Annecy, het Venetië van de Alpen

Een van de mooiste steden van Frankrijk is Annecy, de hoofdstad van het departement Haute-Savoie in het oosten van Frankrijk. Niet voor niets wordt het de “Parel van de Franse Alpen” of het “Venetië van de Alpen” genoemd. Het ligt aan een enorm meer dat het schoonste van Europa is en genoemd is naar deze stad: Het meer van Annecy. De oude binnenstad van Annecy heeft voor een groot deel haar middeleeuwse karakter behouden. Deze stamt uit de periode dat de graven van Genève de stad hebben gesticht. In het verleden is Annecy zelfs nog een tijd onderdeel van Zwitserland geweest. Neem naast de oude binnenstand het schitterende Meer van Annecy waarop u rondvaarten kunt maken, de prachtige parken en hoge bergen rondom het meer, een oud paleis, een middeleeuwse burcht vanwaaruit u een prachtig uitzicht heeft en het is duidelijk dat een bezoek aan Annecy tijdens uw vakantie in de Portes du Soleil de moeite waard is.

Oude stadscentrum van Annecy

Het idyllische stadscentrum wordt gekenmerkt door smalle grachten die tussen de huizen door kronkelen. Over de grachten zijn mooie bruggetjes. Langs het water staan authentieke gebouwen, gekleurde huizen, oevers vol met bloemen en heel veel gezellige terrasjes. Venetië in het klein. Slenter over de geplaveide straatjes en bekijk de leuke winkeltjes met traditionele producten, boetiekjes en kledingwinkels die overal te vinden zijn. Ontdek ook de beroemde traboules, de verborgen steegjes die straten met elkaar verbinden. Enkele gebouwen die u zeker moet bezichtigen zijn het Palais de l’Isle uit de 12e eeuw dat vroeger een gevangenis was en op een eiland in de rivier de Thiou ligt, de kathedraal St. Pierre en het kasteel van Annecy. Vlakbij het Palais ligt de Pont des Amours met naar beide kanten prachtige uitzichten. Wandel ook over de Quai de l’Île, het oude straatje langs de rivier Thiou met gezellige restaurants en een overdaad aan bloemenpracht. U treft het als er markt is, dan staan alle straatjes in het oude centrum vol met kramen.

In het centrum

  • Palais de l’Isle
  • Traboules
  • Kasteel van Annecy
  • Tour de la Reine
  • Kathedraal St. Pierre
  • Pont des Amours
  • Rue Sainte-Claire
  • Saint-François-de-Sales
  • Notre-Dame-de-Liesse

Kasteel van Annecy

Van alle kanten is het goed te zien: het kasteel van Annecy in het oude stadscentrum. Beklim vanuit het oude stadscentrum de Rampe du Château om op het kasteelplein te komen. Het kasteel is tussen de 12e en 16e eeuw op een heuvel gebouwd door de graven van Genève. De muren zijn op sommige plekken meer dan een meter dik. De markante Tour de la Reine is het oudste gedeelte van deze burcht. U kunt het kasteel bezichtigen. Naast de oorspronkelijke kamers en inrichting is er ook een museum gehuisvest waar beeldhouwwerken, schilderijen en andere kunst wordt tentoongesteld. Op het grote kasteelplein is het Observatorium van de Alpenmeren gevestigd. Vanuit het kasteel heeft u al mooie uitzichten, maar als u de toren beklimt kunt u nog meer genieten van het prachtige uitzicht dat u rondom u heeft over de stad en het meer van Annecy.

Palais de l’Île

Ook het Palais de l’Île is in de 12e eeuw gebouwd, in het midden van de rivier de Thiou. Op veel ansichtkaarten van Annecy ziet u dit gebouw, het is een van de meest gefotografeerde gebouwen van Frankrijk. Vroeger was hier de rechtspraak gevestigd en in de kelders de gevangenis. Aan beide kanten van het gebouw is een bruggetje naar de oevers zodat u het kunt bezichtigen. Binnen is een tentoonstelling over de geschiedenis van Annecy.

Pont des Amours

Zoals de naam het al zegt is dit een romantische plek. Op deze plek zal er zeker liefde ontstaan tot de omgeving want aan de ene kant ziet u het meer van Annecy liggen met de toppen van de Alpen op de achtergrond en aan de andere kant kijkt u naar de oude stad. De brug ligt op de plek waar het kanaal de Vassé uitkomt in het meer. De ijzeren brug uit de periode van de belle époque verbindt het park Jardin de l’Europe met de Pâquier.

Annecy 3 Frankrijk  vakantie haute savoie meer toerisme bezienswaardigheden.jpg

Religieuze gebouwen

Kathedraal St. Pierre – Kerk uit de 16e eeuw vlakbij het kasteel van Annecy. Een sober gebouw waarin alleen de koepel en het plafond zijn beschilderd.
Saint-François-de-Sales – Prachtig gebouw in barokstijl met een witte gevel en rode dakpannen, gelegen aan het water tussen het oude stadscentrum en Les Jardins de l’Europe.
Notre-Dame-de-Liesse – Deze kerk ligt in het noordelijke deel van de oude stad aan de Rue Notre Dame en is gebouwd in de 14e eeuw.
Église Saint-Maurice – Gebouwd in gothische stijl in de 15e eeuw voor de Dominicaner monniken. In de kerk hangt een trompe-l'œil-schilderij met driedimensionale illusie.
Église La Visitation – Pelgrimskerk met klooster.

Rue Sainte-Claire

De mooiste straat in Annecy is Rue Sainte-Claire. Wat deze straat bijzonder maakt zijn de arcades, de booggalerijen aan beide zijden van de straat. In de 17e eeuw werden deze overdekte ruimtes gebruikt door de handelaren en koopmannen. Nu zijn er winkels, boetiekjes en restaurants met terrasjes. De huizen boven de galerijen zijn in allerlei kleuren geverfd waardoor deze straat een bijzondere uitstraling heeft. De Rue Sainte-Claire komt uit op de Place de Sainte-Claire met de Porte Sainte-Claire. Vanaf dit plein gaan smalle steegjes omhoog naar het kasteel van Annecy.

Het meer van Annecy

Een bezoek aan Annecy tijdens de vakantie kan niet zonder dat u het meer van Annecy heeft bewonderd. Vanuit de oude stad loopt u er zo naartoe. Op het meer zijn allerlei vormen van watersport mogelijk terwijl u langs het meer over brede wandelpaden kunt lopen. Overal staan bankjes die uitnodigen om uit te rusten en de schoonheid van de omgeving te bekijken. Aan de rand van het meer ligt Jardin de l’Europe, een mooi aangelegd park met grasvelden, fonteinen en een speeltuin. Meer informatie? Lees dan onze toeristische tip over het meer van Annecy.

Terug naar het overzicht