Pyreneeën

De Pyreneeën mogen dan een tikkeltje lager zijn dan de meeste Alpen (de hoogste top is ca 3400 m) en als gebied een stuk kleiner, ze zijn zeker zo mooi. Het beschikt over een aangenaam klimaat dat het midden houdt tussen mediterraan en continentaal, meestal gematigd, droog en zonnig. De smalle bergketen op de Frans-Spaanse grens biedt alles wat bergen bieden moeten: schitterende natuur, smalle kloven, weidse uitzichten, authentieke dorpjes, besneeuwde toppen en verstilde meertjes.

De natuur is overweldigend en er zijn divers nationale parken. Dit afgewisseld met pittoreske middeleeuwse dorpjes en de alles overheersende rust, maakt de Pyreneeën tot dé bestemming voor een ‘kwaliteits-vakantie’.

Wandelen

De Pyreneeën zijn een ideale wandelbestemming. Wandelroutes voeren u langs de eenzame hoge bergtoppen, groene valleien en overweldigende watervallen. Een aanrader is de kloof nabij Arles sur Tech, de Gorges de la Fou. Het is een van de smalste kloven ter wereld; op sommige plaatsen is de gorges slechts drie meter breed en zo'n 200 meter diep. U kunt er fraai wandelen langs watervallen en rotsen.

Beren in de Pyreneeën

In de Pyreneeën leven onder meer nog enkele beren. Hun kleine populatie is jaren geleden uitgebreid met beren die in Slovenië gevangen waren. Het zijn er te weinig om als zelfstandige populatie voort te bestaan. Onder druk van schapenhouders is er echter al jaren geen beer meer uitgezet. De kans dat u er één tegenkomt is minimaal.

Vogels in de Pyreneeën

Voor vogelspotters valt er genoeg te observeren en te fotograferen, want er komen tal van roofvogels, gieren en andere vogels als citroenkanaries en rotskruipers voor. Vanaf de voedingsstations in de Sierra de Guara kunt u gieren observeren. In het zuidelijk gelegen Monegros kunt u zandhoenderen en de Duponts leeuwerik fotograferen. Verder maakt u kans op o.a. de sneeuwvink, alpenkouw, aasgier en vale gier, maar ook de zeldzame lammergier.

Overige dieren in de Pyreneeën

Er komen ook allerlei zoogdieren en andere dieren voor, waaronder wilde katten, dassen, bruine beren, wilde zwijnen, gemzen, edelherten, reeën, vossen, hazen, steenbokken, lynxen, marters, wolven, de Pyreneese desman en vleermuizen. Op de laag gelegen weiden van de Pyreneeën wemelt het van de vlinders en bloeien prachtige bloemen

Grotten

Voor de liefhebbers van de prehistorie zijn er grotten. Een bezoek waard is bijvoorbeeld de ondergrondse rivier van Labouiche, nabij Foix. Deze rivier is met 3.800 meter lengte de langste bevaarbare ondergrondse; de rondleiding vindt plaats per boot. Andere bijzondere grotten: met uw auto kunt u door die van Mas d'Azil rijden en die van Verna heeft een zal die zo groot is, dat men er ooit een luchtballon heeft laten varen.

Train jaune

Wie per trein van het landschap wil genieten, komt in deze streek aan zijn trekken. In het oosten rijdt de Train Jaune (gele trein) 62 kilometer van Villefranche - Vernet-les-Bains naar Latour-de-Carol, met onderweg een aantal fenomenale panorama's.

Terug naar het overzicht