Palais des Papes in Avignon

Gaat u met de auto op vakantie, dan komt u tijdens de reis naar de Provence in Zuid-Frankrijk langs Avignon. Heeft u tijd over, dan is het zeker de moeite waard om te stoppen en het Paleis van de Pausen te bezichtigen. Maar ook als u al bent aangekomen in uw vakantiehuis is het een prima bestemming om er een dag naartoe te gaan. Het paleis van de pausen is een prachtig en imposant bouwwerk in Avignon. Het is zelfs het grootste Gotische bouwwerk van heel Europa. Vanwege het monumentale karakter is het door de UNESCO in 1995 op de Werelderfgoedlijst geplaatst als belangrijkste gotische paleis van de wereld. Sinds 1906 is het ingericht als museum. Het gebouw ontvangt jaarlijks meer dan 650.000 bezoekers en staat daarmee in de top 10 van bezienswaardigheden in Frankrijk waar ook gebouwen in staan als de Eiffeltoren, Versailles, Arc de Triomphe. Het Louvre staat op nr. 9 en het Paleis in Avignon op nr. 10.

Een vakantiedag vol verbazingen

Bij een bezoek aan het paleis van de Pauzen, middenin het historische centrum van Avignon, zult u van de ene verbazing in de andere vallen. Als u voor het gebouw staat zult u pas echt beseffen wat een enorm bouwwerk dit is. Het heeft een oppervlakte van 15.000m2 wat net zoveel is als vier grote Gotische kathedralen bij elkaar. Het enorme paleis is gebouwd in 30 jaar tijd, tussen 1335 en 1364, in de periode dat de pausen Benedictus XII, Clemens VI en Innocentius VI aan de macht waren. Omdat het zowel een paleis als een fort is, zijn de enorme muren soms meer dan 10m dik. Het moest een onneembare vesting zijn die de veiligheid van de paus kon garanderen. Op strategische plaatsen zijn in totaal 12 torens geplaatst en in één van de torens zijn twee grote kapellen gehuisvest. Het gebouw staat symbool voor de macht en rijkdom van de Roomse kerk in die dagen. Nu het een museum is geworden zijn er regelmatig culturele activiteiten als concerten en theater- en kunsttentoonstellingen met werken van Mondriaan, Picasso, Matisse en andere beroemde kunstenaars. Ook het Festival van Avignon vindt er in juli plaats op het plein.

Zeven pausen in Avignon

  • Paus Clemens V, 1305-1314
  • Paus Johannes XXII, 1316-1334
  • Paus Benedictus XII, 1334-1342
  • Paus Clemens VI, 1342-1352
  • Paus Innocentius VI, 1352-1362
  • Paus Urbanus V, 1362 -1370
  • Paus Gregorius XI, 1370-1378

Twee en zelfs een periode drie pausen

In de 13e eeuw was er een machtsstrijd tussen de burgerlijke en kerkelijke overheid. Na het sterven van Bonafius VIII in 1303 raakten de kiezende kardinalen geheel onder Franse invloed. Filips IV van Frankrijk spoorde paus Clemens V die zelf een Fransman was, het door oorlog verscheurde Italië te verlaten en zich te vestigen in 1309 in Avignon. Wat ook gebeurde. Clemens VI kocht Avignon van koningin Johanna van Napels. Avignon werd pauselijk bezit tot 1791. De landen die het niet eens waren met het verblijf van de paus in Avignon noemde het “de Babylonische gevangenschap”. Zelfs de schrijver Dante Alighieri bemoeide zich ermee in zijn “La Divina Comedia”. Paus Gregorius vestigde zich in 1377 weer in Rome, maar na zijn dood deed de nieuwe paus Urbanus VI niet wat de franse kardinalen wilden. Daarom stelden zij een tegenpaus aan: Clemens VII. Vanaf dat moment waren er 2 pausen en was het “Westerse Schisma” begonnen (1378 – 1415. Beide pausen deden elkaar in de ban en werden steeds ongeloofwaardiger. Het concilie van Pisa in 1409 zette beide pausen af en stelde een nieuwe aan. Op dat moment waren er 3 pausen die tegen elkaar streden. Uiteindelijk werd in 1417 Paus Martinus V gekozen die door iedereen werd erkend.

