Salernes, een authentiek Provençaals dorp in de Var

Salernes is een van de mooiste plaatsen van de regio Provence in het departement Var. Het is een klein stadje in het hart van de streek Provence-Alpes-Côte d'Azur en ligt op 220 meter hoogte aan de voeten van de ruïnes van een Middeleeuws kasteel in een heuvelachtig landschap. In het dorp zijn prachtige oude straatjes en gezellige terrasjes. Opvallend is het aantal fonteinen in Salernes. Salernes is internationaal bekend om het aardewerk en Provencaalse tegelwerk. Deze keramische tegels worden “tomettes” genoemd. Nog steeds zijn er veel ateliers en kleine fabrieken die de tegels, het aardewerk en prachtige lavasteen maken. Er is zelfs een keramiek museum. Net buiten het dorp ligt de prachtige Barthélemy vallei. In dit beschermd natuurgebied kunt u wandelen en de grotten bekijken. Er zijn diverse wijnchâteaux en de watervallen van Sillans liggen op korte afstand van Salernes.

Populaire vakantieregio in Zuid-Frankrijk

Salernes ligt op een helling van de Bresque-vallei. De helling zorgt voor beschutting tegen de wind waardoor er een aangenaam Mediterraans klimaat is. Door de vallei stromen de rivieren de Bresque en de Pelcourt. Vanaf de heuvels rond Salernes heeft u prachtige uitzichten over de omgeving. U kunt hier volop wandelen of fietsen. Het dorp trekt jaarlijks veel toeristen uit de hele wereld die komen genieten van het dorp en de omgeving. In de nabije omgeving zijn veel mooie en bekende dorpjes zoals Lorgues en Aups. Salernes ligt ten westen van Draguignan.

Omgeving van Salernes

 • Château Thuerry
 • Château Saint Jean
 • Château Sainte Rosaline
 • Waterval Sillans-la-Cascade
 • Grotten van Villecroze
 • Abdij van Thoronet
 • Grotwoningen in Cotignac

Salernes, een aantrekkelijk dorp voor toeristen

Het Provençaalse dorp heeft alles te bieden wat toeristen tijdens hun vakantie in Frankrijk graag willen zien en ervaren. Er zijn prachtige oude straatjes waar u doorheen kunt slenteren. Bekijk de authentieke huizen en geniet op een van de terrasjes die u onderweg tegenkomt. Op warme zomerdagen kunt u hier heerlijk afkoelen onder het genot van een drankje. Op het lange centrale plein zijn lijnen geschilderd voor de marktkramen die daar op zondag en woensdag staan. Het plein wordt overschaduwd door grote platanen en aan beide kanten van het plein staan bankjes waar u in de schaduw kunt zitten. Vanaf de kasteelruïne boven in het dorp heeft u een prachtig uitzicht op de mooie daken met voor de streek kenmerkende hexagonale rode dakpannen.

Geschiedenis van Salernes

Salernes is ontstaan in de middeleeuwen. In die tijd was het gebied in bezit van de abdij Saint-Victor uit Marseille. Enkele families uit de stad Salerno in Italië hebben zich hier gevestigd. Naar deze Italiaanse stad is Salernes vernoemd. Oorspronkelijk was het een agrarisch gebied, er werden olie, wijn, vijgen, tarwe, bonen, meloenen en perziken geproduceerd. Vanaf de 19e eeuw zijn de bewoners zich gaan toeleggen op het vervaardigen van tegels en aardewerk. Vooral de zeshoekige vloertegels werden bekend.

Bezienswaardigheden

 • De 13e-eeuwse Romaanse kerk van Saint-Pierre;
 • De kapel van Saint-Jacques (Chapelle Bon Secours);
 • De 17e-eeuwse kapel van Croix-de-Solliès;
 • De Romaanse brug van La Muie;
 • De Romeinse brug op de weg naar Entrecasteaux;
 • Museum Terra Rossa
 • 17e-eeuwse Pont du Gourgaret
Salernes 8 Var Provence Frankrijk keramiek luxe villa zwembad.jpg

Fonteinen

In Salernes is een aantal mooie oude stenen fonteinen. Op de Place de la Révolution is een fontein uit de 16e eeuw met een achthoekig bassin en stenen mascottes. Ook is er een 18e-eeuwse fontein met dubbele uitloop. Het Office de Tourisme van Salernes heeft een kaart met de locaties van de fonteinen in de stad.

Église Saint Pierre

In het dorp Salernes staat de karakteristieke kerk St. Pierre. De kerk is in de 16e eeuw gebouwd maar de fundamenten en bepaalde delen van de kerk gaan terug tot de 11e en 12e eeuw. De kerk heeft vier torens en ligt in het centrum van het dorp. Het is gebouwd in Romaanse stijl, heeft twee oude klokken en heeft een sierlijke 17e -eeuwse campanile en een 18e -eeuwse zonnewijzer.

Keramiek

Salernes is bekend vanwege de productie van tegels en aardewerk. Deze specialiteit komt voort uit de aanwezigheid en kwaliteit van ijzerhoudende rode klei in de regio. Vooral de zeshoekige “tomettes” of “Malons” zijn bekend geworden. Deze vloertegels komen vaak voor in de Provençaalse huizen vanwege het onderhoudsgemak en de frisheid die ze bieden. Vanaf 1850 kwam de export op gang van deze vloertegel: eerst naar Marseille, Toulon en Nice in Zuid-Frankrijk en later naar Italië, Afrika en Amerika. Vanaf 1950 kwamen er nieuwe keramische producten bij als serviesgoed, sieraden, keukenbladen, wastafels, dakpannen en tafels. Tegenwoordig wordt de keramiektraditie van Salernes in stand gehouden door 15 keramisten en 4 pottenbakkers.

Vallei Saint-Barthélemy

Direct buiten het dorp begint de Barthélemy vallei. Dit is een prachtig beschermd natuurgebied waar u kunt wandelen. Er zijn riviertjes, uitgegraven grotten in de kliffen die vroeger werden bewoond, prachtige bomen en dennen. Er staat ook een klein kerkje waar op 24 augustus een bedevaart wordt gehouden.

Natuurzwembad

Aan de rand van het dorp is een groot natuurzwembad met fris stromend water. Het is een waterreservoir in de rivier de Bresque. U kunt hier zwemmen en aan de rand van het bad is plek om te zitten of te zonnen. Er is geen toezicht.

Terug naar het overzicht