Velorail, fietsen in de vakantie vanuit Chauvigny

Maak tijdens de vakantie een tocht met de Velorail in Chauvigny. De Velorail is typisch Frans. In Frankrijk liggen nogal wat spoorwegen die niet meer gebruikt worden, zo ook bij Chauvigny. Vroeger werden over dit spoor de werknemers vervoerd die in de steengroeven in de omgeving werkten en werden de uitgehouwen getransporteerd naar andere plaatsen om daar verder te worden bewerkt. De trein kon niet al te hard rijden met al die bochten. In de loop van de jaren zijn de treinen steeds harder gaan rijden en moesten er nieuwe spoorwegen worden aangelegd die minder bochten hadden. De oude spoorwegen werden niet meer gebruikt en raakten in verval, totdat de Velorail populair werd. U kunt samen of met uw gezin of een groep vrienden een tocht maken. Er kunnen max. 5 personen in een Velorail maar u kunt er uiteraard meerdere huren.

Velorail, fietsen op een trainrails

In Chauvigny, een mooi stadje ten oosten van Poitiers, is het beginpunt van de Velorail. U krijgt eerst uitleg en vervolgens kunt u gaan fietsen. Er kunnen max. vier volwassenen en een kind mee. Twee personen gaan fietsen, de anderen kunnen gaan zitten. De oude spoorlijn is 17,4km lang en u doet er ongeveer 2 uur over om het parcours af te leggen. U kunt ook besluiten om het halve parcours af te leggen en na 8,6km te stoppen.

Velorail

  • Parcours van 17,4 km.
  • Twee uur fietsen
  • Max. 5 personen

Mooie uitzichten

Gelijk aan het begin van de tocht is de omgeving al indrukwekkend. U steekt de rivier de Vienne over en heeft naar beide kanten een schitterend uitzicht over de rivier. Ook de Middeleeuwse stad Chauvigny kunt u goed bekijken. Ooit stonden er vijf kastelen aan de rand van de stad met uitzicht over de Vienne. U ziet de overblijfselen en een deel van de oude stad. In het informatieboekje dat u mee krijgt leest u allerlei wetenswaardigheden over de omgeving die u passeert.

Prachtige natuur

Na enkele kilometers komt u in een natuurgebied. De tocht gaat over bruggen, loopbruggen en viaducten. Afwisselend gaat de Velorail door de bossen of valleien. Als de rails omhoog gaat, een heuvel op, dan moet u iets harder trappen maar het gaat opvallend gemakkelijk. Weer naar beneden is nóg gemakkelijker, dat gaat vanzelf en kunt u even uitrusten.

Velorail 11 Chauvigny Frankrijk Vienne vakantie animatie gezin fietsen.jpg

Fietsen bij zonsondergang

In juli en augustus is het mogelijk om ’s avonds te gaan fietsen, bij zonsondergang. De prachtige omgeving en vergezichten zien er bij een ondergaande zon en in schemerdonker weer heel anders uit. En het is natuurlijk ook gewoon leuk!

Roofvogelshow in Chauvigny

Bent u klaar met fietsen, dan kunt u het stadje Chauvigny inlopen. Naast de vijf kastelen in een stad zijn er oude kerken, musea, winkels en restaurant. In een van de ruïnes van de kastelen zijn roofvogelshows. Deze zijn de moeite waard om te bekijken.

Terug naar het overzicht