Een dagje Ardèche tijdens uw vakantie in Frankrijk

Op weg naar uw vakantiehuis in de Provence of Languedoc komt u door de Ardèche. Het is de moeite waard om tijdens uw heen- of terugreis deze prachtige regio in Frankrijk te bezoeken. Ook kunt u er tijdens uw vakantie een dag naartoe gaan. Het departement Ardèche met hoofdstad Privas is vernoemd naar de rivier die er doorheen stroomt en is onderdeel van de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Bekende dorpjes zijn Vallon-Pont-d’Arc, Balazuc, Labeaume, Vogüé en vele andere. De Ardèche is ook populair vanwege de mooie natuur. De rotskloof Gorges d’Ardèche is indrukwekkend en het natuurpark Monts d’Ardèche en het Bois de Païolive is een geliefde streek om te wandelen of te fietsen. Het grottenstelsel Aven d’Orgnac is een van de vele grotten in de Ardèche en worden veel bezocht, net als de kastelen, watervallen, wijngaarden en lavendelvelden. Het meest karakteristieke punt van de Ardèche is de Pont d’Arc, de natuurlijke rotsbrug over de rivier de Ardèche.

Bezoek toeristische dorpjes in uw vakantie

In de Ardèche liggen leuke toeristische dorpjes, elk met hun eigen charme, sfeer, bezienswaardigheid of bijzondere ligging. Vallon-Pont-d’Arc is een populaire plaats tijdens de vakantie met leuke winkeltjes en boetiekjes, gezellige terrasjes en sfeervolle pleintjes. Hier ligt ook de Pont d’Arc, de enorme rots met een gat waar de rivier doorheen stroomt. Het plaatsje Jaujac met kastelen, smalle straatjes en oude huizen, ligt aan de voet van de Tanargue, vlakbij het Parc Naturel Régional de Monts d’Ardèche met prachtige watervallen. Aan de rivier de Ardèche ligt het dorpje Balazuc. Het is een middeleeuws dorp dat tegen de rotswand aan is gebouwd met smalle, steile straatjes, stenen bogen en gezellige pleintjes. Ook het dorp Labeaume is tegen een rots aan gebouwd. Bovenop de rots staat een kasteel en in juli is er een muziekfestival. Labeaume is ook bekend vanwege de 142 dolmen in de omgeving. U kunt hier heerlijk wandelen. Een dorp met karakteristieke middeleeuwse huizen is Chalencon. Het ligt in de wijnstreek van de Ardèche.Saint-Montan is een charmant dorpje met geplaveide straatjes, karakteristieke huizen en tal van historische bezienswaardigheden zoals de Saint-Michel kapel. Vanuit dit dorp zijn wandelroutes naar de Gorges d’Ardèche en de Cevennen. In Soyons zijn veel overblijfselen uit de oudheid te vinden in het Musée Archéologique of de grotten van “Trou de Renard”. Het dorpje Banne is prachtig gelegen in de vallei, met een kasteelruïne, Romaanse kerk en een omgeving waar u kunt wandelen. Andere mooie dorpen zijn Désaignes, Antraigues-sur-Volane, Vogüé, Berrias-et-Casteljau, Rochecolombe, Largentière, Mirabel en Ruoms.

Dorpjes in de Ardèche

 • Vallon-Pont d’Arc
 • Aubenas
 • Privas
 • Balazuc
 • Viviers
 • Thueyts
 • Annonay
 • Joyeuse
 • Vogüé
 • Labeaume
 • Jaujac
 • Chalencon
 • Banne
 • Ruoms
 • Antraigues-sur-Volane
 • Saint-Montan 
 • Soyons

Gorges de l’Ardèche

De Gorges de l’Ardèche tussen Vallon-Pont-d’Arc en Saint-Martin-d’Ardèche is een van de mooiste in Frankrijk en een populaire bezienswaardigheid tijdens de vakantie. Door deze kloof stroomt de rivier de Ardèche. U kunt deze kloof op verschillende manieren bekijken. Sommigen huren een kano of kajak en peddelen met de stroom mee door de kloof. Langs het water liggen zandstrandjes waar gestopt kan worden om te picknicken. Andere gaan lopend en maken een wandeling met onderweg prachtige uitzichten. Ook is er een toeristische route die u met de auto kunt rijden. Deze roadtrip is 40km lang maar omdat er onderweg zoveel te zien is en er veel gestopt zal worden is het verstandig om er een paar uur voor uit te trekken. Tijdens de vakantie kan deze route nogal druk zijn. Omdat de weg een stuk hoger ligt dan de rivier en de bodem van de kloof heeft u prachtige vergezichten. Het begin van de kloof is bij de Pont d’Arc. Onderweg zijn er diverse grotten als Chauvet en Madeleine. Bij Belvédère du Serre de Tourre  heeft u een prachtig uitzicht. De mooiste plek om te stoppen is Balcon des Gorges des Tempeliers, op de plek waar de rivier een bocht maakt.

