Îles d'Hyères in de Middellandse zee in Zuid Frankrijk

In het meest zuidelijke deel van de Provence ligt de plaats Hyères. Het ligt aan de kust van de Middellandse zee tussen de plaatsen Toulon en St. Tropez. Een schiereiland, met de naam “Giens”, ligt enkele kilometers de zee in. Aan het eind van dit schiereiland, bij “Tour la Fondue”, kunt u overvaren naar drie eilanden: îles d'Hyères. In de zomermaanden kunt u ook vanuit andere plaatsen overvaren: Toulon, Le Lavandou, Cavalaire, Bormes en La Londe. Vooral voor kinderen ook erg leuk. De boot heeft een doorzichtige bodem waardoor u een uniek zicht op de zeebodem heeft.

Naar îles d’Or tijdens de vakantie

De eilanden van Hyères worden ook wel de gouden eilanden genoemd omdat de bruinrode rotskust aan het einden van de dag een gouden gloed krijgt. De eilanden zijn populair bij toeristen, vooral om er een dag naartoe te gaan. Op de eilanden zelf zijn weinig hotels. De natuur is er schitterend, u kunt er heerlijk fietsen en wandelen.

Er zijn drie eilanden:

  • Île de Porquerolles
  • Île de Port Cros
  • Île de Levant

Legende van Prins Olbianus

Zoals vaak het geval is bij bijzondere plaatsen, is er een legende over het ontstaan van deze eilanden. Dat is ook het geval bij de Îles d'Hyères. Volgens de legende heeft prins Olbianus  vier mooie dochters. Zij kunnen heel goed zwemmen. Vaak zwemmen ze een heel eind uit de kust. Op een dag, als ze aan het zwemmen zijn, komt er een piratenschip aan. Hun vader roept dat ze snel naar de kust moeten komen. Helaas is het piratenschip sneller en haalt ze in. De koning vraagt de goden om hulp en zijn dochters te beschermen tegen ontvoering door de piraten. De goden luisteren naar de prins. De prinsessen voelen hun lichaam verstijven. Hun lichamen veranderen in steen. De drie prinsessen die het verst uit de kust zijn vormen de gouden eilanden Porquerolles, Port-Cros en Levant. De andere prinses kan nog net de hand van haar vader pakken voordat ze verstijfd. Zij verandert in het mooie schiereiland Giens. Iedereen is er van overtuigd dat het schiereiland en de 3 eilanden hun schoonheid door deze prinsessen hebben gekregen.

Île de Porquerolles

Het eiland Porquerolles is de grootste van de drie eilanden. Het eiland is sinds 1971 eigendom van de Franse staat en in 2012 uitgeroepen tot nationaal park. Het is alleen mogelijk om per fiets of lopend het eiland te bekijken. Een mooie wandeling is naar de vuurtoren. U heeft daar een prachtig uitzicht over het eiland, de azuurblauwe zee, de zandstranden en het fort.

Vanuit de haven loopt u het dorp in. Daar is een groot plein met een kerkje, winkels, café’s en restaurants en fietsverhuurders. In het dorp ziet u de typisch Provençaalse huizen, begroeid met bougainville. Op het eiland zijn wijngaarden, olijf- en fruitbomen. Aan de noordzijde van het eiland is een prachtig strand terwijl het zuiden van het eiland gevormd wordt door steile rotsen met daar tussenin baaitjes met strandjes. Het kristalheldere water is ca. 27 graden, een aangename temperatuur voor watersporters. U kunt hier terecht voor: snorkelen, jetskiën, zeilen, stand-up paddle en kayak.
Op het eiland is een museum: La Fondation Carmignac, een museum met moderne kunst en een beeldentuin tussen de wijnstokken en olijfbomen.

Île de Port Cros

Het eiland Port Cros is nog niet half zo groot als Porquerolles. Het hoogste punt is wel hoger. Van Porquerolles is dat ca. 150m, van Port Cros ca. 200m. Rond 1960 heeft de eigenaar het eiland aan de staat geschonken onder de voorwaarde dat de staat er een nationaal park van zou maken om zo de flora en de fauna te beschermen. In 1963 is het Nationaal Park Port-Cros opgericht, het enige nationale park dat bijna volledig eigendom is van de staat.
U kunt het eiland bezoeken. Het is er veel rustiger dan op Porquerolles. Er zijn diverse wandelpaden die door het natuurgebied lopen.

Île de Levant

Het eiland Levant is het derde eiland van de drie gouden eilanden. Het is iets kleiner dan Porquerolles en wat groter dan Port-Cros. De natuur is ook hier prachtig, met baaitjes en zandstranden. In een opzicht is het volledig afwijkend van de andere eilanden. Dit eiland is vooral bestemd voor naturisten.

Verdedingingswerken van de Îles d'Hyères

Op de drie eilanden staan diverse verdedigingswerken. Zij waren nodig om de kust te bewaken. In latere tijden zijn ze gebruikt als staatsgevangenissen. De meeste forten kunt u bezoeken. De belangrijkste forten zijn:

Fort Sainte Agathe: Dit Fort wordt wel het Château van Porquerolles genoemd. Bij aankomst in de haven van Porquerolles ziet u dit imposante bouwwerk direct. Fort Sainte Agathe is gebouwd rond 1531 met het doel de haven van Porquerolles te beschermen, het dorp te beschermen en ook een deel van de Provençaalse kust te beschermen.
Sainte Agathe bestaat uit een grote ronde toren. De muren zijn 4m dik. U kunt de toren beklimmen en genieten van het schitterende uitzicht.

Fort de l’Alycastre: De naam van dit fort is afkomstig van de naam Lycastre. Dit zou een monster zijn die de eilandbewoners in zijn greep had. Een dappere drenkeling heeft het monster echter verslagen. Het fort heeft een vierkante toren en daar omheen muren in de vorm van een ster.

Fort de la Repentance: Dit fort is ingegraven in de grond en nauwelijks zichtbaar. In 1893 werd dit fort voltooid. Dit fort is niet toegankelijk voor het publiek. Vanaf 1995 wordt het fort gerestaureerd door een kloostergemeenschap die er woont. Vanaf dat moment heeft het de naam “klooster van Sainte-Marie du Désert” gekregen.

Fort du Grand Langoustier: Dit fort is duidelijk zichtbaar op het eiland. Het heeft de vorm van een pyramide en lijkt wat op een Inca monument.

Fort du Petit Langoustier: Dit fort ligt op een rots aan de rand van het eiland. Het fort heeft een toren met kanonnen. Dit fort heeft als doel om de zee tussen het vasteland en het eiland te beschermen. Op het land bij Tour Fondue en op het eilandje Grand Ribaud stonden ook kanonnen. Met elkaar waren ze goed in staat om de zee te bewaken.

Terug naar het overzicht