Collioure aan de Côte Vermeille

Populaire vakantieregio aan de Middellandse zee

De meest zuidelijke streek van Frankrijk is het departement Pyrénées-Orientales in de regio Languedoc-Roussillon. Dit departement, met Perpignan als hoofdstad, wordt omringd door de Middellandse zee in het oosten, Spanje in het zuiden, Andorra in het westen, het departement Ariège in het Noordwesten en het departement Aude in het Noorden.
Het meest zuidelijke gebied aan de Middellandse zee wordt de “Côte Vermeille” genoemd met de plaatsen Collioure, Port Vendres, Banyuls en Cerbère. Dit prachtige kustgebied ligt ten zuiden van Argelès-sur-mer. Het is de warmste streek van Frankrijk met een mediterraan klimaat. De zon schijnt er meer dan 300 dagen per jaar.
Het is ook in dit gebied dat de Pyreneeën, het massief van Albères, in de Middellandse zee uitlopen. De kust van de Côte Vermeille bestaat uit rotsachtige inhammen, baaien, kiezelstranden en vissersdorpen.

Collioure, parel in Zuid Frankrijk

Een van de meest bezochte toeristische plekken in de Pyrénées-Orientales is Collioure. Het wordt wel het St. Tropez van de Languedoc genoemd. Het dorp heeft een indrukwekkende geschiedenis en is schitterend gelegen. Het is gebouwd rond een baai met prachtig blauw water. Meer landinwaarts zijn de berghellingen bedekt met wijngaarden. In Collioure zijn veel bezienswaardigheden: oude forten, schilderachtige straatjes, boetiekjes, restaurantjes en terrasjes aan het strand van de baai.

Toerisme

Veel plaatsen aan de kust zijn buiten het seizoen leeg en verlaten. In Collioure juist niet. Het hele jaar door is het bruisend en levendig. In Vieux Quartier du Mouré met de nauwe straatjes, ook wel Klein Montmartre genoemd, zijn een groot deel van de ateliers, galeries, restaurants, boetiekjes en bars het gehele jaar geopend. Het VVV kantoor verzorgt in het seizoen rondleidingen waardoor u de diverse facetten van het dorp leert kennen. Bezoek de historische monumenten “Notre-Dame des Anges” of het koninklijk kasteel.
Maar er is nog veel meer te doen: lekker op het strand liggen, duiken, snorkelen, zeilen, excursies met een catamaran, paardrijden, kajakken, toeristisch treintje en wandelen in de omgeving. Een mooie wandeling is van Collioure naar Banyuls. U komt langs mooie baaitjes en indrukwekkende rotsen. Gedurende het gehele jaar zijn er markten, feesten, processies, straatschilders en sportieve activiteiten. Tijdens de lunch of het diner proeft u de Catalaanse lekkernijen.

Geschiedenis van Collioure

De geschiedenis van Collioure gaat ver terug. Rond het jaar 700 is er al een vissershaven. Later werd de stad versterkt om bescherming te bieden aan de graven van Roussillon. In de Middeleeuwen groeide Collioure uit tot een belangrijke havenstad. In die tijd behoorde het tot het koninkrijk Mallorca. De koningen van Mallorca bouwden hun zomerpaleis in het midden van de huidige stad en verbleven daar regelmatig tussen 1276 en 1344. Nog steeds is het indrukwekkende kasteel het middelpunt van de stad en de moeite waard om te bezichtigen.
In 1463 viel Lodewijk XI met zijn soldaten de stad binnen. De daarop volgende jaren was Collioure de ene keer in bezit van de Spaanse machthebbers en de andere keer was het weer in handen van de Fransen. Uiteindelijk won Lodewijk XIV en vanaf het eind van de 17e eeuw was Collioure definitief in Franse handen. Hoewel Collioure nu van minder strategisch belang is, zijn nog altijd Franse mariniers gevestigd in het fort boven de stad.
Veel overblijfselen laten de militaire invloed op Collioure zien: het Château Royal, het fort St Elme en de wachttorens Madeloc en Massane.

Schilders Matisse, Picasso en Salvador Dali

Collioure heeft een grote aantrekkingskracht op schilders. Niet alleen vanwege de mooie ligging maar vooral het licht heeft veel schilders geïnspireerd hier te komen schilderen.
Rond 1900 is Collioure “ontdekt” door Henri Matisse. Hij verbleef hier tussen1905 en 1914. De schoonheid van het eenvoudige vissersdorp trok hem aan. De zonsopgang boven de Middellandse zee zorgt ervoor dat Collioure prachtig roze kleurt. Dat trok hem aan. Om die reden is het ook te verklaren waarom de kleur roze duidelijk aanwezig is in zijn werken.
Met Matisse kwamen ook vele andere kunstenaars naar Collioure. Zij zetten het fauvisme, de kunststroming die zich kenmerkt door felle kleuren, duidelijk op de kaart. In Collioure is nog steeds het “het pad van het Fauvisme”, een wandeltocht door het dorp langs verschillende reproducties.
De kunstenaars kwamen regelmatig bijeen in het hotel “Les Templiers”. In die tijd was het heel gebruikelijk dat de rekeningen betaald werden met een schilderij. Les Templiers bestaat nog steeds en hangt vol met kunst.

Bezienswaardigheden in Collioure

In Collioure zijn diverse oude historische en religieuze bouwwerken die het bezichtigen waard zijn.

