Port Grimaud, Venetië in Zuid Frankrijk

Het toeristische dorp Grimaud is een Middeleeuws vestigstadje in het departement Var aan de Franse Riviera in Zuid Frankrijk. Het ligt aan de kust van de Middellandse zee tussen Saint Tropez en Sainte-Maxime en heeft een bijzondere haven: Port Grimaud. Port Grimaud is erg populair onder toeristen die tijdens de vakantie dit “Venetië in Zuid-Frankrijk” zeker zullen bezoeken.
Het dorp is waarschijnlijk vernoemd naar Gibelin de Grimaldi die de grondstreek cadeau kreeg voor zijn hulp om de Saracenen te verdrijven. De naam Grimaud wordt als eerste gebruikt in aktes die betrekking hebben op het kasteel Castrum de Grimaldo in Grimaud waarvan de ruïnes nog steeds zichtbaar zijn.

De natuur rond Grimaud

Grimaud ligt tussen de Middellandse Zee en het Massif des Maures in een prachtige natuurlijke omgeving. Het Massif des Maures is een bergketen van ca. 60km lang en 30km breed en ligt tussen Hyères en Fréjus. De natuur is ruig met bergkammen en smalle dalen.
Vanaf de zee zijn er verschillende paden richting het hoger gelegen Grimaud. Er zijn wandelpaden door eikenbossen en kastanjebossen maar ook door wijngaarden en natuurgebieden. Ook is er een pad tussen Grimaud en het lager gelegen deel Port Grimaud. Wilt u het wat rustiger aan doen, stap dan in in het toeristentreintje dat tussen Grimaud en Port Grimaud rijdt.

Middeleeuwse stad Grimaud in de Provence

De geschiedenis van Grimaud gaat terug tot in de Gallo-Romeinse tijd. Het dorp was eeuwenlang de belangrijkste plaats in de omgeving. De baai in zee heeft lange tijd de naam “Golf van Grimaud” gehad. Rond het eind van de 19e eeuw is de naam veranderd in “Golf van St. Tropez”.
In Grimaud zijn de sporen van het verleden goed terug te vinden. Op veel gebouwen zijn architectonische elementen te zien als zuilen, kapitelen, beelden, een oculus of een Provençaalse vrouw die op de Place du Marché over het balkon leunt. In de oude binnenstad zijn nauwe steegjes met prachtige huizen. Belangrijke bouwwerken zijn:

 • De ruïne van het kasteel – Gebouwd in de 11e eeuw, bepaalde delen zijn gerestaureerd. Vanuit dit hooggelegen punt is er een prachtig uitzicht over de omgeving.
 • De kerk van Franciscus van Assisi
 • Église St. Michel uit de 12 eeuw
 • St. Rochuskapel
 • Kapel Notre Dame de la Queste
 • Kapel van de Penitenten
 • Pont des Fées – onderdeel van een ingenieus systeem om het dorp van water te voorzien
 • Moulin St. Rochus – oude dorpsmolen die sinds 1990 weer in gebruik is

Bezoek tijdens de vakantie de Festivals in Grimaud

Grimaud ligt in een zeer toeristische streek met allerlei feesten en festivals. Langs de kustregio zijn deze in alle dorpen de zomermaanden door te vinden. Enkele festivals in Grimaud zijn de volgende:

 • Het jaarlijkse festival Grimaldines met straatartiesten en muziek op het kasteel. Het festival is ter ere van de Grimaldi-familie, de monarchen van Monaco
 • Het festival van Saint Michel dat begint met een Provençaalse mis en eindigt met een garageverkoop
 • De wolbeurs
 • Het lichtfestival
 • De muziekavonden van Grimaud, iedere dinsdag met gratis shows en concerten. Tot diep in de nacht.

Port Grimaud, bijzondere haven in Frankrijk

Tussen Grimaud en de kust van de Middellandse Zee ligt Port Grimaud. Deze haven is aangelegd vanaf 1960 en wordt wel het Venetië aan de Côte d’Azur van Frankrijk genoemd. Port Grimaud is erg populair onder de toeristen en er is altijd een gezellig drukte. Het is een waterdorp en ieder huis heeft zijn eigen aanlegsteiger. De booggalerijen met restaurantjes aan het water doen denken aan Venetië.
Vóór 1960 was dit gebied een moeras. Het werd gekocht door de architect François Spoerry. Hij wilde graag een huis aan het water waar hij zijn boot kon aanmeren. Vanuit dit principe is Port Grimaud ontstaan. Het is een dorp geworden met bruggetjes en kanalen waar land en water met elkaar zijn verweven en huizen in Provençaalse stijl met mediterrane invloeden. In 2002 is het gekenmerkt als “erfgoed van de 20e eeuw”. Er zijn ruim 2400 huizen, ruim 2000 aanlegplaatsen voor boten en er is 7km aan kanalen en 12km aan kades. Dit waterdorp is grotendeels autovrij, alleen voor bewoners en huurders gaat de slagboom open. Het is vrij toegankelijk, u kunt hier heerlijk wandelen. Er zijn café’s, bars en restaurants met terrassen op de kades. Naast de kerk zijn bootjes te huur waarmee u door de grachten kunt varen. Vanaf het water is het bijzondere van Port Grimaud het best te ervaren.

Enkele opvallende plaatsen zijn de volgende:

 • Place du 14 Juin, dit plein ligt in de eerste bouwfase. Deze naam herinnert aan de datum waarop de bouwvergunning is verkregen.
 • Place François Spoerry, vernoemd naar de architect die Port Grimaud ontwikkeld heeft
 • Fontaine Magistrale, hier is het portret van Spoerry zichtbaar.
 • Église Port Grimaud, u mag de toren beklimmen en heeft vandaar een prachtig uitzicht.

Kledingvoorschrift in Port Grimaud

Een van de opvallende kenmerken van Port Grimaud is dat er kledingvoorschriften en andere speciale regels zijn. Aan het begin van Port Grimaud staat een bord met de regels waar u zich aan dient te houden. Wilt u dat niet doen? Dan wordt u verzocht terug te gaan.
Er wordt van u verwacht dat u correct gekleed gaat, zonder ontbloot bovenlijf, ook de mannen niet. De bewakingsdiensten die bij de slagbomen staan en door Port Grimaud letten daar ook op. Dit is een soort privé politie van Port Grimaud.
Ook op de terrassen van de restaurants gelden de kledingvoorschriften. Komt u zonder shirt het terras op, dan wordt direct gevraagd om of een shirt aan te doen, of u zich te verdwijnen. Er wordt scherp op gelet, uiteraard om de luxe uitstraling en het chique niveau te bewaken. Want in dit opzicht doet het weinig onder voor St. Tropez dat iets verderop ligt.

Sportieve activiteiten in Port Grimaud

In Port Grimaud en in de directe omgeving daarvan zijn veel sportieve activiteiten mogelijk:

 • Golfen is in de directe omgeving op enkele plaatsen mogelijk
 • Kartbaan, minigolf, beachvolleybal en tennis
 • Windsurfen, zeilen, waterskiën, jetskiën, duikschool, parasailen, waterfietsen, kano/kayak, motor/speedboot en banana/tube

Diverse foto's met dank aan Daniel Kiechle  www.kiechle.com

Terug naar het overzicht