Toulouse, la ville rose aan de Garonne

TToulouse is een van de grootste steden van Frankrijk en de hoofdstad van departement Haute-Garonne. Het wordt “La Ville Rose” genoemd vanwege de kenmerkende roze stenen waarmee de huizen zijn gebouwd. Op 1,5 uur rijden liggen de Middellandse Zee en de Pyreneeën. Dat Toulouse in het zuiden van Frankrijk ligt is goed te merken. Tijdens uw vakantie zult u horen dat de Franse taal doorspekt is met Spaanse klanken. In de oude binnenstad “Vieux Quartier” zijn de middeleeuwse straatjes met leuke winkels, boetiekjes, restaurants, gezellige terrasjes en de markthal Victor Hugo. Toulouse heeft meer dan 20 musea en diverse imposante kerkgebouwen. U kunt de stad bekijken met de Tourism Pass, gebruik maken van de leenfietsen of meegaan met een stadswandeling of het toeristentreintje. U bezoekt dan zeker de Place du Capitole, de kathedraal St. Etienne en basiliek St. Sernin.  Aan de rand van Toulouse licht de “Cité de l’Espace”, het gebied waar alles te maken heeft met de luchtvaart, de fabricage van de Airbus, de Ariane raket en de Concorde.

Toulouse en de rivier de Garonne

De rivier de Garonne stroomt vanuit de Pyreneeën dwars door Toulouse heen om uiteindelijk uit te komen in de Atlantische oceaan. Door het Canal de Brienne is de Garonne verbonden met het Canal du Midi dat op de Unesco lijst staat. Langs de rivier liggen mooie promenades als Quai de la Daurade en Henri-Martin met bankjes en grasvelden waar de inwoners van Toulouse in de zomer graag naartoe gaan. Een populaire plek aan de Garonne is ook de Port de la Dorade of de Place St. Pierre. Op de kades staan prachtige huizen met eeuwenoude platanen. Diverse bruggen verbinden niet alleen de beide helften van Toulouse aan elkaar, maar ook de Gascogne en de Languedoc. De oudste brug over de Garonne is de “Pont Neuf” die 220m lang is en bestaat uit 7 bogen. In de 16e eeuw werd deze in opdracht van koning François I gebouwd. ’s Avonds is de Pont Neuf sfeervol verlicht. Duidelijk zichtbaar is ook de grote koepel van de Dôme de la Grave. Iedere zomer wordt in Port Viguerie een kunstmatig strand aangelegd “Toulouse Plage”, waar u kunt zwemmen of suppen. Bekijk ook de “Guinguettes”, dit zijn pop-up buitenbars aan het water of zelfs drijvend óp het water. Andere plekken in Toulouse waar de inwoners graag naartoe gaan om te ontspannen zijn de japanse botanische tuin “Jardin Japonais Pierre Baudis” in de wijk Compans-Caffaelli of de Jardin des Plantes. In de Jardin Japonais is een Japanse Zen-rotstuin, allerlei beelden, Japanse trappen, watervallen een meertje en een opvallende rode brug. In het park is ook een klein museum met informatie over Japan. U kunt dit park gratis bezoeken. De Jardin des Plantes is een stadspark met speeltuinen, draaimolens en andere attracties.

Festivals en evenementen

 • Fête de la violette de Toulouse (februari)
 • Les Fous du Rire et le Printemps (maart)
 • Carnaval de Toulouse (april)
 • Le Marathon des mots (april en juni)
 • Festival MAP fototentoonstellingen - juni
 • Fête de la Musique (juni)
 • Les Siestes électroniques (juni)
 • Tangopostale, Argentijnse tango (juli)
 • Zomerfestival Toulouse (14 juli)
 • Toulouse Plage – (juli-augustus)
 • Festival Piano aux Jacobins (september)
 • Fête de la Gastronomie (september)
 • Le Printemps de Septembre (september)
 • Cinespaña, festival Spaanse film (oktober)
 • Festival Toulouse les Orgues (oktober)
 • Marathon de Toulouse Métropole (oktober)
 • Noel Enchanté (december)

Place du Capitole

Het centrale stadsplein in Toulouse is “Place du Capitole“. Vanuit alle richtingen komen de gezellige straatjes met roodgekleurde herenhuizen uit op dit plein. Rond het plein staan imposante gebouwen. De grote blikvanger is het Capitole, het stadhuis en operagebouw van Toulouse. Het neoklassieke gebouw lijkt op Buckingham Palace in Londen. De gevel van 128m lang heeft acht roze marmeren zuilen, typerend voor La Ville Rose zoals Toulouse wordt genoemd. De Salle des Illustres is de mooiste zaal in het gebouw. De muren en boogvormige plafonds zijn prachtig beschilderd. Rond het plein zijn vooral restaurants, cafés en gezellige terrasjes. Tijdens uw vakantie heeft u de tijd om hier wat te drinken, uit te rusten maar vooral om te genieten van de indrukwekkende gebouwen. Op het plein vinden vaak evenementen plaats. Op woensdag is er altijd markt, het is een van de grootste markten van Toulouse.

