Perpignan in vakantieregio Languedoc Roussillon

Vlakbij de Middellandse zee ligt Perpignan, de hoofdstad van het departement Pyrénées-Orientales. Dit departement is een van de departementen van de regio Occitanie in Zuid Frankrijk. Het ligt aan de A9, de weg van Narbonne naar Barcelona. Veel toeristen, die in de Languedoc Roussillon op vakantie zijn, gaan een dag naar Perpignan. Perpignan is bekend vanwege de typerende Catalaanse sfeer. Het is een van de warmste steden van Frankrijk. Meer dan 300 dagen per jaar schijnt de zon. Perpignan is een aangename stad vanwege de lommerrijke boulevards met platanen, cafés, restaurantjes met tapas en het uitgaansleven.

Catalonië in Zuid Frankrijk

Van oorsprong ligt de streek “Catalonië” in de Noord Spaanse en Zuid Franse kustregio van de Middellandse zee. De voor de Catalanen heilige berg “Pic du Canigou” in de Pyreneeën vormt het middelpunt. In diverse oorlogen hebben Spanje en Frankrijk gevochten om Catalonië. Uiteindelijk is in het jaar 1659 het Verdrag van de Pyreneeën gesloten. Hierin is vastgelegd dat Catalonië wordt verdeeld tussen Frankrijk en Spanje. De streek Roussillon met Perpignan als hoofdstad wordt toegevoegd aan het koninkrijk van Frankrijk. In 2008 wordt Perpignan uitgeroepen tot officiële hoofdstad van de Catalaanse cultuur.
De Catalaanse invloeden zijn overal merkbaar in de stad: straatnaambordjes staan in het Frans en Catalaans en de menukaarten zijn vaak tweetalig. De feesten in Perpignan laten eveneens de Catalaanse oorsprong zien. Bij iedere gelegenheid kunt u een sardana bijwonen, de traditionele Catalaanse dans die een symbool is van vereniging en broederschap.

Bezienswaardigheden

In Perpignan zijn diverse bezienswaardigheden en mogelijkheden tot animatie. Mooie gebouwen, musea, historische gebouwen, winkelcentra, restaurants, het is er allemaal. Enkele zijn de volgende:

Castillet: Een groot, rood gebouw in het centrum van Perpignan. Het is gebouwd aan het eind van de 14e eeuw. Het is een fort dat deel uitmaakte van de stadsmuren van de stad. Het heeft verschillende functies gehad: kasteel, stadspoort en later een gevangenis. Nu is er een museum in gevestigd: het Casa Pairal. Dit museum toont de vele facetten van het Catalaanse leven. Le Castillet is hét symbool, de ziel van Perpignan. Bovenop de toren heeft u een prachtig uitzicht over de stad.

St. Jean Baptiste Cathédrale: Deze kathedraal in zuid-gotische stijl, is gebouwd tussen de 14e en 16e eeuw. Het heeft een gietijzeren klokkentoren, typerend voor deze streek. De kerk heeft prachtige glas-in-lood ramen. Dichtbij het kathedraal ligt de “Campo Santo”, een Middeleeuws kloosterkerkhof. Deze is uniek in heel Frankrijk.

Sant Vicens: een museum in een honderd jaar oud wijnpakhuis. Hier zijn diverse tentoonstellingen over keramiek, wandtapijten, schilderijen en Catalaans meubilair. Het is mogelijk om zelf workshops te volgen.

Paleis van de koningen van Majorca: Het koninkrijk van Majorca is in 1229 gesticht door Jacobus I, de koning van Aragon. Op het vasteland wordt Perpignan de hoofdstad van dit koninkrijk. Tot dit koninkrijk behoren destijds de Belearen, Roussillon, Cerdange en de kuststreek tot aan Montpellier. Het paleis van dit koninkrijk staat op de heuvel Puig del Rey in het centrum van Perpignan. Het is gebouwd in gotische stijl. Bekijk de kapellen, kasteeltuinen en woonvertrekken met mooie kunstwerken en antieke meubels. Vanaf de toren is er een prachtig uitzicht op de Canigou, de Middellandse zee en de vlakte van de Roussillon. In het oudste deel van het paleis en de hangende tuinen vinden 's zomers evenementen en concerten plaats.