Na het Westerse Schisma

Het Paleis van de pausen, dat door Benedictus XII en Clemens VI bovenop een rots bij de Rhône hadden gebouwd, raakt na het vertrek van de tegenpaus steeds meer in verval. Tijdens de Franse Revolutie is het geplunderd en zijn standbeelden gesloopt omdat het in de ogen van velen een symbool was van macht en aristocratie. Later, als Napoleon Bonaparte aan de macht is, wordt het gebouw gebruikt als kazerne en gevangenis. Rond het jaar 1900 ontstond in Avignon het besef dat het eigenlijk toch wel een bijzonder gebouw was waar wat mee moest worden gedaan. In 1906 werd het ingericht als Nationaal Museum en werden renovaties gestart.

Het oude en nieuwe paleis

Het Palais des Papes bestaat uit twee delen. Het eerste deel werd gebouwd onder Benedictus XII en heeft een sober ontwerp. Het is ontworpen door Pierre Poison uit Mirepoix. Rond een binnenplaats werden vier vleugels gebouwd met torens die nodig waren om het paleis te verdedigen als het belegerd zou worden. Een van deze torens bevat een gevangenis, een wapenkelder, kolenkelders en voorraadkamers. In dit oude gedeelte bevinden zich ook de voormalige privévertrekken van de paus. Clemens V, die van luxe en status hield, heeft het nieuwe deel erbij laten bouwen door architect Jean de Louvres. Hij stelde de bekende italiaanse schilders Simone Martini en Matteo Giovanetti aan om allerlei versieringen aan te brengen.

Paleis Avignon 8 paus Frankrijk palais papes vakantie villa middeleeuwen festival.jpg

Het interieur van het paleis van de pausen

De centrale binnenplaats tussen het oude en nieuwe paleis is de Cour d’Honneur. Hier vindt het jaarlijkse theaterfestival plaats. Vanuit de binnenplaats komt u in de Trésor Bas en de Grande Trésorie. Onder de tegelvloer waren geheime bergplaatsen voor waardevolle spullen. Ook de kerkelijke bezittingen werden hier geregistreerd. Een volgende deur leidt naar de Salle de Jésus, een voorportaal naar de privévertrekken van de paus. Onder de slaapkamer van de paus in de Tour des Anges was de Chambre de Carnérier. Hier sliep de kamerling, de hoogste functionaris. Naast de kamer van de paus is de kleedkamer: de Revestiaire Pontifical. De Salle de Consistoire was een zaal waar de paus met de kardinalen vergaderde en ontving hij vorsten en andere hoogwaardigheidsbekleders. Andere ruimtes zijn de Grand Tinel, de Cuisine Haute en de Chapelle St. Martial, Chambre du Cerf.

Belangrijke vertrekken in het paleis

Grand Tinel - De grootste zaal waar banketten plaatsvonden en waar de kardinalen een nieuwe paus kozen
Cuisine Haute -  De keuken met een enorme schoorsteen op de toren. In de toren waren ook de voorraadkamers
Chapelle St. Martial - Deze kapel is in de Tour de St. Jean met prachtige fresco’s
Chambre du Cerf - De werk- en studeerkamer van de paus met een prachtig uitzicht over Avignon.

Festival en Audiotour

In juli vindt ieder jaar het internationaal bekende Festival d’Avignon plaats. De Cour d’honneur is hierbij de meest prestigieuze locatie van dit evenement. Vanaf half augustus is er “Les Luminessences d’Avignon”. Allerlei licht en geluid projecties worden op de muren van het paleis getoond waarbij de geschiedenis van het paleis wordt uitgebeeld.
Tijdens uw bezoek krijgt u een “Histopad” mee met 2D en 3D animaties, gebaseerd op augmentedreality. Hiermee krijgt u een indruk hoe alles er vroeger heeft uitgezien. Kijk hier voor openingstijden en tickets.

Terug naar het overzicht