Klooster, basiliek en kathedraal

In Toulouse zijn veel religieuze gebouwen. Een van de belangrijkste is de Jacobijnerkerk of “Couvent des Jacobins” die in de 13e eeuw werd gebouwd. In Toulouse is de Dominicaner orde ontstaan en in deze kerk en het klooster is nog steeds de Dominicaner orde gevestigd. Het klooster heeft een prachtige binnenplaats. Door de speciale glas in lood ramen zijn er prachtige lichteffecten in het gebouw. Aan de rivier de Garonne staat de basiliek Notre Dame de la Daurade met een zwarte madonna. Een van de mooiste bezienswaardigheden in Toulouse is de Basilique de Saint-Sernin die ook op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Het is een van de grootste Romaanse kerken in Europa en is gebouwd voor de pelgrims die op weg zijn naar Santiago de Compostela. De Kathedraal St. Etienne is gebouwd in diverse bouwstijlen tussen de 11e een 17e eeuw. Eigenlijk is het nog steeds niet klaar. Als u goed kijkt ziet u onafgewerkte delen.

Hôtel d’Assézat

Een hôtel is een stadspaleis of groot en luxe huis in de stad waar veelal een edelman in woonde. Dat was ook bij Hôtel d’Assézat het geval, een prachtig huis in de Rénaissancestijl dat in de 16e eeuw is gebouwd door Pierre Assézat. Deze rijke koopman uit Toulouse was protestant en werd om die reden door de roomse kerk weggejaagd uit Toulouse, nog voordat het huis voltooid was. In 1914 is Hôtel d’Assézat onder monumentenzorg gekomen en in 1995 volledig gerenoveerd. Tegenwoordig bevinden zich de Fondation Bemberg en de Académies Savantes zich in dit pand. Georges Bemberg was een rijke Argentijnse kunstliefhebber die hier zijn collectie met schilderijen en andere kunstwerken onderbracht. Op de eerste verdieping zijn de klassieke werken, op de tweede de moderne kunstwerken, de impressionisten en post- impressionisten. Bekijk ook de sfeervolle binnenplaats met een theesalon waar u na uw bezoek aan dit gebouw wat kunt gaan drinken.

Frankrijk Toulouse 1 vakantie luxe villa vakantiehuis bergen wandelen Saint Etienne Cathedrale.jpg

In de vakantie een dagje shoppen in Toulouse

Rond de Place du Capitole, tussen de Basiliek St. Sernin en Place des Carmes liggen de winkelstraten van Toulouse. Het is een compact gebied dat autovrij is met de bekende merken, leuke boetiekjes en allerlei specialzaken. Bekende winkelstraten zijn Rue de Metz, Rue St. RomeRue Alsace-Lorraine. Loop ook de smalle zijstraatjes in als Rue de la Bourse, Rue Ste. Ursule, Rue de la Pomme en zeker ook Rue Boulbonne. De duurdere merken en chique winkels kunt u vinden op de Place Esquirol en de Place St. Etienne. Een aanrader is ook de bekende Marché Victor Hugo. Samen met Les Carmes en Saint-Cyprien zijn dit de overdekte markten in Toulouse. U kunt hier van alles kopen zoals Allerlei Franse kazen, wijnen, vis en groente en vele andere producten. Ook al heeft u niets nodig is het leuk om hier naar binnen te gaan om de speciale sfeer te ervaren. Op de eerste etage zijn leuke restaurantjes.

Halle de la Machine

Enorme grote beesten, een spin, draak, koe of minotaurus zoals u ze alleen in een film ziet. Deze lopen rond in de Halle de la Machine, en soms op de straten door Toulouse. Deze mechanische fantasiewezens zijn ontworpen door de ingenieur en visionair François Delarozière. Ze zijn gemaakt van hout en staal en kunnen zich langzaam voortbewegen zodat het net lijkt alsof ze zelf lopen. Deze beesten van ca. 13m hoog zie je al van ver aankomen en heeft een overweldigende indruk. Het is mogelijk om op de rug van deze dieren een ritje te maken. In de grote loods waar deze beesten zijn ondergebracht zijn nog meer futuristische ontwerpen te vinden als muziekinstrumenten die gemaakt zijn van gerecycled materiaal of een diner met mechanische bediening.

Toulouse culinair

Op culinair gebied is er in Toulouse grote diversiteit. Het is een stad met 120.000 studenten, dus logisch dat er veel goedkope restaurants en hippe barretjes zijn. Place de la Trinitat en Rue des Filatiers zijn bekende ontmoetingspunten. Ook Rue des 7 Troubadours, Rue Gabriel Péri en Rue de la Colombette zijn de moeite waard. Op diverse plekken is er live muziek, zeker in de buurt van de kades van de Garonne, PLace St. Pierre of Place St. Georges. Een typisch streekgerecht van Toulouse en de wijde omgeving is de Cassoulet: Langzaam gegaarde witte bonen, gekonfijte eendenbout en worst in een aardenwerken schaal. Een ander populair gerecht is Pastis pommes, een soort appeltaart. Eet het warm met een bolletje vanille-ijs en slagroom.

Terug naar het overzicht