Château Royal

Het koninklijk kasteel is gelegen op een markante plaats in Collioure. Het is gebouwd op een rots aan het water op de plaats waar vroeger een Romeinse “Castellum” (legerplaats) was. Rond het kasteel is in de loop van de jaren de plaats Collioure ontstaan. Het kasteel is tussen de 12e en 16e eeuw gebouwd en verder uitgebouwd door de graven van Roussilon en de koningen van Aragon. Rond 1300 hebben de koningen van Mallorca er in gewoond.
In de 15e en 16e eeuw, in de tijd van Karel V, werd het kasteel steeds meer een militaire vesting ter bescherming van de regio.
Rond 1670 is het kasteel ingrijpend veranderd door de bekende Franse ingenieur Vauban. Vauban was gespecialiseerd in het bouwen van vestingen en verdedigingswerken door heel Frankrijk. De muren werden opgehoogd en er werden 3 bastions gebouwd.
Aan het einde van de Spaanse burgeroorlog werd het kasteel in 1939 omgebouwd tot een gevangenis. Het kasteel is een van de twee overgebleven middeleeuwse koninklijke kastelen in Frankrijk. Het andere kasteel is Vincennes in Île-de-France. Het kasteel heeft wereldwijde bekendheid gekregen omdat de kunstschilders het kasteel vaak en vanuit verschillende kanten hebben geschilderd.
Tegenwoordig worden er in het kasteel culturele evenementen georganiseerd. Er zijn theater- en dansvoorstellingen, tentoonstellingen, beurzen, shows en concerten. Dagelijks zijn er rondleidingen met een gids.

Chapelle Saint Vincent

Aan de noordzijde van de baai van Collioure ligt een kleine pier in de zee. Deze pier gaat naar een rots dat vroeger een eilandje was. Op deze rots is een klein kerkje gebouwd: Chapelle Saint Vincent. Volgens de legende is dit de plek waar vroeger, in 303 St. Vincent is gemarteld en vermoord. Rond 1700 is deze kapel gebouwd omdat er overblijfselen van St. Vincent gevonden zouden zijn. Die wilden ze bewaren in deze kapel. De Chapelle Saint Vincent is een eenvoudige rechthoekige kamer met een gebogen poort.
Ieder jaar wordt in Collioure van 14 tot 18 augustus een feest gehouden ter ere van deze Saint Vincent: Fête de la St. Vincent. Er zijn tijdens die dagen processies, fanfares, markten en allerlei spelen voor jong en oud.

De molen van Collioure

Ten zuid oosten van Collioure, richting Port Vendres staat een oude molen. Deze is gebouwd in 1337 in de tijd dat de koningen van Mallorca in Collioure waren. Het is waarschijnlijk de oudste molen in de Roussillon. In die tijd werd de molen gebruikt om graan te malen, later werd het een oliemolen. In 2001 is de molen gerestaureerd.

Fort St. Elme en Fort Miradou

In het verleden zijn enkele forten gebouwd om Collioure te verdedigen. Ten noorden van Collioure ligt Fort Miradou en ten zuiden ligt Fort St. Elme. Beide verdedigingswerken zijn aangelegd in de tijd van Vauban. Vooral fort St. Elme is leuk om te bezoeken, zeker voor kinderen.
Fort St. Elme is gebouwd in de vorm van een ster, bovenop de heuvels van Collioure. Vanuit het fort is er een prachtig uitzicht over de omgeving en de zee. Op verschillende manieren kunt u er naartoe: lopend vanuit Collioure, met de auto en deze halverwege parkeren of met het treintje dat u vanuit Collioure naar het fort brengt. In het fort ziet u de wapens uit de Middeleeuwen en kinderen kunnen zich verkleden als ridder.

Eglise Notre Dame des Anges

Aan het strand van de baai van Collioure staat een kerk, de eglise Notre Dame des Anges. Vroeger stond deze kerk op een andere plek in Collioure. Echter, toen Vauban de verdedigingswerken verder wilde uitbouwen stond die kerk in de weg. De kerk is toen afgebroken om plaats te maken voor de uitbouw van een fort. Vervolgens is er een nieuwe kerk gebouwd aan het strand.
Op het strand stond in die tijd een vuurtoren. Deze vuurtoren is blijven staan en de nieuwe kerk is er tegenaan gebouwd. De toren van de kerk was de vroegere vuurtoren.

Tour Madeloc

Op de heuvels, ten westen van Collioure, staat een uitkijktoren: Tour Madeloc. Vanuit die toren, die op een hoogte staat van 670 meter, is er een panoramisch uitzicht over de omgeving. Het is een behoorlijke wandeling naar de toren toe maar zeker de moeite waard. Oorspronkelijk was de toren een van de verdedigingswerken van Collioure, nu is het een radiostation. Verder naar het westen, meer in de Pyreneeën ligt de Tour Massane. Deze toren behoorde ook tot de verdedigingswerken van Collioure maar verkeert nu in vervallen staat.

Eten & drinken in Collioure

In Collioure zijn veel restaurantjes met gezellige terrasjes. U kunt genieten van de streekgerechten. Collioure wordt wel genoemd de hoofdstad van de ansjovis. Ze worden nu niet meer door de plaatselijke vissersvloot gevangen maar Collioure staat er nog steeds om bekend. Bij ieder restaurant in Collioure staat de ansjovis op de kaart.
Een andere specialiteit is “Le Croquant”, dat is een koek met gegrilde amandelen of stukjes chocolade.
In Collioure en de omgeving wordt veel wijn verbouwd. De wijnboeren in het dorp mogen de naam AOC Collioure voeren. Dat betekent dat het voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen. Vanaf 1971 heeft de rode Collioure de AOC, de rosé sinds 1991 en de witte sinds 2002. Vooral de druivenrassen Grenache Noir, Mourvèdre en Syrah zijn populair.

Terug naar het overzicht