Poitiers in de Poitou - Charentes

Poitiers is een leuke stad in de Poitou-Charentes, het is de hoofdstad van het departement Vienne. Poitiers heeft een heel mooi centrum met prachtige kerken, sfeervolle straatjes, gezellige terrassen en een interessante geschiedenis. Het historische centrum van Poitiers staat vol met oude vakwerkhuizen in pittoreske straatjes waardoor de rijke geschiedenis en het bijzondere karakter van de stad goed is te zien.

Geschiedenis van Poitiers

Poitiers heeft een rijke geschiedenis met veel oorlogen en veroveringen. In het verleden woonden er Kelten, Romeinen en Franken. In de Romeinse tijd en de Middeleeuwen werden er indrukwekkende bouwwerken neergezet. Bekend is de tijd van Eleonora van Aquitaine in de twaalfde eeuw. Zij was een van de invloedrijkste vrouwen van Europa in die tijd. Tijdens haar periode is de stadsmuur van Poitiers gebouwd. Poitiers speelt in de regio een belangrijke rol op economisch, bestuurlijk en religieus gebied. Het wordt een bekende pleisterplaats op de route naar Santiago de Compostella. Het bekendst is Poitiers door de slag bij Poitiers in 732 toen Karel Martel de Mohammedanen versloeg die richting het Noorden wilden oprukken. De Slag bij Poitiers wordt wel gezien als een van de vijftien meest beslissende veldslagen in de wereldgeschiedenis.

Stadhuis Hotel de Ville

Het stadhuis van Poitiers is een markant gebouw aan een groot plein. Het Hotel de Ville dat gebouwd is tussen 1869 en 1875 is vanaf de vele terrasjes rond het plein goed te zien en laat iets zien van de grandeur van Poitiers. Een deel van het stadhuis opengesteld om te bezoeken. Vooral de de Salon d’Honneur, de voormalige balzaal is erg mooi en imposant.

Notre-Dame la Grande

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is de Notre-Dame la Grande. Deze kerk behoort tot de mooiste Romaanse bouwwerken van Frankrijk. De kerk is versierd met prachtige beelden. Binnen is een kleurrijk interieur met muurschilderingen en versieringen. Iedere avond in de zomer is er de “Polychromies”, waarbij de kerk prachtig wordt verlicht met meerdere kleuren.

Notre Dame des Clefs

Het beeld achter het hoofdaltaar, “Notre Dame des Clefs”, is gemaakt naar aanleiding van de redding van de stad in 1202. De Engelsen belegerde Poitiers, kochten een hoge ambtenaar om om de sleutels van de stad van burgemeester te stelen. Toen hij 's nachts de kamer binnensloop om de sleutels te stelen lagen zij er niet meer. Even later ontdekte ook de burgemeester dat de sleutels verdwenen waren. Hij vreesde dat er verraad in het spel was en besloot in de kerk te bidden om een wonder. Daar vond hij de sleutels bij het beeld van Maria. De Engelsen begrepen dat door goddelijke tussenkomst ze geen kans maakten om de stad te veroveren en heften het beleg op. Deze geschiedenis wordt ook verteld in de glas-in-lood ramen en op een tafel uit de zeventiende eeuw.

Saint-Hilaire le Grand

De kerk “Saint-Hilaire le Grand” is in de elfde eeuw gebouwd voor de vele pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostella. Oorspronkelijk bestond het uit 3 “schepen” met houten plafonds. Dit is in de twaalfde eeuw door brand verwoest. Bij het herstel wilde me stenen gewelven plaatsen en daarvoor werden de schepen smaller gemaakt. Zo ontstond een kerk met zeven schepen. De kapitelen zijn versierd met beeldhouwwerk. Op een ervan is het sterfbed te zien van Hilarius van Poitiers die de streek met het christendom in aanraking bracht.

Saint-Porchaire

De kerk Saint-Porchaire is een bouwwerk uit de elfde eeuw. Van dit gebouw resteert het westelijke deel, versierd met romaanse kapitelen. Allerlei Bijbelse taferelen zijn afgebeeld zoals Daniël die uit de leeuwenkuil wordt gered.

Palais des Comtes de Poitou

In dit paleis woonden vroeger de hertogen van de Aquitiane. Het is ook gebruikt als gerechtsgebouw. De verschillende kamers en vertrekken zijn te bezichtigen. Opvallend is de bijzondere ceremoniële hal.

Baptisterium van Sint-Johannes

Het Baptisterium van Sint-Johannes werd gebouwd rond 360 en is het oudste christelijke bouwwerk in Frankrijk. Het is tegenwoordig een museum met unieke Merovingische sarcofagen uit de 5e tot 7e eeuw, een achthoekig doopvont dat gebruikt werd voor de doop door onderdompeling en muurschilderingen uit de 12e eeuw.

Poitiers 5 Frankrijk Poitou Vienne vakantie villa zwembad Forges futuroscope.jpg

De leukste markten van Poitiers

De markthal Marché de Notre-Dame ligt vlak naast de kerk Notre-Dame la Grande. Deze overdekte markthal is van dinsdag tot zaterdag geopend. Er zijn veel verschillende kraampjes waar streekproducten worden verkocht. U kunt er ook wat eten. Buiten, op het plein voor de Notre-Dame la Grande, is er ook vaak markt. Groente, fruit en souvenirs worden daar verkocht.

Een andere leuke markt is op de “Place de la République”. Iedere vrijdag is daar markt en er worden producten verkocht van de lokale boeren.

Eten en drinken in Poitiers

De keuken in de Poitou-Charente is gevarieerd. Bekend is het lamsvlees van de Poitou, de geitenkaas Chabichou en de wijn uit de Haut-Poitou, de wijnstreek ten noordwesten van Poitiers. In Poitiers zijn veel restaurants waar u kunt genieten van de Franse keuken.

Shoppen in Poitiers

In Poitiers kunt u volop shoppen. In de buitenwijken zijn diverse overdekte winkelcentra. In het centrum zijn de winkels vooral in de Grand’Rue en de straten die daar omheen liggen. Aan de gebouwen in de Grand’Rue ziet u de architectuur uit de Middeleeuwen en de Renaissance.

Parken en tuinen in Poitiers

In Poitiers zijn diverse parken en tuinen die bezocht kunnen worden. In het centrum ligt het Parc de Blossac dat in de 18e eeuw werd aangelegd. Dit is een verzameling van Franse en Engelse tuinen. In de Rozentuin staan duizenden bloemsoorten. De Jardin des Plantes ligt vlakbij het stadscentrum. Hier staan eeuwenoude bomen en een tropische kas. U kunt hier een mooie wandeling maken, net als in de Jardin des Sens aan de oever van de Clain.

Terug naar het overzicht