Meer van Annecy

Eén van de bekendste meren in Frankrijk is het meer van Annecy. Een bezoek aan deze prachtige plek in de Haute-Savoie in de Franse Alpen moet zeker op uw lijstje staan tijdens uw vakantie in de Portes du Soleil. Na het meer van Genève en het Lac du Bourget is dit het grootste meer van Frankrijk met het zuiverste water van heel Europa. Het ligt op ca. 450m hoogte en is ontstaan door smeltend gletsjerwater. Aan de rand van het meer ligt Annecy dat wel het Venetië van de Alpen wordt genoemd. Rond het meer kunt u wandelen, fietsen, de verschillende dorpen bezoeken of de bergen in gaan. Op het meer zijn allerlei vormen van watersport mogelijk terwijl verschillende strandjes uitnodigen om te genieten van de zon. Kijkt u in de lucht, dan zult u waarschijnlijk paragliders zien want deze sport is populair in deze regio vanwege de steile berghellingen en prachtige uitzichten.

Watersport op het meer van Annecy

Het meer van Annecy is ca. 15km lang en heeft een oppervlak van ca. 27km2, ruimte genoeg voor allerlei vormen van watersport. De temperatuur van het water varieert in de zomer tussen de 18 en 26 graden waardoor het aangenaam aanvoelt als u gaat zwemmen of duiken. Andere sporten die veel worden gedaan zijn zeilen, windsurfen, wakeboarden, suppen, waterskiën, jetskiën, kanovaren en kajakken. Wilt u het wat rustiger aan doen? Maak dan een rondvaart over het meer met (restaurant)boten als de Libellule. Veel boten vertrekken van de Quai Napoleon. Er zijn verschillende trips mogelijk waarbij soms aangelegd wordt in een andere plaats aan het meer waar u even van boord kunt gaan. Leuk is ook om een motorbootje te huren om een dagje te varen met uw gezin. Of samen met uw partner op een waterfiets een stukje te fietsen over het water. Regelmatig zijn er grote zeilwedstrijden op het meer, u ziet allerlei kleurige zeilen die proberen de snelste te zijn. Op de mooie stranden rondom het meer van Annecy kunt u uitrusten of gewoon genieten van een lunch of picknick.

Stranden langs het meer

 • Marquisats strand in Annecy.
 • Plage de l’Impérial in Annecy.
 • Strand van Albigny.
 • Strand van Veyrier-du-Lac.
 • Strand van Menthon-Saint-Bernard.
 • Strand van Talloires.
 • Strand van Angon.
 • Strand van Duingt.
 • Strand van Doussard.
 • Strand van Saint-Jorioz.
 • Strand van Sévrier.

Festival van het meer van Annecy

Ieder jaar is er een groot festival in Annecy, het Fête du Lac, op de eerste zaterdag van augustus. Bent u in die periode op vakantie in de Portes du Soleil dan is het leuk om op die dag naar Annecy te gaan. Zorg wel dat u bijtijds bent want het is erg druk, er zijn jaarlijks rond de 200.000 toeristen die op die dag naar Annecy gaan. Overdag zijn er allerlei activiteiten, staan de kraampjes opgesteld en worden streekproducten, ambachtelijk handwerk, kleding en diverse prullaria verkocht. Het grote spektafel vindt ’s avonds plaats in de baai van Albigny, dan is er een enorme vuurwerkshow met allerlei licht- en muziekeffecten. Deze show duurt meer dan een uur en is een prachtig gezicht met de imposante bergen op de achtergrond. Dit jaarlijkse feest bestaat al vanaf 1860. In dat jaar werd het voor het eerst gehouden ter ere van de komst van Napoleon III in Annecy.

Massif des Bauges

Annecy ligt aan de rand van het Massif de Bauges, een prachtig bergmassief. In dit gebied liggen ruige berghellingen maar ook uitgestrekte dalen en enorme bossen. Heel veel natuur met mooie wandelpaden, af en toe een klein dorpje en boerderijen. De hoogste berg in deze streek is de Arcalod met aangrenzend de vallei Orgeval. Hier kunt u heerlijk wandelen net als op de Mont Revard die ook in dit gebied ligt.