Kanoën op de rivier Ardèche

De rivier Ardèche stroomt door het gelijknamige departement. Op vrijwel alle plaatsen in de rivier ziet u kano’s voorbij varen. Het is de populairste manier om de rivier en de omgeving te bekijken. Op veel plekken kunt u een kano of kajak huren. Vaak krijgt u een waterdichte ton mee voor uw spullen en wordt u stroomopwaarts gebracht waarna u terug peddelt. Een bijzondere ervaring is om onder de Pont d’Arc door te gaan. Er zijn makkelijke routes en routes dwars door de kloof met verschillende stroomversnellingen. Het verschil tussen een kano en een kajak is dat de kano open is en de kajak dicht is en alleen een instapgat heeft. Een kajak heeft ook een dubbelbladige peddel en de kano niet. De kano is vaak wat breder en dus stabieler maar vaart daardoor iets minder snel.

Pont d’Arc over de Ardèche

Als u foto’s ziet van de Ardèche, zult u als een van de eerste foto’s de beroemde Pont d’Arc zien. Door de jaren heen is dit hét symbool van de Ardèche geworden. Dit wordt nog versterkt omdat bij de Pont d’Arc ook het beginpunt is van de Gorges de l’Ardèche. De grote boog in deze rots is 59m lang en 34m hoog en is uitgesleten door de verschillende waterstanden in de rivier. Het dorpje dat er ligt is er ook naar vernoemd: Vallon-Pont-d’Arc. Aan de rivier is er in de zomer als het water laag is een zandstrandje. Heerlijk om even af te koelen. Onder de rots varen de kano’s terwijl vanaf het strandje foto’s worden genomen om dit bijzondere moment vast te leggen. Voor een echt mooie foto van Pont d’Arc gaat u iets verder de kloof in, u staat dan hoger en heeft een prachtig uitzicht op de Pont d’Arc.

Ardèche 27 Frankrijk vakantie luxe villa gorges pont d'arc zwemmen wandelen.jpg

Grotten in de Ardèche

De Ardèche staat bekend om het groot aantal grotten dat er is. Het is altijd leuk om met uw gezin tijdens uw vakantie in Frankrijk een grot te bezoeken. In sommige grotten rijden treintjes waardoor u zonder moeite tot ver in de rots kunt komen. De Grotten van Chauvet met muurschilderingen bevinden zich nog in volledig originele staat en staan op de Unesco werelderfgoedlijst. Een replica kan worden bezocht. Een van de langste en mooiste grotten van Europa zijn de grotten van Saint-Marcel-d’Ardèche met unieke verlichte waterbassins en een wijnkelder. Bekend is ook het grottenstelsel van Aven-d’Orgnac met druipsteengroteen. Het wordt gezien als een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Frankrijk en draagt daarom het keurmerk “Grand Site de France”. Er is een grote puinkegel van materialen die in de grot terecht zijn gekomen. De zaal in de grot is 125m lang en 35m hoog. U daalt met 700 treden af tot 120m onder zeeniveau waarna u met een lift weer omhoog gaat. In de Grotte de Madeleine zijn prachtige druipsteenformaties en stenen watervallen. Een klank- en lichtshow maakt het extra bijzonder. Andere grotten zijn de Grotte de la Cocalière en wordt de diamantgrot genoemd, Grotte de la Marzal, Grotte de la Forestière, Grotte des Tunnels en Grotte des Huguenots.

Kastelen in de Ardèche

Naast de prachtige natuur staat de Ardèche ook bekend om het grote aantal kastelen. Sommige staan op een rots, andere juist in de bossen of een dorp. Bij het Office de Tourisme zijn speciale kastelenroutes te verkrijgen. In het dorp Vogüé staat Château Vogüé dat al sinds 1603 eigendom is van de familie Vogüé. U kunt het kasteel bezoeken, regelmatig zijn er tentoonstellingen. Vlakbij Largentière staat Château Montréal uit de 12e eeuw. U kunt hier demonstraties zien van zwaardvechters, pijl en boog schieten en volksdansen. De kinderen mogen het ook proberen met behulp van medewerkers in middeleeuwse kleding. Middenin het oude centrum van Aubenas ligt Château Aubenas uit de 12e eeuw. U heeft er prachtige uitzichten. Château de Ventadour is gerestaureerd nadat het in de Franse Revolutie grotendeels was verwoest. Het is geopend voor bezoek. Van Château Rochebonne zijn bovenop een bergtop alleen de ruïnes nog zichtbaar met mooie uitzichten over de vallei van Eyrieux.

Natuurgebieden in de Ardèche

In de Ardèche zijn diverse natuurgebieden zoals de Gorges de l’Ardèche en de Monts d’Ardèche. De Monts d’Ardèche is 180.000 hectare groot en heeft een heel divers landschap. Hier ligt de Mont Gerbier de Jonc met 1550m. U kunt hier wandelen. Vanuit Saint-Jean-de-Maurienne gaat een kabelbaan naar de top. De hoogste berg van de Ardèche is de Mont Mézenc die 1753 hoog is. Deze ligt op de grens met de Haute-Loire. Bij helder weer is zelfs de Mont Blanc zichtbaar. In het zuiden van de Ardèche ligt “Bois de Païolive”, een bos met veel groene bomen en bijzondere rotsformaties. Deze rotsformaties trekken veel toeristen. In de Ardèche zijn enkele watervallen zoals de Cascade du Ray – Pic en Cascade Rochecolombe. Het water van Ray – Pic valt vanaf een hoogte van 60m naar beneden via een pad dat ontstaan is door lavastroom. Rochecolombe is goed zichtbaar vanuit het dorpje Rochecolombe. Rond de watervallen zijn diverse wandelpaden. Geheel andere natuurgebieden zijn de wijngaarden van de Ardèche.

Terug naar het overzicht