Poitiers in de Poitou - Charentes

Poitiers staat bekend als een gezellige oude stad dat nog niet te kampen heeft met het massa toerisme.
Deze stad in de streek Poitou-Charentes heeft een heel mooi centrum met prachtige kerken, sfeervolle straatjes, gezellige terrassen maar ook een interessante geschiedenis.

Geschiedenis Poitiers

Poitiers vervult de eeuwen door op economisch en bestuurlijk gebied een belangrijke rol en ontwikkelt zich als religieus centrum. Het wordt een belangrijke pleisterplaats op de bekende pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. In deze tijd wordt ook het belangrijkste monument van de stad, de "Notre-Dame la Grande", gebouwd.

Kerk

De Notre-Dame la Grande behoort tot één van de mooiste Romaanse bouwwerken van Frankrijk. Het "grande" slaat niet op de afmetingen maar meer op de kwaliteit. De kerk is versierd met prachtige beelden. De betekenis van de beelden kunt u lezen op het bord dat vlak voor de kerk staat.

Redding

Het beeld achter het altaar genaamd 'Notre Dame des Clefs’ heeft een bijzondere geschiedenis. Dit beeld is gemaakt naar aanleiding van de redding van de stad in 1202. De Engelsen belegerde Poitiers in dat jaar en wisten een hoge ambtenaar om te kopen om de sleutels van de stad van burgemeester te stelen. Toen hij echter 's nachts de kamer binnensloop om de sleutels te stelen lagen zij er niet meer. Even later ontdekte ook de burgemeester dat de sleutels niet meer op de gebruikelijke plek lagen. Hij vreesde dat er verraad in het spel was. In paniek besloot hij in de kerk te gaan bidden om een wonder. Toen hij daar aankwam vond hij de verdwenen sleutels bij het beeld van Maria. De Engelsen begrepen dat door goddelijke tussenkomst ze geen kans maakten om de stad te veroveren en heften het beleg op. Deze geschiedenis wordt ook verteld in de glas-in-lood ramen en op een tafel uit de zeventiende eeuw.

Stad

De gezellige binnenstad is heel sfeervol. Doordat Poitiers een studentenstad is, heeft het een bruisend uitgaansleven. Het staat vol met kleine terrassen waar u kunt genieten van lekkere streekgerechten. De keuken is hier gevarieerd maar eenvoudig van aard. Het lamsvlees van de Poitou is beroemd in Frankrijk, maar ook de heerlijke geitenkaas Chabichou doet het goed. Neem daarbij de wijn uit de Haut-Poitou, de wijnstreek ten noordwesten van Poitiers die sinds 2011 een AOC heeft. Vrij onbekend in Nederland, maar de wijnen zijn van uitstekende kwaliteit.

Terug naar het overzicht