Andernos-les-Bains aan het bassin van Arcachon

De mooie badplaats Andernos-les-Bains ligt aan de noordoostkant van het Bassin van Arcachon. Deze baai ten westen van Bordeaux heeft bij vloed een oppervlakte van wel 150km2. Rond deze unieke baai in Frankrijk liggen meer toeristische dorpen die leuk zijn om tijdens uw vakantie te bezoeken. In noordelijke richting zijn dat Arès en Cap Ferret. In zuidelijke richting liggen de plaatsen Biganos, Gujan-Mestras, La Teste-de-Buch en Arcachon. Middenin het bassin ligt het vogeleiland “Île aux Oiseaux”. Andernos-les-Bains is een populaire plaats voor vakantiegangers. Het heeft 5km zandstrand, mooie fiets- en wandelpaden door de dennenbossen, prachtige natuurgebieden en gezellige winkelstraatjes. In de vele restaurants met gezellige terrasjes kunt u genieten van de lokale lekkernijen zoals de oesters.

Église Saint-Eloi

Aan de noordkant van Andernos, bij de vissershaven ligt het oude kerkje “Saint-Eloi”. Het ligt aan het strand, vlakbij het water. Dit bouw van dit mooie kerkje is voltooid in de 15e eeuw en is een van de pareltjes van Andernos-les-Bains. Het kerkje is van Romaanse oorsprong. Let u vooral op het Romaanse decor dat van hoge kwaliteit is: kapitelen die versierd zijn met bladeren en de gebeeldhouwde kroonlijst. De muurschilderingen komen uit de middeleeuwen. Vroeger was Saint-Eloi onderdeel van de bedevaart route naar Saint Jacques de Compostela.

Gallisch-Romeinse villa

Naast de Église Saint-Eloi ziet u de ruïnes van een oude Gallo-Romeinse villa. Deze overblijfselen uit de 4e eeuw vallen onder Monumentenzorg.

Langste pier van Frankrijk

Andernos-les-Bains heeft de langste pier van Frankrijk. De pier is 232m lang. Omdat de zeebodem in de Baai van Arcachon heel langzaam afloopt was het mogelijk om de pier tot ver in de zee te bouwen. De pier ligt in het midden van het dorp zodat u direct vanuit het toeristische centrum van Andernos de pier op kunt lopen. Vanaf de pier heeft u prachtige uitzichten op Andernos en de natuurgebieden naast het dorp, maar ook over het water richting het vogeleiland, Arcachon en de vuurtoren van Cap Ferret. Ook de bekende vissershutten kunt u goed zien. Vooral ’s avonds bij zonsondergang is de pier een populaire wandelpromenade.

Natuurgebieden in de baai van Arcachon

Ten noorden van Andernos-les-Bains zijn prachtige natuurgebieden met stranden en bossen. Saint-Brice les Quinconces le Coulin ligt tussen de vissershaven van Andernos en Arès. Het is een waterrijk gebied met moeras en vijvers. U kunt het kustpad vanaf Pointe des Quinconces naar het noorden volgen en genieten van de mooie uitzichten over de baai.

Voordat u op het strand Conche de Saint Brice in Arès komt passeert u het riviertje de Cirès. Dit riviertje stroomt vanaf het grote meer “Ruisseau de Cirès”, waar prachtige watervogels zijn, naar de baai van Arcachon. Voorbij Arés ligt het grote natuurreservaat Près Salés. Hier liggen de grootste kwelders van de Aquitaine. Een wandeling over het kustpad “Sentier du Littoral” brengt u op de mooiste plekken langs het Bassin van Arcachon.

Vissershaven Port Ostreicole

De oude vissershaven is een must-visit als u naar Andernos-les-Bains gaat. Loop door de met bloemen bedekte steegjes van de haven. Hier ziet u hoe de teelt en vangst van de oesters al eeuwenlang gebeurt. In de haven liggen ook diverse leuke restaurants met terrassen die uitkijken over het Bassin van Arcachon. De restaurants liggen bij de werkplaatsen van de vissers. U kunt vis, oesters en andere schelpdieren niet verser eten dan hier. Bekijk ook de kleurrijke vissershutten. Langs de hele baai staan wel duizend van dit soort hutten “cabanes”. Achter de meeste hutten is een overdekt bassin waarin de oesters worden bewaard nadat ze gevangen zijn. De oesterhaven is de perfecte plek om de authentieke sfeer van Andernos te ervaren en schaaldieren te proeven.

Markten en festivals

Iedere dinsdag- en vrijdagmorgen is er markt in Andernos en in juli en augustus zijn er avondmarkten waar ambachtslieden en oesterkwekers hun producten aanbieden. In juli vindt ook het Andernos Jazz Festival plaats, dit is een van de belangrijkste festivals waarbij internationale artiesten aanwezig zijn. Uiteraard is er in de zomermaanden ook een oesterfestival waarbij u kunt deelnemen aan allerlei proeverijen.

Sport en animatie in Andernos

Langs de stranden van Andernos kunt u diverse watersporten beoefenen zoals surfen en kitesurfen. Er zijn surf- en kitescholen die u deze sport kunnen aanleren of uw vaardigheden verbeteren. U kunt bootjes en kano’s huren om op het bassin te varen of zwemmen en zonnen op het strand. In een dennenbos naast Andernos is het boomklimpark “Escalade Parc d’Andernos”. Er zijn diverse parcoursen voor jong en oud.

Terug naar het overzicht