Snorkelen en duiken in de Middellandse Zee

De hele kustregio van de Franse Middellandse Zee is populair, van de Côte d’Azur aan de grens met Italië tot de Côte Vermeille in de Langudeoc aan de grens met Spanje. Velen gaan jaarlijks op vakantie naar een van deze streken en genieten van de prachtige stranden, de leuke badplaatsen en de azuurblauwe zee.

Ook de natuur is schitterend, zeker als u wat meer het achterland ingaat. Maar er is nog een plek waar u volop kunt genieten van de mooie natuur: onder water! Of u een ervaren duiker bent of niet, in alle gevallen zijn er mogelijkheden. U kunt gaan duiken met of zonder begeleiding. Langs de hele kust zijn bedrijven die de spullen verhuren om te gaan duiken en snorkelen.

In de vakantie snorkelen in de Middellandse Zee

Een voorwaarde om zonder duikpak te snorkelen is dat het water niet al te koud is. In de vakantieperiode van juni tot september is het water in de Middellandse Zee 20 graden of hoger. Dat is een goede temperatuur. Buiten de zomermaanden kan er dus gesnorkeld worden maar dan is het verstandig om een pak aan te trekken.

De natuur onderwater in Zuid – Frankrijk

De ondergrond van de kust van de Middellandse Zee is erg afwisselend. Er zijn zandstranden, kiezelstranden en rotsstranden. De gebieden waar rotsstranden zijn, zijn het meest geschikt om te duiken en te snorkelen. Daar is de natuur op z’n mooist en u zult ongetwijfeld een mooie dag tijdens uw vakantie hebben. Er zijn prachtige vissen, octopussen, barracuda’s, baarzen, zee-egels en nog veel meer diersoorten te bezichtigen. Ook kunt u scheeps- en vliegtuigwrakken zien. 

Mooiste snorkelplekken aan de Middellandse Zee

De mooiste snorkelplekken zijn bij de rotsstranden. Daar heeft zich een schitterende flora en fauna ontwikkeld. De spleten in de rotsen bieden plek aan de zeedieren waar zij ongestoord kunnen verblijven. Ook zijn daar goede groeimogelijkheden voor de onderwaterflora. In de Languedoc is dat in het meest zuidelijke deel, bij de Spaanse grens. Bij de Provence en Cöte d’Azur zijn er meerdere plekken. In het noordelijke deel van de Languedoc zijn geen grote rotsformaties in de zee. U kunt daar zeker duiken, maar de natuur onder water is er minder spectaculair.

Snorkelen en duiken aan de Côte Vermeille

De Côte Vermeille is het meest zuidelijke deel van de Languedoc. Hier gaan de uitlopers van de Pyreneeën de Middellandse Zee in. Bekende plaatsen zijn Banyuls-sur-Mer, Port Vendres en Collioure. In deze plaatsen zijn duikscholen en bedrijven die duikuitrustingen verhuren. U kunt snorkelen vanaf het strand of vanuit een baai. Er zijn ook boten die u wat verder op zee kunnen brengen voordat u onder water gaat.

Snorkelen in de Calanques bij Marseille

Ten zuiden van Marseille ligt een nationaal park van Frankrijk: de Calanques. Prachtige inhammen met steile rotspartijen. Door de geïsoleerde ligging speelt de wind amper een rol en is het zicht in het water binnen de Calanques bijzonder helder. Er zijn een aantal Calanques die eruit schieten voor de snorkelaar: de Calanque d’En Vau, de Calanque de Port-Pin en de Calanque de Sugiton. Om bij het water te komen moet u vaak een flinke wandeling maken, maar het is absoluut de moeite waard.

Snorkelen in de Provence bij Iles d’Hyères

De eilandengroep Îles d’Hyères liggen bij Hyères, een kustplaats ten oosten van Toulon. Rond deze eilanden is een schitterende onderwaterwereld. De eilanden behoren tot het Frans nationaal Park Port Cros. Door de strenge veiligheidsmaatregels is er een prachtige flora en fauna ontstaan. Slechts enkele meters onder water zijn de mooiste vissen en koralen te vinden. Voor wrakduikers is hier ook van alles te vinden: de U-boot “Le Rubis” en de vrachtboot “Donator”.

Esterelmassief Saint Raphael

Saint Raphael ligt aan de Middelandse Zee en aan de voet van het Esterelmassief; een voorloper van de Franse Alpen. De rotsen van het Esterelmassief lopen uit in de Middellandse Zee en zorgen voor een goede onderwaterflora en fauna. Rond Saint Raphael is een groot aantal duikplekken. Een deel is kantduiken en een deel is alleen met boot bereikbaar.

Snorkelen en duiken bij Antibes

In de streek van Cap d’Antibes zijn veel duikscholen. Op verschillende plekken zijn rotsachtige inhammen die geschikt zijn om te snorkelen. Bekend zijn de stranden Côte Plongée en Cap Gros.

Snorkelen aan de Côte d’Azur bij Plage Mala in Cap d’Ail

Het strand “Plage Mala” ligt in een inham van de baai van Saint Laurent. Om het strand te bereiken moet u een trap met 120 treden af. Het zeewater is hier bijzonder helder en de vele rotsformaties die hier zijn, zorgen voor een prachtig onderwaterleven.

Snorkelen en duiken bij Nice in Zuid Frankrijk

Ten oosten van Nice is de kust rotsachtig en geschikt om te snorkelen. Vanaf de stranden Coco Beach, Pointe de Gaton en Cap de Nice wordt dit veel gedaan.

Terug naar het overzicht