Place de la Loge: Een centrale plek in Perpignan is de “Place de la Loge”. Het is een plein dat geplaveid is met roze marmer. Er zijn leuke boetiekjes en restaurantjes met gezellige terrasjes. Tot laat in de avond kunt u genieten van de gezellige Catalaanse sfeer.

Wandelen in Bir Hakeim of op de Promenade: Maak een wandeling door het park Bir Hakeim of langs de Promenade des Platanes. Langs deze Promenade staan mooie standbeelden. Loop ook door de smalle straatjes van de binnenstad en bekijk de boetiekjes en kunstateliers.

Musée Hyacinthe Rigaud: In het stadscentrum van Perpignan ligt dit kunstmuseum met veel kunstwerken die gemaakt zijn tussen de 15e en 20e eeuw. Niet alleen door lokale kunstenaars maar ook door beroemde kunstenaars als Picasso.

Musée des Monnaies et Médailles Joseph Puig: In zijn leven heeft Joseph Puig veel munten verzameld. Het zijn vooral munten uit Frankrijk en Catalonië. Zijn grote verzameling is onder gebracht in dit museum en geeft een goed beeld van de geschiedenis van de geldstukken.

Culinaire specialiteiten van Perpignan

In de culinaire specialiteiten van Perpignan en omstreken zijn de Spaanse en Catalaanse invloeden zichtbaar. Een populair dessert is de “Crème Catalane”. Dit is de Catalaanse versie van de crème brûlée. Het is een romig dessert met specerijen en sinaasappel, dat koud wordt gegeten. Een ander populair gerecht is ansjovis. Dit komt uit Collioure dat ten zuiden van Perpignan ligt. Op veel menukaarten zult u ook olijven, geitenkaas, vis en paella zien.

Winkels en markten

In 2017 is een groot complex geopend in Perpignan: Les Halles de Vauban. Dit zijn markthallen met daarin veel marktkramen met fruit, groente, kaas en bloemen. Er is ook een grote ruimte waar u gerechten kunt proeven. Op deze manier kunt u op een leuke manier kennis maken met streekproducten en plaatselijke gerechten.
De “Marche Aux Puces” bevindt zich bij het Palais des Expositions. Dit is een markt voor antieke meubels en andere plaatselijke spullen.

Ontdek Perpignan

U kunt op verschillende manieren Perpignan bekijken:

  • Met een bus met open dak
  • Electrische scooters
  • Toeristisch treintje
  • Een wandeling maken
  • Op een step
  • Onder leiding van een gids

Omgeving

De omgeving van Perpignan is toeristisch. Aan de kust liggen de gezellige badplaatsen als Canet-en-Roussillon, Barcarès, St. Cyprien en Argelès-sur-Mer. Ten zuiden van Argelès ligt de “Côte Vermeille” met Collioure, Port Vendres en Banyuls-sur-Mer. De brede zandstranden van de Roussillon zijn populair bij vakantiegangers. Aan de westkant van Perpignan liggen de wijngaarden met verschillende soorten druiven.

Evenementen en festivals

Iedere dag is er markt in de stad.

Les Jeudis de Perpignan: In de zomer is het iedere donderdagmiddag en -avond feest in Perpignan. Op diverse pleinen in de stad treden bands op

Goede Vrijdag: Processie vanuit “Église Saint Jacques”

24 juni: fakkeltocht door de stad.

Laatste weekend augustus: Guitar Festival in Paleis van Koningen van Majorca.

September: Middeleeuwse markt

Terug naar het overzicht