Roc de Chère

Aan de oostzijde van het meer van Annecy ligt het beschermde natuurgebied van Roc de Chère, tussen Talloires en en Menton-St.-Bernard. De grote blikvanger is de imposante rots van meer dan 650m hoog: de Roc de Chère. Verschillende wandelingen zijn mogelijk, de “Belvédère-route” is een van de mooiste met prachtige uitzichten over het meer van Annecy, het kasteel van Duingt en de bergen aan de overzijde van het meer.

Meer van Annecy 11 vakantie Frankrijk Portes du Soleil savoie Alpen Abondance watersport luxe appart

Kloof, grot, waterval en kasteel

Gorges du Fier – Ten westen van Annecy liggen de Gorges du Fier. Over 25m hoge hangbruggen loopt u langs de steile rotswanden en boven de rivier de Fier.
Grot en waterval van Seythenex – Dit is de enige druipsteengrot in de Haute-Savoie. Buiten de grot is een waterval die van 40m hoog komt. Bij de waterval is een zipline van 150m die vlak langs de waterval gaat.
Château du Menthon – Prachtig kasteel aan de rand van het meer van Annecy die al meer dan 1000 jaar het eigendom is van de familie Menthon. U kunt dit kasteel bezoeken en genieten van de mooie uitzichten over het meer. Leuk voor de kinderen: dit kasteel heeft als inspiratie gediend voor een Disney sprookje.

Paragliden

De omgeving van Annecy is een van de meest populaire plaatsen in Europa om te paragliden. Dat heeft een aantal redenen: de bergen rond het meer van Annecy zijn steil. Hierdoor is er een bepaalde windrichting die gunstig is en kan er goed gebruik worden gemaakt van thermiek. Daarnaast is het uitzicht spectaculair. U heeft uitzicht op de bergen in de wijde omgeving. Onder u is het helderblauwe water van het meer van Annecy en u heeft een mooi zicht op de plaatsen rond het meer. Vooral Annecy kunt u op deze manier goed bekijken. Om van dit uitzicht te genieten heeft u wel behoorlijk wat adrenaline nodig en moeten de zenuwen onder controle worden gehouden. Zomaar van een steile berg afspringen is een bizarre en tegelijk een hele unieke ervaring! Met een beetje geluk kunt u wel tot een uur in de lucht blijven zweven. De twee bekendste plekken voor een vlucht zijn La Forclaz en Planfait maar andere startpunten zijn ook mogelijk.

Beneden bij de landingsplek verzamelen de deelnemers waarna zij met de auto naar boven worden gebracht. Hier worden de veiligheidsinstructies met u doorgenomen en krijgt u een harnas aan en een helm op. De instructeur brengt de paraglider in gereedheid en bevestigt zichzelf aan de paraglider. Vervolgens wordt u vastgemaakt aan de instructeur en loopt u samen naar de rand van de berg waar het zeil omhooggetrokken wordt en u binnen enkele seconden in de lucht zweeft. In de lucht vertelt de instructeur u over de omgeving en legt hij uit dat hij de thermiek opzoekt. Dit zijn warme luchtbellen die opstijgen. De instructeur probeert in die luchtstroom te komen zodat de paraglider mee omhoog wordt genomen. Aan het eind van de vlucht staat u weer met beide benen op de grond, de adrenaline verdwijnt weer en u geniet na van deze prachtige ervaring in de Franse Alpen. Het paragliden is mogelijk voor zowel volwassenen als kinderen. De vluchten met kinderen vinden vooral in de ochtend plaats, dan is er minder thermiek. Durft u het niet aan om te vliegen? Het kijken naar de gekleurde zeilen van de paragliders die door de lucht zweven is al een show op zich.

Terug naar het overzicht