Sanxay, een oude Gallo – Romeinse nederzetting

Heeft u belangstelling voor geschiedenis en cultuur? Bezoek dan tijdens uw vakantie de opgravingen van een Gallo – Romeinse nederzetting bij Sanxay. Sanxay is een kleine stad op de grens van de Vienne en de Deux – Sèvres. Het ligt tussen Poitiers en St. Maixent-L'école, vlakbij Les Forges. Sanxay ligt in de vallei van de rivier de Vonne, een zijrivier van de Claine die door Poitiers stroomt. Op beide oevers van de rivier zijn monumentale overblijfselen gevonden van een grote nederzetting uit het begin van onze jaartelling. Het terrein is zeker 20 hectare groot en een van de belangrijkste vindplaatsen in dit deel van Frankrijk. De nederzetting was voor die tijd een behoorlijke stad met een groot aantal woningen en andere gebouwen. Opmerkelijk is dat deze nederzetting geheel buiten het toenmalige netwerk van belangrijke Romeinse wegen lag. Een verklaring is daar nog niet voor gevonden.

Uniek complex in West-Frankrijk

De nederzetting in Sanxay is de grootste Gallo – Romeinse nederzetting die gevonden is in West-Frankrijk en nog steeds ontdekt men weer dingen bij nieuwe opgravingen. De stad werd bewoond tussen de eerste en de vierde eeuw. In de stad heeft een tempel gestaan die gewijd was aan de Romeinse goden Mercurius en Apollo waar veel pelgrims naartoe gingen. Ook was er een groot amfitheater met duizenden zitplaatsen. Een ander opvallend gebouw is het thermencomplex met verschillende badhuizen. U kunt het complex het gehele jaar bezoeken.

Belangrijkste gebouwen

  • Tempel
  • Amfitheater
  • Badhuizen

Tempel van Mercurius en Apollo

Het belangrijkste heiligdom van de stad was de tempel, deze neemt dan ook een voorkeurspositie in de stad in. In die tijd deed men er alles aan om de goden te behagen om in ruil daarvoor bescherming te krijgen. De tempel ligt binnen een peribolos, een muur of afscheiding die in de oudheid om een tempel heen werd gemaakt waardoor er een tempelterrein ontstond van meer dan 4.000m2. Via een monumentale trap hadden de gelovigen toegang tot de tempel. De cella was het meest heilige deel van de tempel, daar mochten alleen de priesters in. Daar stonden ook de beelden van de goden Apollo en Mercurius. De tempel in Sanxay is gebouwd in een achthoek in de vorm van een Grieks kruis. Dit is heel uniek in de Romeinse wereld.

Amfitheater

Het grote theater van Sanxay is gebouwd op de zuidelijke oever van de rivier de Vonne. Er kon daar gebruik worden gemaakt van een grote helling waartegen de trappen en rijen met zitplaatsen gebouwd konden worden. De centrale ruimte heeft de vorm van een cirkel, omringd door een muur. Het gebouw is vergelijkbaar met de klassieke Gallo-Romeinse theaters waar voorstellingen werden gegeven maar ook dieren- en gladiatorengevechten plaatsvonden. In het theater was ruimte voor ongeveer 6.500 bezoekers. Nog steeds vinden hier iedere zomer voorstellingen plaats.

Thermen met geneeskrachtig water

In Sanxay zijn ook thermen gevonden. De bron van het water lag onder de cella van de tempel. Het water stroomde vervolgens naar de badhuizen die in een zeer goede staat zijn opgegraven. In de thermen waren twee verdiepingen. Op de bovenste verdieping waren de baden, op de onderste verdieping waren de haarden die zorgden voor de verwarming van de baden. Waarschijnlijk werd een het water een geneeskrachtige werking toegeschreven wat in de Gallische godsdienst vaak voorkwam. Hier is dus een vermenging van de Romeinse en Gallische cultus.

Sanxay 8 Gallo romeinse opgraving theater tempel thermen forges Frankrijk.jpg

Opera’s in de zomer

Iedere zomer zijn er speciale avonden in het theater, de “Soirées Lyriques”. Dan worden er opera’s uitgevoerd of zijn er concerten. De sfeer en de setting van Sanxay zijn hier bijzonder geschikt voor. Zo is ook een keer de opera “Aïda” van Verdi uitgevoerd, een van de meest gewaardeerde opera’s ter wereld.

Rondleidingen

Ieder jaar komen vele duizenden bezoekers naar Sanxay. Dagelijks vinden er op het terrein rondleidingen plaats. U kunt uiteraard ook zelf de nederzetting bezoeken, maar bij de rondleidingen krijgt u zoveel meer informatie dat het de moeite waard is om dit te doen.

Terug naar het overzicht