Of de Fransen humor hebben? Nou en of!

intouchables film Frankrijk genieten vakantie humor FranceComfort cottage holiday.jpg

Wie zich afvraagt of er ook iets te lachen valt Frankrijk kan ik geruststellen: van uitdrukkingen en gezegdes die in onze oren op z’n zachts gezegd grappig klinken tot films met dolkomische scenes, ze kunnen er wat van. Het Franse woord voor grappig is trouwens drôle, wat we in Nederland dan vaak weer grappig vinden!

Grappige Franse gezegdes en uitdrukkingen

Uitdrukkingen en gezegdes, de Fransen doen het (natuurlijk) net even anders: 

Zo zegt de Fransman die vindt dat iemand zich met zijn eigen zaken moet bemoeien ‘Occupe-toi de tes oignons’ (bemoei je met je eigen uien) of ‘Va te faire cuire un oeuf!’ (ga toch een ei koken!). 

Vinden de Fransen er niets aan of is iets niet om over naar huis te schrijven? Dan is de kans groot dat je ze ‘Ça ne casse pas trois pattes à un canard’ hoort zeggen, oftewel: dat breekt geen drie poten van een eend. 

En arrogant? De Fransen gebruiken nogal eens de uitdrukking ‘ze laten scheten hoger dan waar hun kont zit’ (péter plus haut que son cul). Hoe verzinnen ze het!

Bekijk waar je juist in dít land wilt genieten >>

De leukste Franse films, deze mag je niet missen!

Van doldwaze kluchten tot komedies, liefhebbers van de Franse cinema die bol staan van de hilarische scènes en geniale dialogen mogen deze films niet missen:

Intouchables

Franse film uit 2011 van het regisseursduo Olivier Nakache en Éric Toledano. De film vertelt het waargebeurde verhaal van de verlamde, aristocratische Philippe, een geheel verlamde aristocraat (gespeeld door François Cluzet) die een vriendschap opbouwt met zijn verzorger afkomstig uit de banlieu (gespeeld door Omar Sy). De vaak aandoenlijke vriendschap tussen de twee totaal verschillende mannen zorgt voor hilarische dialogen.

 

C’est la vie! (in Frankrijk heet de film ‘Le sens de la fête‘) 

Lekker luchtige komedie uit 2017 met ditmaal een draak van een bruidegom in plaats van een bruid. Als op een chique Franse bruiloft alles in de soep loopt, doet een cateringbedrijfje er op eigenzinnige wijze alles aan om er nog iets van te maken… De hoofdrollen zijn voor acteurs Jean-Pierre Bacri, Jean-Paul Rouve, Gilles Lellouche, Eye Haidara en Suzanne Clément.

Bienvenue chez les Ch’tis

Postbode Philippe (Kad Merad) droomt van een standplaats aan de Côte d’Azur maar als hij voor straf verbannen wordt naar het kille Bergues in het noorden van Frankrijk ziet hij de bui al hangen. Is alles wat er beweerd wordt over ‘Les Ch’tis’ waar? Een film uit 2008 met o.a. Kad Merad, Dany Boon, Zoé Félix, Lorenzo Ausilia-Foret en Anne Marivin.

La grande vadrouille

Louis de Funès (in deze film samen met acteurs Oury en Bourvil) is in Nederland ongetwijfeld de bekendste Franse acteur in het komisch genre door zijn vertolkingen van inspecteur Cruchot in Le gendarme de Saint-Tropez en de vijf vervolgfilms die daarop gemaakt werden. La grande vadrouille, dat zoiets betekent als ‘de grote wandeling’, gaat over de Tweede Wereldoorlog, een beladen onderwerp dat -hoe kan het ook anders- in deze film meesterlijk grappig behandeld wordt.

Je ziet het, humor genoeg in La douce France. Soms een beetje absurdistisch (want daar houden ze nou eenmaal van) maar altijd tot de verbeelding sprekend en ontwapenend.

Vakantievilla's in Frankrijk

FranceComfort heeft luxe vakantievilla's waar uw een heerlijke vakantie zult beleven.