Bordeaux - hoofdstad van Nouvelle Aquitaine

Bordeaux, de markante stad aan de kust van de Atlantische oceaan, wordt op diverse ranglijsten getipt als een stad die zeker bezocht moet worden. Lonely Planet, de New York Times en “European Destination” hebben de stad hoog genoteerd op de lijst van “must see cities”.

Geschiedenis van Bordeaux

Al in de 3e eeuw voor Chr. Is Bordeaux bekend als een nederzetting van de Kelten. In de daarop volgende eeuwen is het in handen geweest van Romeinen, Franken en Noormannen. Vanwege een gesloten huwelijk kwam de stad in de 12e eeuw gedurende 3 eeuwen onder Engels gezag. Vanaf de 13e eeuw werd er wijn geleverd aan Engeland waardoor Bordeaux later de naam “wijnstad” heeft gekregen. Wijn werd een belangrijk exportproduct. De welvaart die daaruit op kwam werd zichtbaar in de architectuur van de stad en tal van imposante gebouwen. Eind 19e eeuw zorgde een ziekte onder de druiven voor een terugval in de welvaart. In het begin van de 20e eeuw leefde de stad weer op door de opkomende wapenindustrie.

In de 1e en 2e wereldoorlog is Bordeaux de tijdelijke zetel van de Franse regering. Na de 2e wereldoorlog heeft burgemeester Jacques Chaban-Delmas gedurende lange tijd zijn stempel gezet op de stad.

Havenstad met vele gezichten

In de loop der eeuwen heeft Bordeaux zich ontwikkeld tot een stad met internationale allure. De periodes in de geschiedenis zijn duidelijk zichtbaar. Hierdoor heeft de stad vele en sterk gevarieerde kanten. De mooie kades aan de rivieroever, de vele monumentale panden in het oude centrum waardoor Bordeaux op de lijst van Unesco staat, de gezellige uitgaansgelegenheden, de studentenwijk St. Pierre, wijken met bekende wijndepots, kunst en cultuur, het is er allemaal.

Esplanade des Quinconces

Het grootste plein van Bordeaux is Esplanade des Quinconces. Op het plein staat het karakteristieke monument met de steigerende paarden “Girondes”. Op dit punt is ook de belangrijkste halte van de moderne ultramoderne lightrailtram. Van hieruit kunt u overstappen op diverse lijnen en met een dagkaart heel Bordeaux bekijken. Een van de café’s op het plein is “Café Nulle part Ailleurs” geleid door oud-voetballers Zidane en Dugarry.

Markante monumenten

In het historische stadscentrum staan prachtige bouwwerken uit de 18e eeuw. Bordeaux wordt daarom wel genoemd de mooiste stad van Frankrijk na Parijs, alleen in compactere vorm.
Porte Cailhau – deze mooie stadspoort dateert uit de 15e eeuw. De naam Cailhau verwijst naar de kiezelstenen (cailloux) die de Gironde hier afzette en die gebruikt werden als ballast voor schepen. Het bouwwerk deed dienst als stadspoort en als triomfboog ter ere van de overwinning van Karel VIII in Fornovo.
Place de la Victoire – binnen de oude stadsmuren van Bordeaux ligt het grote en imposante Place de la Victoire. Op dit plein staan een hoge triomfboog “Porte d’Aquitaine” en obelisk. Deze zuil is in 2005 onthuld en is gemaakt uit rode marmer uit de Languedoc en uit brons. Het is een eerbetoon aan de wijn, het streekproduct waarmee Bordeaux wereldbekend werd. Het Place de la Victoire is met zijn vele terrasjes een ideale plaats om de heerlijke wijnen die in de regio geproduceerd worden te proeven.

Quartier St. Pierre

Deze wijk in het centrum van de stad omvat een aantal bijzondere pleinen als Place de la Bourse waar midden op het plein het prachtige fontein staat ‘Fontaine des Trois-Grâces’. Place du Parlement met zijn terrassen, cafe’s en restaurants en het Place Saint Pierre waar de markten worden gehouden.

