De herkomst van Franse wijnen

Bent u een wijnliefhebber en wilt u indruk maken op uw vrienden en bekenden? Gebruik dan termen als tannines, afdronk en decanteren. Nog meer indruk zult u maken als u de herkomst van wijnen kunt aangeven. En dat is voor de grote Franse wijngebieden makkelijker dan u misschien denkt.

De smaak van een rode wijn is grofweg een balans tussen zuurtegraad, soepelheid en tannines. Elke rode wijn heeft een eigen verhouding van die drie elementen en smaakt daardoor anders.

Zuurtegraad

De zuurtegraad in een druif neemt af hoe rijper de druif wordt en hoe warmer het in een wijngebied is. De algemene regel is dus dat hoe zuurder de wijn is, hoe frisser het klimaat van het gebied waar de druiven voor die wijn groeien zal zijn. Zuurheid in een wijn ervaart u bij het proeven door een gevoel van frisheid. “Lekker fris”, als dat uw eerste indruk van een wijn is dan komt de wijn waarschijnlijk uit een wat noordelijker regio.

Tannines

Tannines zitten in rode wijnen en niet in witte wijnen. Zij geven in de wijn een gevoel van bitterheid en droogheid. Het niveau van de tannines in wijn hangt van meerdere elementen af, maar de belangrijkste zijn het druivenras en de duur van maceratie (fermentatie/weken van de wijn). Tannines komen van de schil van de druif, dus het is logisch dat kleine druiven, waar de verhouding schil/druivensap kleiner is, voor meer tannines in wijn zorgen. In bepaalde gebieden in Frankrijk worden kleinere druiven gebruikt dan in andere, dus op die manier kunt u aan de hand van het tannineniveau raden waar een bepaalde wijn ongeveer vandaan komt. 

Soepelheid

Tot slot speelt ook de soepelheid van een wijn een grote rol bij het bepalen van de herkomst. De soepelheid van een wijn geeft een gevoel van volheid in de mond, een wat vettige, meer zoete smaak. Niet verwonderlijk dat de soepelheid komt van het suikerniveau in een druif. En het suikerniveau wordt weer grotendeels bepaald door de hoeveelheid zon die een druif krijgt bij het groeien. Zonrijke, warme gebieden geven dus over het algemeen een wijn die soepel is.

Als deze drie elementen in een kaartje worden gezet, ziet u de verdeling van de Franse wijn zoals op de landkaart aangegeven.

Proeft u in een wijn vooral friszure elementen, dan komt de wijn waarschijnlijk uit een noordelijk gebied met een fris klimaat. Proeft u vooral een licht bittertje in de wijn dan komt de wijn wellicht uit het zuidwesten, met name de regio Bordeaux, en proeft u een soepele wijn met een wat zoetere smaak dan is de kans groot dat de wijn uit het zuidoosten van Frankrijk komt. Uiteraard gaat het hierbij om een algemeen beeld. In elk wijngebied zijn weer andere varianten en de smaken liggen soms ook dicht bij elkaar.

 

Bekijk onze parken in wijnregio's >