Coulon, toeristisch dorp in Marais Poitevin

Ten westen van Niort ligt, aan de Atlantische kust van Frankrijk, het grote moerasgebied Marais Poitevin. Het mooiste gedeelte wordt wel La Venise Verte genoemd, het Groene Venetië. Het is één van de grootste natuurparken in Frankrijk en de moeite waard om tijdens uw vakantie te bezoeken. In dit gebied is Coulon het meest toeristische dorp hoewel andere dorpen in de omgeving van Coulon ook zeker een bezoek waard zijn. Coulon is een van de “plus beaux villages” van Frankrijk en dat is terecht: Het is een mooi dorp in een prachtige omgeving. Er zijn souvenirwinkels, boetiekjes, restaurants, verhuur van boten, kano’s en fietsen, het “Maison du Marais Poitevin”, er rijdt een treintje en er staat een kerk met bijzondere kenmerken. Om de omgeving en het Marais Poitevin te bezichtigen kunt u het best in een bootje stappen, met of zonder gids.

Coulon aan de Sèvre Niortaise

In het moerasgebied werd vroeger vrijwel alles over het water vervoerd. De belangrijkste rivier in dit gebied is de Sèvre Niortaise. Deze loopt van de stad Niort naar de Atlantische Oceaan. Aan deze rivier ligt Coulon. Het dorp speelde lange tijd een belangrijke rol vanwege haar positie als transportverbinding op de rivier. Vroeger liep zelfs een deel van de Sèvre Niortaise door de straatjes van het dorp heen zoals in de Rue du Château-Bas en de Place de la Péchoire. In de 19e eeuw zijn deze grachten gedempt. Vooral zout was een belangrijk handelsartikel. Deze rol nam af nadat er spoorlijnen in de regio werden aangelegd.

Place de la Coutume

Aan de kade van de Sèvre Niortaise ligt een groot plein, de Place de la Coutume. Dit plein was vroeger de plaats waar belastingen werden geheven voor het vervoer van goederen over de Sèvre Niortaise. Met deze gelden werden de sluizen en de vaarwegen onderhouden. Nu is in het douanekantoor het Maison du Marais Poitevin gevestigd, het museum dat informatie geeft over de Marais Poitevin. Ook het Office du Tourisme ligt aan dit plein. Rond het plein staan huizen met kleurrijke luiken. Die kleurrijke luiken ziet u overal in Coulon, ook langs de Sèvre. De bekendste aan het water is het huis met de blauwe luiken, een typisch huis van de Marais Poitevin: witgekalkt en 2 verdiepingen hoog.

Bezienswaardigheden in Coulon

 • De smalle steegjes van Coulon
 • Église Sainte de la Trinité
 • De 19e eeuwse kade “Quai Louis Tardy”
 • Conservenfabriek Saveurs du Marais
 • Het huis met de blauwe luiken
 • De sluis van Sotterie

Maison du Marais Poitevin

In Coulon, de hoofdstad van het Groene Venetië is het Maison du Marais Poitevin gevestigd. Dit museum geeft informatie over het Marais Poitevin, over de geschiedenis, de landschappen, de bewoners, de tradities en het behoud en bescherming van dit gebied.
La Maison du Marais Poitevin heeft drie permanente tentoonstellingszalen:

 • Het maraîchin interieur – In deze zaal ziet u het interieur van een maraîchin-huis uit de 19e eeuw.
 • De palingkamer – De paling als voedsel voor de bewoners staat in deze ruimte centraal.
 • De scheepsruimte – In het Marais Poitevin varen speciale platte schepen. U ziet ze hier liggen en ook hoe ze gemaakt werden.

Marais Poitevin

Het moeraslandschap rond Coulon is schitterend. U kunt het Marais Poitevin het best met de boot bezichtigen om de schoonheid van het gebied te ervaren. Kanalen en sloten met overhangende bomen en struiken zorgen ervoor dat het net lijkt alsof u door groene overdekte lanen vaart. U kunt zelf een boot huren of met een gids door de kanalen varen.

Ontdek Marais Poitevin

 • boot / kano
 • wandelen
 • fietsen
 • treintje
 • luchtballon
Coulon 8 Frankrijk Marais Poitevin natuurpark Charente vakantie Niort.jpg

Église de la Sainte-Trinité

Vlakbij het Maison du Marais Poitevin staat de kerk van de Heilige Drie-eenheid. Het werd in 830 gesticht door enkele monniken van de abdij van Charroux. In de eeuwen daarna is de kerk vaak geplunderd door de Noormannen waarna het in de 11e eeuw werd herbouwd. Ook in de eeuwen daarna is de kerk vaak voor een deel verwoest maar toch telkens weer opgebouwd. Sinds 1929 staat de kerk op de monumentenlijst. Deze kerk heeft een bijzonderheid: het heeft een “valse prediker” aan de buitenkant van de kerk in de vorm van een luifel.

Markten en festival in Coulon

Gedurende het hele jaar zijn er markten en festivals in Coulon:

 • Iedere week is er markt op vrijdag en op zondag.
 • Iedere maand is er een rommelmarkt
 • In mei wordt het Whodunit Festival gehouden
 • In juni is er een ambachtelijke markt
 • De nachtrally met de kano door de moerassen is ook in juni
 • In juli en augustus zijn er verschillende muziekoptredens
 • In juli kunt u genieten van het grote Fête du Miget

Fête du Miget

Ieder jaar wordt het Fête du Miget gevierd in Coulon. Het is gratis toegankelijk en trekt altijd veel toeristen. Op dit feest op de kades van de Sèvre Niortaise wordt het leven van 100 jaar geleden getoond. Er zijn exposanten met voorwerpen en producten die deel uitmaken van de traditie en folklore. Een groot deel van de bevolking heeft ook de kleding aan zoals die 100 jaar geleden werd gedragen. Ze laten zien hoe in het verleden het marktleven was, het leven in de huizen, het onderwijs, het wassen van de kleding, een bruiloft, demonstratie van oude landbouwmachines en auto’s. Leuk voor een dagje uit in uw vakantie.

Terug naar het overzicht