Kabelbaan Mont Faron in Toulon

De enige kabelbaan in Frankrijk aan de Middellandse zee

Er zijn in Frankrijk veel kabelbanen. Toeristen willen graag genieten van een mooi uitzicht op de top van een berg. De klim er naartoe is voor velen te vermoeiend of zelfs onmogelijk. Een kabelbaan zorgt ervoor dat u binnen enkele minuten op de top van de berg bent. In de Alpen en de Pyreneeën zijn veel kabelbanen, in de kustregio’s niet. Er is een uitzondering: de kabelbaan in Toulon. Dit is de enige kabelbaan aan de kust van de Middellandse zee. Deze kabelbaan brengt u op de Mont Faron, de berg van bijna 600 meter hoog die ten noorden van Toulon ligt. U kunt ook met de auto naar de top gaan. De rit via slingerende bergweggetjes duurt ongeveer 50 min. Het uitzicht onderweg is prachtig.

Bezoek Toulon tijdens uw vakantie

Toulon ligt in het meest zuidelijke deel van de Provence, ten oosten van Marseille, La Ciotat en Bandol. Het is een van de grotere steden van Frankrijk. De berg “Mont Faron” domineert het achterland van Toulon. Vanaf deze berg heeft u een prachtig uitzicht over Toulon en de haven. Naar het oosten en westen ziet u de kuststreek van de Middellandse zee. In het oosten liggen de gouden eilanden en in het westen ziet u La Ciotat.

De haven van Toulon

De haven van Toulon wordt wel een van de mooiste havens van Europa genoemd. In ieder geval is deze haven voor Frankrijk erg belangrijk. De militaire vloot van Frankrijk heeft drie havens: Brest en Cherbourg aan de Atlantische kust en Toulon aan de Middellandse zee. Vanaf de 16e eeuw is een verdedigingssysteem aangelegd om de haven te beschermen. Op Mont Faron zijn om die reden negen forten gebouwd. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog is de haven door de geallieerden gebruikt om van daaruit het zuiden van Frankrijk te bevrijden. Vanuit deze haven vertrekken ook veerboten naar Corsica.

Op de top van de Mont Faron

Bovenop de berg zijn enkele restaurants. U kunt daar lunchen of een kop koffie nemen terwijl u geniet van het mooie uitzicht. Maak een wandeling over de uitgezette wandelroutes. Er zijn er verschillende, met diverse afstanden. U komt dan aan bijna alle zijdes van de berg zodat u prachtige vergezichten heeft. Op veel plaatsen staan picknicktafels waar u kunt rusten of wat eten en drinken.

Op enkele minuten afstand van de top is een dierentuin, de ZOO Fauverie de Faron. Hier verblijven vooral de katachtigen: leeuwen, poema’s, tijgers, panters en andere kattensoorten. Ook zijn er apen en wolven.

Herdenkingsmuseum Tweede Wereldoorlog

Op de berg ligt ook een museum over de Tweede Wereldoorlog. In 1964 heeft de toenmalige president Charles de Gaulle het herdenkingscentrum “Mémorial du débarquement en Provence” geopend. Dit monument is ter gedachtenis aan de landing van de geallieerden in de Provence. In dit museum zijn audiovisuele beelden, maquettes en voorwerpen die gebruikt werden in de oorlog. U krijgt een goede indruk van “Operatie Dragoon”, zoals de bevrijdingsoperatie van zuidoost Frankrijk in augustus 1944, werd genoemd. Bij het museum staat een Sherman tank, een Duits anti tank kanon en een luchtafweer kanon.

Terug naar het overzicht