Place de la Bourse

Dit plein wordt wel gezien als het symbool voor de welvaart van Bordeaux. In de achterliggende jaren heeft het diverse namen gehad: Place Royal, Place de la Liberté en vanaf 1848 Place de la Bourse. Dit plein is ook bekend vanwege de mooie fontein “Fontaine des Trois Grâces”. Ook het Museum van de Douane, het beursgebouw en een luxe hotel liggen eraan. Voor het plein ligt het "Miroir d'eau". Dit is een apart plein dat constant 2 cm onder water staat. Hierdoor ontstaan er allerlei leuke effecten en spiegelingen.

Citadel van Blaye

In de 17e eeuw is deze verstreking gebouwd om Bordeaux tegen aanvallen te beschermen. Naast dit fort is er later nog een versterking bijgebouwd. Fort Pate is gebouwd op een eiland waar vandaan men een goed uitzicht had op Fort Blaye en aan de overkant Fort Medoc. De bedenker van deze verdediging is Sebastien de Vauban. Om die reden wordt dit het “Vaubansysteem” genoemd. Dagelijks zijn er rondleidingen.

Bordeaux 2 Frankrijk vakantiehuis luxe villa chateau de salles mirror d'eau toerisme aquitaine.jpg

Eten & drinken in Bordeaux

In heel Bordeaux, maar vooral in het historische centrum zijn veel bar’s, café’s en restaurants. Er is van alles te verkrijgen, maar zeker ook de Franse keuken. Vooral in de smalle straatjes op de oevers van de Garonne zijn veel gezellige restaurantjes. Bekend is dat de lekkerste tapas in de wijk Bodega zijn en in het district St.Rémi worden vooral bourgondische gerechten geserveerd. Ook de Chinese, Indische en Mexicaanse keuken is volop aanwezig. Wilt u de typisch Bordelaise of de keuken van Bordeaux proeven, dan moet u in de buurt van Allées de Tourny en le Grand Théâtre zijn. Bij het eten wordt uiteraard wijn gedronken. Zeker de streekwijnen zijn populair, als de Haut-Médoc en St. Emilion. Als dessert of tussendoortje is de Bordelais cake een aanrader. Die bestaat uit een krokant caramelomhulsel gevuld met een romig vanillebeslag.

Winkelen in Bordeaux

Vind u het leuk om tijdens uw vakantie een dag te gaan winkelen? In Bordeaux heeft u volop de gelegenheid. Er zijn tal van winkelcentra, maar ook de gewone winkelstraten zijn er. Er zijn twee shoppingcentra waaronder Galeries Lafayette met exclusieve kledingwinkels en prijzige parfumerie- en cosmeticazaken. Daarnaast le Centre Commercial Mériadeck. Deze heeft een grotere verscheidenheid aan winkels. De belangrijkste winkelstraat van Bordeaux is de Rue Sainte Cathérine. Deze verbindt de place de la Victoire met place de la Comédie. Anders gezegd: Deze loopt van het Grand Théatre tot aan de Port d’Aquitaine. Het is een van de langste en autovrije winkelstraten van Frankrijk. Zoekt u exclusieve designerwinkels, dan kunt u het best naar de “Triangle d’Or”, het stadsdeel tussen le Cours de l’Interdance, le Cours Georges Clemenceau en les Allées de Tourny. Hier vindt u vooral merken als Louis VuittonHugo BossRolex en Cartier.

Uitgaansleven

Bordeaux is een echte studentenstad. Daarom zijn er ook veel uitgaansmogelijkheden. Tot in de late uurtjes kunt u gezellig op een terrasje zitten en de lekkerste wijnen proeven. Ook het culturele leven is in Bordeaux volop aanwezig. Er zijn bioscopen, theaters, concert- en danszalen.

Cathedrale Saint André

De kathedraal van de aartsbisschop van Bordeaux-Bazas is de Saint André, in het zuidelijke deel van de oude stad. De vroegste delen dateren van de 12e eeuw. De hoofdingang is heel mooi versierd met beeldhouwwerk.

Jardin Botanique

In 1755 is een mooie botanische tuin aangelegd met 3000 verschillende plantensoorten. Deze tuin ligt aan de Place Bardineau. Er zijn veel exotische planten uit China, Japan en Amerika. Toegang is gratis.

Terug naar het overzicht