Chauvigny, middeleeuwse stad in de Vienne

Chauvigny is een van de mooiste plaatsen in de Poitou - Charentes. Dat komt vooral omdat deze middeleeuwse stad haar historische karakter heeft weten te behouden. Chauvigny ligt in het departement Vienne, net ten oosten van Poitiers. Vroeger was dit het kruispunt van belangrijke handelswegen van oost naar west en van noord naar zuid. De stad ligt temidden van groene heuvels op een uitloper van een rots, aan de oever van de rivier de Vienne. Hierdoor had het in de middeleeuwen een strategische ligging met naar beide kanten uitzicht over de Vienne-vallei. Heeft u het historisch centrum bekeken en heeft u nog tijd over? Ga dan naar de roofvogelshow of maak een tocht met het hele gezin in de Velorail. Chauvigny is een plaats die u zeker moet bezoeken wanneer u op vakantie bent in Les Forges in de Poitou – Charentes.

Middeleeuws centrum met vijf kastelen

Zoals bij veel middeleeuwse plaatsen die op een verhoging zijn gebouwd het geval is, zo is ook Chauvigny opgedeeld in twee delen. Het oudste gedeelte ligt bovenop de verhoging en meer naar beneden zijn de nieuwere gedeeltes. Het meest aantrekkelijke deel is het middeleeuwse centrum met smalle straatjes, oude vakwerkhuizen en gezellige pleintjes met ambachtelijke winkeltjes en restaurants. Dit gedeelte is autovrij. Wat Chauvigny uniek in Europa maakt, is dat het vijf kastelen had in het Middeleeuwse gedeelte waarvan de resten nog goed zichtbaar zijn.

De kastelen van Chauvigny

  • Château des Evêques
  • Château d'Harcourt
  • Château de Montléon
  • Donjon de Gouzon
  • Tour de Flins

Château des Evêques

Château des Evêque is de bekendste van de vijf kastelen. Het bestaat uit twee delen: een hooggelegen deel met een enorme donjon en een lager gelegen gedeelte dat ook wel Château Neuf wordt genoemd. Het imposante kasteel had oorspronkelijk een omtrek van 230m en is gebouwd in de 11e eeuw door de bisschoppen van Poitiers, die toen ook de heren van Chauvigny waren. In de kasteelruïnes worden nu roofvogelshows met de naam “Les Géants du Ciel” gehouden die u kunt bezoeken. Tijdens deze valkerijshow kunt u verschillende soorten roofvogels (dag- en nachtdieren) en vogels van over de hele wereld zien. Sommige soorten hebben een indrukwekkende spanwijdte, rond de 2m40. Het kasteel heeft hierdoor de bijnaam “Château des Aigles” gekregen: kasteel van de Arenden.

Château d'Harcourt

Vlakbij het Château des Evêques ligt Château d’Harcourt, gebouwd in de 12e eeuw door de graven d’Harcourt en in de 15e eeuw verkocht aan de bisschoppen van Poitiers. Het is ook een tijd een gevangenis geweest, op de begane grond is deze nog te zien. Een deel van het kasteel is bewaard gebleven, een ander deel gerestaureerd waardoor goed zichtbaar is hoe het oorspronkelijk moet zijn geweest. Het is nu een expositieruimte en concertzaal.

Tour de Flins

De toren van Flins is gebouwd in een privéwoning en maakt deel uit van de vestingwerken van de stad.

Donjon de Gouzon

De Donjon de Gouzon is een enorm bouwwerk dat middenin de oude stad staat en van alle kanten is te zien. Het ligt aan de Place du Donjon dat het hart van het historische centrum is. De Donjon is het restant van het kasteel dat in de 12e en 13e eeuw werd gebouwd. Het was eerst eigendom van de familie Poitou van Beaumont en later van de familie Gouzon de Bourbon. Er is nu een museum in. U kunt met een lift naar boven. Op het dak heeft u een schitterend uitzicht. Op de Place du Donjou zijn diverse cafés en restaurants.

Château de Montléon

Van het Château de Montléon is niet veel meer dan wat overblijfselen bewaard gebleven.

Chauvigny 19 Vienne Frankrijk vakantie Poitiers villa ville medievale.jpg

Collégiale Saint-Pierre de Chauvigny

De kerk “Saint-Pierre“ is een collégiale kerk, dat betekent dat er een kapittel van kanunniken was, een college van Roomse geestelijken die daar gevestigd was. De geestelijken hadden ieder een zetel in het koor van de kerk. Het is de belangrijkste kerk van Chauvigny en ziet er prachtig uit, vooral vanbinnen. Vanbuiten heeft het een eenvoudige Romaanse bouwstijl. De kerk is gebouwd in de 12e eeuw en is wereldberoemd vanwege zijn sculpturen van de zogenaamde Poitiers-school en beschilderde kapitelen en zuilen. U ziet facetten uit het leven van Jezus, de triomf en ondergang van Babylon maar ook afbeeldingen van dieren en monsters.

Oude ambachten: steen en porselein

Chauvigny staat bekend om zijn steen en porselein dat aanwezig is op de mooiste tafels van Frankrijk en de wereld. Als u door de straatjes van de stad loopt komt u de oude ambachten tegen in de winkeltjes en galeriën: ledewerken, pottenbakkerijen en beeldhouwers. De stenen uit Chauvigny zijn wereldberoemd en zijn gebruikt in de bouw van beroemde monumenten als Opéra GarnierLouvre Museum en de bruggen over de Loire.

Velorail

Als u een dagje naar Chauvigny gaat en u heeft nog tijd over, maak dan een tocht met de Velorail. U fietst met het hele gezin in een wagentje over eenoude spoorweg en heeft onderweg prachtige uitzichten.

Middeleeuws feest

In de periode van de zomervakantie wordt er jaarlijks een groot middeleeuws feest georganiseerd in Chauvigny. Er zijn middeleeuwse spelen, demonstraties met kruisbogen, demonstraties van gevechten met zwaarden, een middeleeuwse markt met allerlei ambachtslieden en een optocht.

Château Touffou

Het kasteel Touffou ligt iets ten noorden van Chauvigny aan de oever van de rivier de Vienne. Het is gebouwd in de stijl van de kastelen van de Loire. U kunt het kasteel bezoeken en van binnen bekijken waar u de François I toren ziet die versierd is met allerlei fresco’s, of de kerkers en de ouden keukens.

Terug naar het overzicht