Brignoles, toeristische plaats in de Provence

De stad Brignoles ligt in de regio Var, in het hart van de “groene Provence”, tussen Marseille en Sainte Maxime. Het is een van de mooiere plaatsen in de omgeving. De plaats heeft diverse grote pleinen met daaraan de restaurants met gezellige terrasjes. De obers lopen af en aan om de gasten te voorzien van heerlijke gerechten uit de Franse keuken.

Historie van Brignoles

De plaats Brignoles is al bekend in het jaar 558. Een belangrijke Romeinse handelsroute liep door het plaatsje, de zogenaamde Via Aurelia. Dit heeft Brignoles veel welvaart en rijkdom bezorgd. Later, in de Middeleeuwen was het een geliefde plek van de Franse graven in de Provence om er hun zomervakantie door te brengen. Ze hebben er speciaal een paleis voor laten bouwen.
Later, toen de industrie in de omgeving opkwam, is Brignoles sterk gegroeid.

Middeleeuws centrum

Het mooie Middeleeuwse centrum is al die jaren bewaard gebleven. Voor veel toeristen is het de reden om de plaats te bezoeken. De oude smalle straatjes met prachtige gebouwen zijn schitterend en geven de sfeer van vroeger goed weer. Als u van wandelen houdt is het de moeite waard om een paar uur door dit Middeleeuwse centrum te lopen.

Middeleeuwse feesten - Fête Medieval

Het oude Middeleeuwse centrum is regelmatig het decor van typische Provençaalse markten en  Middeleeuwse feesten. De mensen zijn dan verkleed in Middeleeuwse stijl. Grote optochten gaan door de stad. Allerlei oude ambachten worden uitgebeeld. Uiteraard komen ook de ridderspelen aan bod.

Wijnbeurs

Al bijna 100 jaar is er jaarlijks een wijnbeurs met meer dan 500 exposanten. Allerlei soorten wijn worden tentoongesteld. Uiteraard kunt u de wijn proeven en een of meer flessen kopen. In Brignoles zijn ook enkele wijnchâteau’s die het waard zijn om te bezoeken. Château Margillière is er een van.

Pruimenfeest - Fête des prunes

Een van de belangrijkste feesten in Brignoles is het pruimenfeest. De regio staat bekend om haar pruimen die er in allerlei soorten, maten en smaken groeien.

Notre-Dame d Esprance

In Brignoles staat een mooie en bekende kerk, de Notre-Dame d Esprance (onze lieve vrouw van Goede Hoop). De kerk is gebouwd in Gotische stijl. De ingang is versierd met stenen ornamenten. Aan de zijkanten van de ingang staan twee grote bomen. Samen met de kerk, vormen ze een harmonieus geheel. Ook het interieur is indrukwekkend.

Abdij van Thoronet

Vlakbij Brignoles ligt de beroemde Abdij van Thoronet, een toonbeeld van de Romeinse cultuur. De abdij is in de 12e eeuw gebouwd en werd in het begin bewoond door 25 monniken. Zij leefden van de landbouw en de vissen die ze kweekten. In de 14e eeuw waren er na een epidemie nog maar 4 monniken over en raakte het in verval. In de 18e eeuw is het klooster gesloten. Nu wordt het gebruikt als museum.

Terug naar het overzicht