Bormes les Mimosas bloemendorp aan de Franse kust

Het dorp Bormes-les Mimosas wordt wel genoemd als een van de mooiste dorpen van de Zuid Franse kust van de Middellandse zee. Het ligt aan de Côte d’Azur tussen Hyères en St. Tropez. Bormes is tegen een heuvel gebouwd, de uitlopers van de “Massif des Maures”. Het heeft een prachtig uitzicht over de zee en de Île d’Or, de eilanden bij Hyères. De Groothertog van Luxemburg en de Franse Presidenten waren vaak te gast in Bormes.

Bormes les Mimosas, een hoogtepunt tijdens uw vakantie

Waarom is Bormes zo bijzonder? Eigenlijk is alles bijzonder aan Bormes. Het dorp is authentiek en bestaat uit smalle Middeleeuwse straatjes en charmante pleintjes die prachtig geplaveid zijn. In de steegjes zijn de winkels, boetiekjes en kunstgalerieën. Omdat het op een berg is gebouwd zijn er veel trappetjes en doorgangen die het extra mooi maken. Daarbij komt dat Bormes-les-Mimosas één grote bloemenpracht is. De huizen, steegjes en pleintjes zijn bedekt met mooie planten en struiken. Het is prachtig om te zien. Zeker ’s avonds, als de verlichting aan is. Het is één van de “plus beaux villages fleuris de France”, oftewel één van de mooiste bloemrijke dorpjes in Frankrijk.

Bezienswaardigheden in Bormes les Mimosas

Het dorp Bormes is minder bekend dan de plaatsen St. Tropez en Ramatuelle, maar het is minstens zo mooi. Bormes is niet toegankelijk voor auto’s. Auto’s en campers kunnen gratis geparkeerd worden op de Place Saint-François. Vlakbij is het Office du Tourisme waar u een kaart van het dorp kunt halen. Om het dorp echt goed te bekijken worden er rondleidingen gegeven. Op dinsdag is er een rondleiding die vooral gericht is op de mooie tuinen. Op donderdag is er een wandeling door de geschiedenis van het dorp. U komt dan langs de 12 fonteinen in het dorp en het kasteel op de top van de heuvel.

Andere plaatsen die de moeite waard zijn om te bezichtigen:

 • Place St-Francois
 • Chapelle Notre-Dame-de-Constance
 • Église St-Trophyme
 • Château des Seigneurs de Foz
 • Musee "Arts et Histoire"
 • Dakterras van het Maison des Associations met prachtig uitzicht over het oude dorp
 • Place de l’Isclou d’Amour
 • Parc Gonzalez In deze botanische tuin van 2400 m2 zie je Australische bloemen en planten, waaronder vele soorten mimosa.

Mimosa

De naam Bormes-les-Mimosas laat zien dat het alles te maken heeft met de struik Mimosa. Deze struik, met donzige goudgele bloemen, is in overvloed aanwezig. In de omgeving zijn wel 90 soorten Mimosa te vinden. In Bormes les Mimosa start ook de bekende “Route des Mimosas”. Dit is een autoroute van ruim honderd kilometer lang die langs Sainte-Maxime en Saint-Raphael loopt en in de parfumstad Grasse eindigt.

De geur van mimosa is zoet en ruikt naar jasmijn en honing. Er zijn slechts drie soorten mimosa die gebruikt worden in de parfumindustrie. De Acacia Farnesiana is er een van. De aromatische olie van deze mimosasoort zit in bekende parfums als Amarige van Givenchy en Paris van Yves Saint-Laurent. 

Het Grote Mimosa Corso

Ieder jaar is er in het dorp het Grote Mimosa Corso. Een grote optocht aan praalwagens vol met bloemen en steentjes rijdt door de straten tijdens het laatste weekend van februari. Ieder jaar wordt er een ander thema gekozen. En volgens traditie wordt het feest afgesloten met een bloemengevecht: de bekende "bataille de fleurs". 

Fort de Brégançon

Vlak voor de kust van Bormes les Mimosas ligt een klein eiland. Er is een smalle dam naar het eiland zodat het met de auto bereikbaar is. Op dit eiland ligt een bijzonder fort: “Fort de Brégançon”. Tot 2013 was dit de plek waar de Franse presidenten hun vakantie doorbrachten. Niemand uit de omgeving wist daar vanaf. In de zomer van 2012 werd de plek ontdekt en werd het voor papparazzi een makkelijk doelwit. Om die reden is in 2013 besloten er een nationaal monument van te maken dat door toeristen bezocht kan worden.

Cabasson, l’Estaganol, Pellegrin, Favière

Bormes-les-Mimosas ligt aan de Middellandse zee. Het dorp ligt op de heuvel. Onderaan de heuvel, bij de kust, liggen uitgestrekte zandstranden. De meeste toeristen zijn tijdens hun vakantie overdag te vinden op deze witte stranden aan de Middellandse zee met helder blauw water. De stranden zijn geliefd bij families en liggen bij de haven, restaurants en winkeltjes.
Voor watersporters zijn er ook veel faciliteiten: zeilen, vissen, waterskiën, jetskiën, zeekayakken, duiken en snorkelen.

Evenementen in Bormes-les-Mimosas

 • Mimosalia: Een tentoonstelling en verkoop van mimosa planten in het laatste weekend van januari
 • Bloemencorso: Tijdens het laatste weekend van Februari rijdt een groot aantal praalwagens, afgewisseld door muziekfanfares, door het dorp.
 • Middeleeuws feest “Medieval Bormes” tijdens het paasweekend: 3 dagen lang is er in Bormes feest en muziek van de troubadours. Er zijn acrobaten en artiesten die diverse shows opvoeren. Er is een Middeleeuwse markt, vuurshow, kinderateliers, ruitertoernooien, Middeleeuwse kermis, roofvogels op het kasteel, concerten etc.
 • Sports en lumières: Dit is een weekend waarin de sport centraal staat. Het vindt plaats tijdens het eerste weekend van juni. Dit is een leuk evenement op het strand voor kinderen en jongeren.

Markten in Bormes-les-Mimosas

 • Het gehele jaar is er op woensdagochtend markt.
 • In het seizoen op zaterdagochtend.
 • In juli en augustus op dinsdag van 17.00 tot 24.00
Terug naar het overzicht