Train jaune - leuke dagtocht tijdens de vakantie

Het is absoluut de moeite waard om tijdens uw vakantie een dag naar het “Parc Naturel Régional des Pyrénées Catalanes” te gaan. Het is de streek ten zuiden van Quillan tegen de Spaanse grens. U kunt deze streek goed bekijken door een tocht te maken met “Le Train jaune”. De rit met deze trein is bijzonder vanwege de grote hoogteverschillen (1200m), de prachtige uitzichten en de wereldberoemde plaatsen die u onderweg tegen komt. Jaarlijks maken 400.000 toeristen gebruik van deze trein die dagelijks met slechts 30 km/h over een traject van 63km rijdt en plaats heeft voor bijna 300 passagiers. In de zomer zijn er open treinstellen zodat u nog meer kunt genieten van de omgeving. U kunt kaartjes kopen op een van de stations of in de trein bij de conducteur.

Ontdek de Franse Pyreneeën

De Pyreneeën worden gekenmerkt door smalle valleien met steile hellingen. De wegen kronkelen zich door de valleien heen. Na iedere bocht verschijnt er weer een ander uitzicht. Mooie vergezichten zijn er nauwelijks omdat u in de smalle valleien rijdt.
Midden in dit gebied is een hoogvlakte, de Cerdagne. Daar is alles redelijk vlak en zijn prachtige vergezichten. De kleine bergdorpen zijn authentiek en hebben zich niet aangepast aan het toerisme. De natuur met de bergmeren is ongerept.

Train jaune, van Villefranche naar Latour

De gele trein, met als bijnaam de “gele kanarie”, is geverfd in de kleuren van de Catalaanse vlag: geel met een rode streep. Deze trein rijdt vanuit Villefranche de Conflent naar het zuidwesten, richting Andorra. Het eindstation is Latour de Carol. Het eerste traject tussen Villefranche en Mont-Louis werd gebouwd tussen 1903 en 1910, het tweede traject tot aan Latour de Carol was in 1927 klaar. In Latour de Carol kan worden overgestapt op de trein naar Toulouse of Barcelona.

Het meest indrukwekkende deel van het traject ligt in het oostelijke deel. De trein rijdt door nauwe valleien en moet grote hoogteverschillen overbruggen. Als het dan op de hoogvlakte van de Cerdagne is aangekomen, volgt een vlakker traject.

Het ontstaan van de Train jaune

De Train jaune is nu een trein voor toeristen. Het is daar oorspronkelijk niet voor aangelegd. Het meest westelijke station, Latour de Carol had een treinverbinding met Toulouse. Villefranche, het meest oostelijke station had een treinverbinding richting de Middellandse zee. Er ontstond behoefte om een goede verbinding te maken tussen de Cerdagne en de Roussillon. In 1903 werd gestart met de aanleg van een spoorlijn.

Hoogteverschillen in de bergen

Een spoorlijn aanleggen in de Pyreneeën is niet eenvoudig. In totaal is er een hoogteverschil van bijna 1200m. Op sommige plekken is het spoortraject steil. Daar is een aangepaste rails waardoor een stijgingspercentage van 6% mogelijk is. Villefranche de Conflent ligt op een hoogte van 427 m. Het hoogste punt ligt in het bergdorp Bolquère, dat 1593m hoog ligt. Dit is ook het hoogst gelegen treinstation in Frankrijk. Het eindstation Latour de Carol ligt op een hoogte van 1232m.

Bouwwerken langs het spoortraject

Veel bouwwerken, in totaal 650, moesten worden aangelegd: 19 tunnels en diverse bruggen. Sommige tunnels zijn ruim 300m lang. Er zijn 2 bruggen die bijzonder opvallen:

 • Pont Gisclard. Deze brug ligt 80m boven de rivier de Têt en is gebouwd tussen 1905 en 1909. Het was de eerste metalen brug van Frankrijk en is ontworpen door Albert Gisclard. Deze brug staat op de lijst van historische monumenten.
 • Pont Séjourné. Dit is een viaduct van 2 etages op een hoogte van 65m en is ontworpen door Paul Séjourné.

In die tijd was de bouw van deze bruggen een grote prestatie op het gebied van de techniek.

Stations van de Train jaune

De Train jaune rijdt tijden de 3 uur durende tocht langs meer dan 20 stations. Bij ieder station wordt er gestopt en heeft u de mogelijkheid om uit te stappen. U kunt dan het dorpje bekijken en bij de volgende trein die langs komt weer instappen om uw reis te vervolgen. Enkele stations zijn de volgende:

 • Villefranche de Conflent
 • Joncet
 • Fontpédrouse
 • Planès
 • Mont Louis
 • Bolquère
 • Font Romeu
 • Bourg Madame
 • Latour de Carol

Mont Louis en Villefranche

Tijdens de treinreis kiezen velen voor een bezoek aan Mont-Louis en Villefranche. Mont-Louis is het hoogst gelegen vestingdorp van Frankrijk en is gebouwd onder leiding van de bekende Franse bouwmeester Vauban die gespecialiseerd was in verdedigingswerken. Ter bescherming van het Franse grondgebied werd een muur rond Mont-Louis gebouwd en het middeleeuwse plaatsje Villefranche werd ook een vestingdorp.

In 2008 zijn de 12 belangrijkste werken van Vauban op de werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. Mont-Louis en Villefranche de Conflent behoren tot deze 12. Mogelijk wordt in de toekomst ook de Train jaune toegevoegd aan de werelderfgoedlijst. De aanvraag is in behandeling.

Terug naar het overzicht