Èze aan de kust van de Côte d’Azur

Èze is één van de mooiste dorpen van de Côte d'Azur in Zuid-Frankrijk en wordt tijdens de vakantie door veel toeristen bezocht. Het dorp ligt tussen Nice en Monaco, vlakbij het schiereiland Saint-Jean-Cap-Ferrat. Deze regio staat bekend om de luxe villa’s op de berghellingen met uitzicht over de Middellandse Zee. Het dorp is gebouwd op een rots van ruim 400m hoog en heeft haar middeleeuwse karakter voor een groot deel behouden. Dit is gelijk te merken als u het dorpje ingaat door de imposante stadspoort uit de 14e eeuw en door de geplaveide straatjes, smalle steegjes en steile weggetjes loopt met gewelfde doorgangen, heel veel trapjes en authentieke gebouwen.

Bekijk onze parken in de Provence ➡️

Hoog boven de Middellandse Zee

Èze wordt wel het adelaarsnest genoemd vanwege de bijzondere ligging en de prachtige uitzichten die u heeft. Op alle plekken aan de rand van het dorp kunt u kilometers ver kijken. Aan de ene kant heeft u zicht over de Middellandse Zee. Bij helder weer kunt u zelfs Corsica zien liggen. Aan een andere zijde van het dorp heeft u uitzicht over de stranden en de kust van de Middellandse Zee. Ook de uitzichten over de Riviera en de prachtige villa’s is adembenemend. Meer landinwaarts ziet u prachtige natuurgebieden.

Wandel door bloemendorp

U hoeft niet lang door het dorp Èze te wandelen om te zien dat er opvallend veel bloemen, planten en struiken zijn. Vooral de hoeveelheid Bougainville is overweldigend. Er zijn daarom veel fotogenieke plekjes, met de kustlijn van Cap-Ferrat op de achtergrond.

Sfeervol dorp in de Provence

Het oude stadscentrum van Èze heeft leuke winkeltjes, boetiekjes, kunstgalerijen en gezellige terrasjes. In de boetiekjes hangen vrolijke zomerjurken en andere kleding en de winkels met streekproducten bieden de bekende likeur van lokale citrusvruchten als mandarijn uit Èze aan. Daarnaast kunt u volop souvenirs en andere zaken kopen. In de galerijen is kunst of ambachtelijk handwerk te bekijken en te koop. Iedere keer als u trapje op of af gaat of een hoek omslaat ziet u weer nieuwe winkels, galeries en knusse hoekjes waar een foto van moet worden genomen. De gezellige terrasjes nodigen uit om op adem te komen en wat te drinken of te drinken.

Botanische tuin van Èze

Èze is ook beroemd om haar schitterende botanische tuin (Le jardin exotique d’Eze). Deze ligt helemaal bovenop de rots, op de oude stadswallen van de 14e-eeuwse kasteelruïne. Met een bezoek aan deze tuin slaat u twee vliegen in een klap: u kunt de prachtige collectie van wel 400 verschillende soorten cactussenagavesaloë's en vetplanten en de beelden van kunstenaar Jean Philippe Richard bewonderen en tegelijkertijd heeft u vanaf deze tuin een adembenemende uitzicht over de Middellandse Zee en omgeving. In de botanische tuin is een plateau vanwaar u naar alle kanten een prachtig uitzicht heeft. Het is even een klim om er te komen want de tuin ligt op het hoogste punt van het dorp. Maar eenmaal daar aangekomen wordt deze moeite ruimschoots beloond. Het uitzicht over zee is werkelijk schitterend! Het uitzicht over de baai van Monaco is adembenemend en de witte zandstranden in de buurt staan garant voor het echte vakantiegevoel.

Wandelroute: Het Nietzsche-pad

Heeft u een goede conditie en stevige wandelschoenen, dan is het Nietzsche Pad een leuke uitdaging. Dit pad brengt u vanaf zeeniveau naar het op 429 meter hoge Eze-Village. Het Nietzsche Pad begint tegenover het treinstation van Eze (Eze-sur-Mer), het pad staat op borden aangegeven. Het pad is, zoals de naam al doet vermoeden, ontdekt door Friedrich Nietzsche. Deze Duitse filosoof hield van avontuur. Tijdens zijn verblijf aan de Franse zuidkust liep Nietzsche hier geregeld omhoog. De beklimming van het pad duurt ongeveer anderhalf uur en is behoorlijk zwaar. Niet omdat het pad veel rotsen heeft, te kronkelig of op andere wijze onbegaanbaar is, maar vanwege het alsmaar stijgen: Over slechts 2km is er een hoogteverschil van 400m! Maar het is de moeite waard, met iedere meter die u omhoog klimt en met elke bocht die u neemt, raakt u meer onder de indruk van de nieuwe panorama’s. Het gevoel dat u heeft als u na afloop lekker met een drankje op een terrasje zit uit te puffen maakt alles goed. En dan te genieten van wat u ziet!

Eze 24a Frankrijk Eze luxe villa Verdon vakantie Provence zwembad kust cote azur strand.jpg

Geschiedenis en cultureel erfgoed

Èze was vroeger, vanwege de strategische ligging, een bolwerk tegen de ottomanen. Gedurende de eeuwen daarna is het authentieke karakter bewaard gebleven. Het oudste gebouw is de Chapelle de la Sainte Croix uit 1306. In de vorige eeuw zijn de oorspronkelijke huizen en gebouwen bewaard gebleven vanwege de prins Willen van Zweden die een groot deel van de huizen en het château heeft gekocht. In dit château is nu het luxe hotel Chèvre d’Or gevestigd. De neoklassieke kerk is in de 18e eeuw gebouwd door architect Spinelli op verzoek van de Hertog van Savoye. De vierkante klokkentoren is in de 19e eeuw aan het gebouw toegevoegd. De barokstijl is goed te herkennen aan de zijkapellen, die van het koor gescheiden zijn door een triomfboog. Ook de echte ramen en de geschilderde namaakramen, de echte preekstoel en namaakpreekstoel is typisch barok.

Parfum Fragonard

Heeft u nog wat tijd over, bezoek dan de Fragonard Parfum fabriek in het dorp. Tijdens de gratis rondleiding krijgt u uitleg over de geschiedenis van de fabriek en de manier waarop parfum wordt gemaakt. Aan het eind van de rondleiding krijgt u de gelegenheid om parfums te kopen.

Parkeren

Èze is een plaats waar jaarlijks honderdduizenden toeristen komen. De parkeerplaatsen rond het dorp zijn ’s morgens dan ook al snel vol. Op iets meer afstand zijn meerdere parkeerplaatsen en voor een paar euro kunt u met de pendelbus naar het dorp.

Terug naar het overzicht