Cotignac, het St. Tropez van de Var

Ten noorden van Toulon, vlak boven de A8 van Aix-en-Provence naar Nice, ligt Cotignac. Het dorp ligt aan de voet van een rots van 80m hoog in een prachtige omgeving: de Provence Verte, niet ver van de Gorges du Verdon. Het behoort tot de mooiste dorpen van Frankrijk en is opgenomen in de lijst van “plus beaux villages de France”. Velen plannen tijdens hun vakantie in Frankrijk een bezoek aan Cotignac dat wel het St. Tropez van de Var wordt genoemd. In het artistieke dorp wonen veel kunstenaars, schrijvers en fotografen. Op het dorpsplein en de kleine straatjes eromheen kunt u de galerieën bezoeken. Cotignac heeft bekendheid gekregen omdat het aan de voet van een enorme rots met grotwoningen ligt en omdat er in het verleden wonderen zouden zijn geweest. Nog steeds gaan velen op pelgrimstocht naar dit Middeleeuwse dorp. De omgeving is schitterend en nodigt uit om lange wandelingen te maken door de wijngaarden, langs olijfbomen of naar de prachtige waterval. ’s Zomers zijn er vaak festiviteiten.

Cotignac, een bezoek waard in de zomervakantie

De hoge rotswand staat als een enorm decor achter het authentieke dorp Cotignac. Het oudste gedeelte van het dorp is in de 12e eeuw tegen de rots aan gebouwd. Neem de tijd en slenter door de charmante smalle straatjes en steegjes met de prachtige oude gebouwen. U komt altijd weer uit op een van de mooie pleinen met bloemen en een waterfontein. In Cotignac zijn wel achttien fonteinen, vrijwel allemaal gebouwd in de 17e eeuw. Het water in deze fonteinen is zo zuiver dat u het kunt drinken. De grote platanen geven de nodige schaduw zodat u op een terrasje kunt uitrusten en afkoelen. Op de Cours Gambetta zijn de meeste cafés en restaurants. Er is zelfs een bierbrouwerij: La Tuf. Op de Place de la Mairie ziet u, heel prominent, het stadhuis en daar tegenover de klokkentoren met een smeedijzeren campanile. De Romaanse kerk is in de 13e eeuw gebouwd en achter de kerk is een openluchttheater, Le Théâtre du Rocher. Hier worden ’s zomers concerten gegeven. De Notre Dame de Grâces, de Saint Martin kapel en het klooster Saint Joseph du Bessillon zijn eeuwenoude religieuze monumenten. Meer naar het zuiden is het nieuwe gedeelte van Cotignac. Op de Place du Cours vindt u winkels, restaurants en gezellige terrasjes. Rond het dorp zijn veel olijfgaarden. Vroeger waren er in Cotignac veertien olijfpersen waarvan er nu nog méén over is. Deze is gerestaureerd en functioneert weer.

Bezienswaardigheden

 • Smalle straatjes
 • Sfeervolle pleinen
 • Stadhuis
 • Klokkentoren
 • Romaanse kerk
 • Théâtre du Rocher
 • Notre Dame de Grâces
 • Saint Martin
 • Klooster Saint Joseph du Bessillon
 • Place du Cours
 • Olijfpers

De wonderen van Cotignac

In Cotignac zouden enkele wonderen zijn gebeurd. In 1519 zou een houthakker een visioen hebben gekregen dat op de plek waar hij stond een kerk gebouwd moest worden, dat is de huidige Notre-Dame de Grâces geworden. Na de voltooiing gebeurde er wonderen, zelfs één die invloed had op de geschiedenis van Frankrijk. Koning Lodewijk XIII had na 20 jaar huwelijk nog geen kinderen. Hij kreeg van een geestelijke de pdracht om bepaalde gebeden op te zeggen in de kerk van Cotignac. Precies 9 maanden na het bezoek van de koning en zijn vrouw aan Cotignac werd Lodewijk XIV geboren. Nog steeds zijn er veel pelgrims die het dorp bezoeken. Zij bezoeken dan ook meestal het klooster Saint-Joseph-du-Bessillon waar een tweede wonder zou hebben plaatsgevonden. In die streek was eens een herder die dorst had. Er kwam een man die Joseph heette naar hem toe die opdracht gaf een steen weg te rollen omdat er een bron onder zou zitten. Na het wegrollen van de steen spoot het water omhoog uit de bron. Er werd op die plaats een kapelletje gebouwd wat later uitgroeide tot een kerk en een klooster waar wonderlijke genezingen zouden hebben plaatsgevonden.

De rots van Cotignac

Cotignac wordt gekenmerkt door de enorme rotswand van 80m hoog en 400m breed: de Rocher de Cotignac. In deze rotswanden zijn grotwoningen met allerlei kronkelige trappetjes gebouwd die u kunt bekijken. Zeker voor kinderen is dat leuk. Onderweg komt u kloven van wel 50m diep tegen. De grotten werden door de eeuwen heen gebruikt als schuilplaats waar de bevolking zich kon verstoppen als er gevaar dreigde. In tijden van rust en vrede waren het opslagplaatsen en koele slaapplaatsen voor de dieren.

Het kasteel op de rots

In de 12e eeuw is er bovenop de rots een kasteel gebouwd met twee grote torens “Les Tours Sarrasines”. Het kasteel moest het dorp beschermen tegen de vijanden. Van het kasteel is weinig meer over maar de restanten van de torens zijn nog goed zichtbaar. Het kasteel was hoog boven het dorp gelegen en diende als uitkijkpost. Er schijnen vanuit de torens tunnels in de rotsen eronder te zijn geweest waardoor de soldaten konden ontsnappen. Vanaf de rots heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving.

Cotignac 18 Provence verte Frankrijk Var villa vakantiehuis rots grotten.jpg

Waterval Cascade du Gouffre

Net buiten het dorp is een mooie waterval. U kunt deze bereiken door vanaf het Office de Tourisme langs de rivier de Cassole te lopen. Na een wandeling van ongeveer een kwartier komt u bij de waterval.

De berg Gros Bessillon

Cotignac ligt vlakbij de hoogste berg van de omgeving, de Gros Bessillon. De berg is 813m hoog en domineert de omgeving.

Wijndomeinen

Cotignac ligt langs de wijnroute van de Provence. In de omgeving zijn veel wijndomeinen die u kunt bekijken en waar rondleidingen worden gegeven door de wijngaarden. In de meeste gevallen kunt u de wijn ook proeven en kopen.

Markten

Tot ver in de omtrek is de markt op dinsdagochtend bekend. De grote Provençaalse markt op de Cours de Gambetta wordt druk bezocht door de toeristen en de plaatselijke bevolking. U kunt er de lokale producten kopen als fruit, groente, wijn, olie, honing en truffels. Tijdens de zomermaanden zijn er avondmarkten op de woensdag en de vrijdag. Ook worden dan talrijke artisanale markten en brocante- en rommelmarkten georganiseerd.

Terug naar het overzicht