St. Lizier - St. Girons

St. Lizier en St. Girons zijn 2 plaatsen naast elkaar en liggen aan de rivier de Salat, zuidelijk van Toulouse en ruim 40 kilometer ten westen van Foix. Deze mooie dorpen hebben twee kathedralen en een bisschoppelijk paleis. Daarnaast staat een groot deel van de Romeinse ommuring nog overeind. De nabij gelegen Pyreneeën zorgen voor een prachtige achtergrond en maken de dorpjes tot een bijzonder plekje in Frankrijk.

Pelgrimsroute Santiago de Compostella

Pelgrimsroutes waren erg populair in de middeleeuwen. Saint Lizier lag aan zo'n weg. Het was één van de hoofdroutes naar het pelgrimsoord Santiago de Compostella. Deze route had als startplaats Narbonne en liep langs de noordkant van de Pyreneeën naar het westen van Spanje. Saint Lizier profiteerde van de stroom reizigers omdat het een kathedraal binnen zijn muren had. In deze bisschopskerk bevonden zich de relieken van de heilige Lizier die door de pelgrims bezocht werden. Nog steeds lopen toeristen dit pelgrimspad wat lucratief voor het dorpje is.

Saint Lizier

Vanaf het kerkplein loopt een straatje omhoog naar een poort met een klok erboven. Niet verwonderlijk dat deze poort de ‘Tour d’Horloge’ is genoemd. Eenmaal door het poortje komt u in de bovenstad, waar u heerlijk kunt wandelen door de kleine intieme straatjes en steegjes met veel bloemen.

Voie verte van St. Girons naar Foix

De ‘voie verte’ (groene weg) Saint-Girons - La Bastide de Sérou – Foix volgt, 42 km lang, de oude spoorwegbedding tussen Foix en St-Girons door het Regionaal natuurpark van de Pyrénées ariégeoises. Dit pad, aan de voet van de Pyreneeën is aangelegd voor wandelaars, fietsers en ruiters. De voie verte doorkruist een landelijke, sterk beboste en zelfs bergachtige streek van de Ariège. Onderweg kunt u heel wat bekijken: de onderaardse rivier van Labouiche, de Reptielenboerderij in Labastide-de-Sérou, de winkeltjes van de ambachtslui in Castelnau-Durban, de Abdij van Combelongue in Rimont, de mooie tuinen op de hoogtes van Foix (de ‘Epines de Lespinet’) en in Loubières (de ‘Jardins de Loubières’) en het Ecomusée van Alzen

Evenementen

Begin augustus is er een landelijkbekend muziekfestival in klassieke stijl. In juli en augustus zijn er allerlei voorstellingen in Gallo - Romeinse stijl.

Omgeving

De omgeving is bijzonder mooi en ongerept. Er zijn veel mogelijkheden om uitgestrekte wandelingen te maken. De markt op zaterdagochtend in Saint - Girons met heerlijke streekproducten is de moeite waard; het is een van de meest bekende markten van de Pyreneeën!

Terug naar het overzicht