Autovakantie Frankrijk en flexibel tol betalen

Geen wachttijden meer!

Hoe bereid u uzelf zo goed mogelijk voor op een autovakantie?

Staat u op het punt om op vakantie te gaan naar Frankrijk? De kans is dan groot dat u ervoor kiest om dit met de auto te doen. Een autovakantie is een geweldige manier om vrijheid en flexibiliteit te combineren met een ontspannende reis. Lekker rijden door schilderachtige landschappen, pittoreske dorpjes en prachtige natuurgebieden… Zo wordt een reis naar een van de vakantieparken van FranceComfort nog leuker. Maar voordat u de auto instapt en de weg opgaat, zijn er wel wat zaken om rekening mee te houden. We geven u graag enkele tips om u zo goed mogelijk voor te bereiden op die bijzondere autovakantie naar Frankrijk. Een van de belangrijkste is om vooraf te checken of op uw weg de nieuwe "Péage en flux libre" is.

Tip 1: plan uw route

Het van tevoren goed plannen van de route is een cruciaal onderdeel van uw voorbereiding. Er zijn verschillende routes naar Frankrijk, afhankelijk van waar u vandaan komt. Maak gebruik van een routeplanner als Google Maps om de beste route te vinden. Let erop dat u hierbij rekening houdt met mogelijke drukte in het verkeer, zeker tijdens vakantieperiodes. Het is ook altijd goed om een alternatieve route achter de hand te hebben voor het geval er een onverwachte vertraging voorkomt. Uw route zult u extra goed moeten plannen als u een elektrische auto heeft omdat deze onderweg opgeladen moet worden.

Tip 2: Nieuw soort tolwegen (maar niet gratis!)

In Frankrijk zijn tolwegen over het algemeen de snelste en meest comfortabele manier om lange afstanden af te leggen. Maar iedereen kent wel de lange files die hiervoor ontstonden bij de tolpoortjes die u onderweg tegenkwam. Vooral tijdens de zwarte zaterdagen konden de wachttijden bij tolpoortjes behoorlijk oplopen. Er was al een grote verbetering door de invoering van de tolbadge: dit is een apparaatje dat u aan uw voorruit bevestigt. Hiermee wordt de tolheffing automatisch geregistreerd. De kosten worden dan later van uw rekening afgeschreven. Sinds dit jaar is er een mogelijkheid bij gekomen: péage en flux libre. U gaat dan niet meer door tolpoortjes de tolweg. Bij tolpoortjes moest u altijd stoppen voor een kaartje of langzaam rijden met de tolbadge. Bij de péage en flux libre kunt u gewoon doorrijden. Dit zijn de zogeheten tolwegen met vrije doorgang. Dit betekent niet dat de tolweg in kwestie gratis is, maar wel dat u mag doorrijden zonder te hoeven stoppen.

De 'péage en flux libre' zijn tolpoorten boven de weg, die bestaan uit sensoren die uw nummerplaat, tolbadge of tolvignet registreren. De wegen met een péage en flux libre staan met een bord aangegeven. Na afloop kunt u de kosten op twee manieren betalen:

  • Automaten op parkeerplaatsen: langs de tolwegen zijn er parkeerplaatsen met automaten waar u de tol kunt betalen.
  • Online: u kunt van tevoren of na afloop van uw reis betalen voor de tolwegen die u heeft gebruikt.

U krijgt van de Franse overheid een bepaalde tijd om deze kosten te betalen, meestal tot 2 of 3 dagen nadat u over een tolweg bent gegaan. Doet u dat niet dan ontvangt u na die tijd een boete waarbij de tolkosten in rekening worden gebracht met een behoorlijke opslag. Het maakt niet uit of u buiten Frankrijk woont, de boete komt altijd aan. Deze nieuwe manier is dus heel aantrekkelijk en zal wachttijden opheffen, maar denkt u er wel aan om op tijd te betalen.

Tip 3: controleer uw auto

Controleer uw auto voordat u op vakantie gaat. Een goed onderhouden auto vermindert de kans op pech onderweg en zorgt ervoor dat u veilig op reis kunt gaan. Check de bandenspanning en het profiel van de banden, ook van de reserveband! Kijk ook of alle vloeistoffen helemaal op peil zijn. We hebben het dan over de olie, koelvloeistof, remvloeistof en ruitenwisservloeistof. Werken alle lichten nog, zoals koplampen, achterlichten, richtingaanwijzers en remlichten? Ook de remmen moeten perfect in orde zijn, evenals de accu van uw auto. Als dit allemaal is geregeld, kunt u met een gerust hart in de auto stappen voor de lange rit.

Tip 4: deze dingen moet u bij u hebben in uw auto

Er is een aantal dingen die u verplicht bij u moet hebben in uw auto als u in Frankrijk de weg op gaat. We hebben het dan in ieder geval over veiligheidshesjes voor alle inzittenden en een gevarendriehoek. Ook een eerste hulp set of First Aid Kit mag niet ontbreken. Alcoholtesters waren tot voor een paar jaar geleden ook verplicht, maar dat is nu niet meer aan de orde. Het wordt nog wel ten sterkste aangeraden om alcoholtesters bij u te hebben. Daarnaast is het logischerwijs verplicht om uw rijbewijs bij u te hebben, maar ook het kentekenbewijs, een verzekeringsbewijs en de zogeheten Groene Kaart.

Tip 5: comfort en veiligheid onderweg

Zo’n lange rit naar uw bestemming kan behoorlijk vermoeiend zijn. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat zowel de bestuurder als de passagiers comfortabel en veilig zijn. Houd hiervoor regelmatig een pauze onderweg om even bij te komen, te eten en te drinken. Het is ook belangrijk om genoeg te eten en drinken in de auto bij u te hebben. Gaan er kinderen mee? Zorg er dan voor dat die genoeg vermaak bij zich hebben. Denk hierbij aan speelgoed, boeken of tablets. Ook altijd handig om paraat te hebben: een goed werkend navigatiesysteem, waarmee u flink wat stress kunt voorkomen. Hiervoor zijn ook op uw mobiele telefoon meerdere apps te vinden.

Tip 6: zorg ervoor dat uw vakantie gepland en geboekt is

Is uw vakantie bij FranceComfort geboekt en bevestigd? Dan bent u er helemaal klaar voor om lekker op reis te gaan. Zorg ervoor dat u de contactgegevens van de accommodatie bij de hand heeft en dat u de snelste, of mooiste, route in uw navigatie heeft staan. Zo weet u zeker dat u straks zonder problemen aankomt op de plaats van bestemming, waar u optimaal gaat genieten van een aantal heerlijke dagen weg in een mooi vakantiepark. En heeft u onderweg vertraging dan belt of mailt u naar het park om dit door te geven zodat er altijd een sleutel voor u klaar ligt als u aankomt. Het noodnummer staat in uw aanreisinformatie.

Boek uw vakantie in Zuid-Frankrijk

🚗 Bekijk al onze vakantiehuizen ✅