De Franse baguette

baguette in de vakantievilla met een glas wijn.jpg

Frankrijk zonder ” baguettes” is impossible! Gezellig naar de bakker om dat heerlijke lange brood te kopen. Er is geen tas waar deze in past, hoewel er tegenwoordig speciale verpakkingen zijn voor dit populaire brood. Dus…maar onder de arm nemen en huiswaarts! Een bekend straatbeeld in Frankrijk!

Ongeacht het moment van de dag, een maaltijd zonder brood is niet compleet in Frankrijk. Dat verklaart ook waarom er jaarlijks 10 miljard stokbroden in Frankrijk worden verkocht!

De Fransman eet de baguette niet meer als deze ouder is dan 4-5 uur… Ze gaan gewoon 2 keer per dag naar de bakker om toch maar vers brood te hebben. Bij het ontbijt een stukje brood heerlijk soppen in een ” bolle de cafe” is de ultieme start van de dag voor de Fransen.

Oorsprong van de baguette

De Nederlandse naam voor baguette is ” stokbrood” (het stokje). Het dateert uit de 19e eeuw en de bereidingswijze komt oorspronkelijk uit Oostenrijk…. De baguette ontleent zijn naam niet aan het lange uiterlijk. In het begin van zijn ontstaan werd een lange sliert deeg om een stok gewikkeld en boven het vuur gehangen en gebakken.

Het standaard gewicht van een baguette is 250 gr. en inmiddels zijn er al vele varianten verkrijgbaar b.v. ” petit pain” , een kort formaat en de zgn. ” flute” een dubbelbrede en zwaardere variant.

Voor de Fransen is de baguette een onmisbaar product bij de maaltijd. Vaak wordt een stukje brood gebruikt om de jus van het bord te deppen, maar ook om de smaak te neutraliseren.

Baguette in een restaurant in Frankrijk

In ieder Frans restaurant komt er een baguette op tafel. En als het mandje leeg is wordt het gewoon weer aangevuld. Brood is een belangrijk onderdeel van de maaltijd dus geen ober die vreemd opkijkt als je ergens halverwege voorgerecht en kaasplateau een leeg mandje omhoog houdt. En ook dat tweede mandje kost niets extra, brood is inbegrepen bij het couvert. Fransen eten brood tijdens de maaltijd en niet ervoor. Dus al een mandje vragen en dat leeg eten nog voordat je besteld hebt, dat staat gek in Frankrijk.

Een baguette breken of snijden?

Als je bij Franse vrienden thuis bent voor een maaltijd à la bonne franquette (informeel dinertje of een lunch) dan kan het voorkomen dat het stokbrood onaangesneden op tafel ligt. In dat geval breekt iedereen zijn eigen stuk af, gewoon met de blote handen. Ook voor het stukje brood dat je tijdens de maaltijd naast je bord legt, hoef je nooit je mes te gebruiken.

Het puntje afbreken tijdens de boodschappen

Kijk maar rond op straat: lang niet alle vers gekochte baguettes redden het ongeschonden tot huis. Een wijdverbreide Franse habitude is onderweg al het kontje (le quignon) van het stokbrood afbreken. In Frankrijk kijkt niemand raar op als je die verleiding niet kunt weerstaan. Maar als er thuis gasten op je wachten dan staat het natuurlijk wel weer gek om met een aangebroken brood binnen te komen.


Frankrijk is onlosmakelijk verbonden met dit smakelijke stokje……. 

Maak nu uw keus waar u hiervan gaat genieten >>

Bron: arrangementenfrance.nl en frankrijk.nl