prachtig uitzicht over Genève, het Meer van Genève en de Mont Blanc.

Mur des Réformateurs

Aan de voet van de Vieille Ville ligt een groot park met daarin de bekende 100m lange Mur des Réformateurs. Deze werd gebouwd ter nagedachtenis aan vier belangrijke predikers die veel betekend hebben voor de Reformatie:

 • Jean Calvin
 • Guillaume Farel
 • Theodore de Bèze
 • John Knox

De bouw begon in 1909, het 400e geboortejaar van Calvijn en 350 jaar nadat hij in Genève een academie stichtte om predikanten op te leiden.

Musée International de la Croix-Rouge

In Genève is het Internationale Rode Kruis ontstaan (in islamitische landen de Rode Halve Maan genoemd). Er is een museum die het levenswerk laat zien van de stichter: Henri Dunant.
Nadat Dunant de vele gewonden had gezien van een veldslag tussen Frankrijk en Oostenrijk en de slechte medische verzorging die ze kregen besloot hij een gezondheidsorganisatie op te richten: het Rode Kruis. Het Rode Kruis als merkteken is de omdraaiing van de Zwitserse vlag dat een wit kruis op een rode achtergrond is, omdat Zwitserland altijd neutraal is in internationale conflicten. Dunant kreeg in 1901 de eerste Nobelprijs voor de Vrede. Met beeldmateriaal wordt getoond hoe en waar het Rode Kruis werkt: in oorlogsgebieden, aardbevingen, overstromingen en andere natuurrampen.

Broken Chair Sculpture

Tegenover het Palais de Nations staat de Broken Chair, een enorme 12 m hoge houten stoel met een gebroken poot. Deze stoel is een symbool van fragiliteit en sterkte, van onzekerheid en stabiliteit en van brutaliteit en waardigheid. Dit monument van de Broken Chair dient als herinnering aan alle volken om de burgerslachtoffers te beschermen.
 

Concert in de Victoriazaal in Genève

Als eerbetoon aan koningin Victoria is rond 1892 de Victoria Hall in Genève gebouwd. Het is de mooiste concertzaal van de stad en is wereldberoemd vanwege het interieur en de goede akoestiek. De concertzaal is niet te bezoeken, u kunt het alleen bekijken als u een concert bijwoont.

Jardin Anglais en de Bloemenklok

Bij de Boulevard langs het Meer van Genève ligt de Jardin Anglais, een populaire tuin voor toeristen en de lokale bevolking. Aan de rand van deze tuin ligt de beroemde Bloemenklok (L’Horloge Fleurie). Deze klok van duizenden bloemen herinnert aan Genève als horlogestad. Enkele keren per jaar worden de bloemen aangepast aan het seizoen.
 

Shoppen in Genève

De meest exclusieve winkels van Genève vindt u rond de Rue Basses, Rue de la Croix-d'Or, Rue de la Confederation, Rue du Marché en Rue du Rhône. Hier zijn vooral dure juweliers en trendy boutiques. Antiek en kunst kunt u vinden in het oude centrum en in de wijken St-Gervais en Paquis.

Shoppen 2 Geneve luxe winkels horloge juwelier kleding tijdens vakantie.jpg

Palais des Nations

Het Palais des Nations is het Europese hoofdkantoor van de Verenigde Naties. Het is een van de belangrijkste diplomatieke centra ter wereld, jaarlijks komen er meer dan 25.000 afgevaardigden. Het is ook de zetel van vele internationale politieke, economische en wetenschappelijke instellingen.

U kunt het complex bezoeken, maar alleen op afspraak. Tijdens de rondleiding ziet u de enorme centrale conferentiezaal (Salle des Assemblées) met plaats voor ruim 2000 afgevaardigden, en de Raadszaal (Salle du Conseil) waar vele vredesonderhandelingen plaatsvonden.

Treillepromenade

De Promenade de la Treille ligt aan de rand van de Vieille Ville:

 • Het is de oudste promenade van Genève
 • Op deze Promenade staat de langste houten bank ter wereld van 120m lang
 • Hier staat de “Marronnier Officiel” (de officiële kastanjeboom van Genève). Elk jaar kondigt het eerste blad de terugkeer van de lente in Genève aan.

Markten in Genève

Genève heeft een aantal markten:

 • Place du Molard – iedere dag is er bloemenmarkt
 • Place de La Madeleine – iedere dag een kleding- en boekenmarkt
 • Plainpalais – Rommelmarkt op woensdag en zaterdag
 • Place de la Fusterie – markt met ambachten en regionaal handwerk op donderdag

Rondleidingen in Genève

Er zijn diverse manieren om Genèeve en de omgeving te bekijken:

 • Rondvaartboten over het Meer van Genève met de Compagnie Générale de Navigation, opstapplaats aan de Pont du Mont-Blanc. Met luxe stoomschepen uit de Belle Epoque maakt u een cruis over het meer.
 • De Mouettes Genevoises onderhoudt lijndiensten over de Rhône en wordt door de inwoners gebruikt om naar het werk te gaan. Voor toeristen een leuke manier om een boottocht te maken. Met deze boten kunt u ook een tocht van 3 uur over de Rhône maken.
 • KeyTours organiseert stadsrondritten met de bus en minitrein. De bustours beginnen bij de Place Dorcière en duurt ongeveer 2 uur. In het hoogseizoen rijden er ook minitreintjes vanaf de Place du Rhône, de Quai du Mont-Blanc en de Jardin Anglais.
 • Het Bureau voor Toerisme organiseert wandelingen van 2 uur door de Vieille Ville of thematische wandelingen zoals over de geschiedenis van de uurwerkindustrie in Genève.

  

👨‍👩‍👦‍👦 Boek uw vakantie in de Franse Alpen 🌞

Terug naar het overzicht