Parc Naturel régional des Landes de Gascogne

Het Parc Naturel régionale des Landes de Gascogne is een enorm uitgestrekt bosgebied van meer dan 315.000 hectare. Het is gelegen op de grens van de departementen Landes en Gironde tegen de Atlantische kust aan. Zeker voor rustzoekers en natuurliefhebbers is dit een ideale streek. Het gebied omvat de valleien van de rivieren de l’Eyre, le petite l‘Eyre en le Grande l’Eyre. De bossen zorgen voor een opvallend schone lucht in de regio. Carapatiënten komen er dan ook graag.

Ontstaan van het natuurpark

Het Parc Naturel régionale des Landes de Gascogne is oorspronkelijk een drooggevallen binnenzee met onvruchtbare grond, niet aantrekkelijk om er te gaan wonen. Er waren moerassen en zandvlaktes. In de 19e eeuw is een grootschalig project opgestart met als doel het gebied economisch aantrekkelijker te maken. Er zijn in die tijd duizenden bomen geplant om de duinen af te bakenen, de vochtige zones droog te leggen en zo een houtindustrie te ontwikkelen. Dit heeft geresulteerd in het grootste aangeplante bos van Europa met dennebomen, pijnbomen en eikenbomen.
In de begintijd verdienden de inwoners hun inkomen met het verzamelen van hars. Dit is door de komst van kunsthars vrijwel verdwenen. De nadruk ligt nu op houtbouw en het maken van papier.
Het gebied was dunbevolkt en is dit nog steeds. In het park liggen 41 kleine gemeenten met 60.000 inwoners, waarvan het dorp Salles er één is.

Beschermd gebied

Het natuurpark werd in de 19e eeuw aangeplant om de plaatselijke economie nieuw leven in te blazen. Dat is gelukt, en nog steeds is het een belangrijke bron van inkomsten. De laatste decennia is dit Parc ook bestempeld als een beschermd natuurgebied. Het gebied is vol met eekhoorntjes, vele soorten vogels, herten, zwijnen en andere diersoorten.

Parc Naturel tijdens uw vakantie

Er zijn diverse manieren om het Parc te bekijken. Zo zijn er ruim 40 wandelroutes uitgezet over goed begaanbare paden maar ook routes die over minder begaanbare paden gaan en u dieper het bos in brengen. Het park is ook ideaal voor fietsliefhebbers. In de schaduw van de bomen kunt u genieten van de prachtige natuur. Er zijn goede fietspaden aangelegd. Wilt u wat meer actie? Ga dan met de mountainbike over de speciale routes dwars door de natuur. Daarnaast kunt u in dit gebied paardrijden of met een bootje, kano of kayak de omgeving bekijken.

Vogels spotten

In dit natuurgebied zijn plekken waar veel bijzondere vogels komen. Als u een vogelliefhebber bent kunt u daar naartoe gaan om de vogels te bekijken. Vooral in het zuidelijke deel van het park, rond St. Martin de Seignanx is een groot gebied van wel 95 hectare waar deze bijzondere vogels te zien zijn.

Kunst in het bos

In het uitgestrekte natuurpark verwacht je bossen, meren en kleine dorpjes. Er zijn echter ook kunstobjecten te vinden. Vanaf 2009 is er een project opgestart met als doel kunst en natuur te combineren. Net als de natuur is de kunst tastbaar. U mag er aan komen, het betasten, eraan ruiken en er zelfs doorheen lopen. Deelnemende kunstenaars verblijven vaak enige tijd in het bos om zich te laten inspireren. Dit heeft geleid tot de kunstroute “La Forêt d’Art Contemporain”. Langs deze route staan metershoge kunstwerken. Het is de bedoeling dat er in totaal ca. 100 kunstwerken komen. De route is goed aangegeven, sommige kunstwerken liggen aan de weg, andere wat verder het bos in.

Terug naar het overzicht