Fréjus en Saint-Raphaël, badplaatsen in Zuid-Frankrijk

Fréjus en Saint-Raphaël liggen in de Provence in de regio Var, aan de kust van Zuid-Frankrijk. Deze kuststrook wordt ook wel Côte d’Azur genoemd. Het is de streek waar velen hun vakantie vieren. Fréjus is een van de grotere badplaatsen aan de Middellandse Zee met meer dan 50.000 inwoners. Direct naast Fréjus ligt Saint-Raphaël. Beide plaatsen liggen aan de zee en het strand en zijn zodanig met elkaar vergroeid dat ze vaak in één adem worden genoemd. Fréjus en St. Raphaël zijn plaatsen die door toeristen tijdens de vakantie graag bezocht worden omdat ze zoveel te bieden hebben. Het is gelegen in een baai waardoor het een aantrekkelijk klimaat heeft. Er is een oude stadskern met veel bezienswaardigheden, oude gebouwen, karakteristieke huizen, gezellige winkelstraatjes met boetiekjes en terrasjes, muziekevenementen en marktjes. Maar op loopafstand is ook de kust met de prachtige stranden, de uitgestrekte boulevards en de havens van Fréjus en Saint-Raphaël. U kunt hier heerlijk wandelen over de kades met winkeltjes en terrasjes met uitzicht op de mooie boten.

Geschiedenis van Fréjus en Saint Raphaël

Fréjus is in de tijd van het Romeinse rijk gesticht. Het lag op de handelsroute tussen Italië en Spanje en had had de naam Forum Julii, wat “markt van Julius” betekent. De plaats Fréjus is dus vernoemd naar de Romeinse keizer Julius Caesar. Ook een handelshaven werd aangelegd die uitgroeide tot een van de grootste in het Romeinse rijk. Na de val van het Romeinse rijk werd de stad diverse keren geplunderd. Vanaf de tiende eeuw was er weinig meer over van de stad en de haven. In de 19e eeuw werd Fréjus weer belangrijk door het toenemende bezoek van toeristen. Nog steeds zijn er overblijfselen te zien van de Romeinse tijd zoals de Arena, het Aquaduct, het amfitheater en het archeologisch museum.

Amfitheater van Fréjus

Het amfitheater is een van de bekendste bezienswaardigheden in Fréjus hoewel het minder spectaculair is dan andere amfitheaters uit die tijd. Het ligt iets buiten de oude stadskern. Aan de buitenzijde zijn de oorspronkelijke muren nog te zien, binnenin zijn tribunes aangebracht. ’s Zomers worden er concerten gegeven.

Historische kern van Fréjus

Bent u op vakantie in Zuid-Frankrijk in de omgeving van Fréjus en St. Raphaël, bezoek dan zeker de oude historische kernen van beide plaatsen. Loop door de smalle straatjes met gekleurde huizen en sfeervolle pleintjes. Maar er is meer te bekijken, in Fréjus het volgende:

  • Rue des Artistes, een kunstenaarstraat met leuke galeriën
  • Saint-Léonce kathedraal met 2 kerken aan elkaar, de Notre Dame en de St. Etienne.
  • Klooster van Fréjus dat naast de kathedraal ligt bij de Rue de Fleury. Het heeft prachtige plafondschilderingen.
  • Doopkapel “Baptistière” naast de kathedraal, een van de oudste in Frankrijk.
  • Het bisschoppelijk paleis vlakbij de kathedraal is nu in gebruik als stadhuis.
  • Het archeologisch museum naast het klooster.

Historische kern Saint-Raphaël

De grote basiliek Notre-Dame de la Victoire neemt in St. Raphaël een prominente plaats in, het steekt boven veel gebouwen uit. In de smalle straatjes is iedere dag een typisch Provençaalse bloemen- en groentemarkt. Ook worden er regelmatig festivals georganiseerd zoals de Mimosa week en het Jazz festival.

Eten, drinken en wijnhuizen bezoeken

In Fréjus en Saint-Raphaël kunt u op talloze plekken gezellige terrasjes vinden. In de oude stadskernen, aan de haven of bij het strand. Na een wandeling is het heerlijk om even uit te rusten en wat te drinken. U kunt er vaak ook lunchen en de streekgerechten proeven. Een leuke plek om te lunchen is Place Février, het pleintje bij de kerktoren in Fréjus. In en om Fréjus en St. Raphaël zijn diverse wijnhuizen die u kunt bekijken en waar u kunt proeven zoals Les Celliers du Sud wat bij Ramatuelle hoort, Château de Paquette, La Cave des Cariatides, Clos de Roses, Domaine des Planes.

Frejus 2 st raphael Frankrijk vakantie Middellandse Zee Provence Var cote dazur zee strand.jpg

Vakantieactiviteiten aan de kust

De kust van Fréjus en St. Raphaël is meer dan 40km lang en bestaat uit zandstranden, baaitjes met rotsen, de havens en de boulevards bij de beide badplaatsen. De stranden zijn voor een deel openbaar zoals de vele baaitjes en stranden bij Plage de Veillat, Beaurivage, Péguière, Le Dramont, Agay en Le Lido. Hier kunt u naartoe gaan wanneer u wilt. Andere stranden zijn commerciële stranden. Daar staan strandbedden en parasols klaar en moet u betalen. Op het strand kunt u wandelen, zonnen, beachvolleybal en andere spelen doen. Daarna is het heerlijk afkoelen in de zee waar u ook allerlei vormen van watersport kunt doen: zeilen, motorboot huren, duiken, parasailen, waterskiën, wakeboarden, zeekajakken, kitesurfen of paddle.

Winkelen en marktjes bezoeken

Aan de rand van Fréjus en St. Raphaël zijn de grotere winkelcentra, in de historische kernen zijn de meer ambachtelijke winkels, souvenirshops en de andere winkels die populair zijn bij toeristen. Op de Boulevards staan vaak kraampjes waar u van alles kunt kopen. Bezoek tijdens uw vakantie ook een Franse markt,dat is altijd leuk. In de oude stad van Fréjus is die op woensdag- en zaterdagochtend en op de Boulevard op zondag-, dinsdag- en vrijdagochtend. In Saint-Raphaël is er iedere ochtend markt. In de zomermaanden is er dagelijks een avondmarkt op de Boulevard en de haven bij Fréjus Plage.

Leuke extra’s tijdens de vakantie

  • Maak een ritje met het toeristentreintje “Le Petit Train Touristique”. Dit treintje rijdt in de zomermaanden tussen de haven en de oude kern van Fréjus. Ook in St. Raphaël rijdt een treintje. Onderweg komt u langs verschillende bezienswaardigheden.
  • Ga met de boot naar St. Tropez. U kunt kiezen uit een gewone boot of een speedboot. Voor de kosten hoeft u het niet te laten want parkeren in St. Tropez is duurder. Áls u er al kunt parkeren.
  • Bezoek het Aquapark Aqualand of de dierentuin.
  • Bekijk de omgeving met een elektrische step, een segway, een quad of per paard.
Terug naar het overzicht