Toeristische routes Dordogne – Lot regio

De Dordogne – Lot regio is een van de meest toeristische regio’s in Frankrijk. Velen brengen daar ieder jaar hun vakanties door en genieten van de natuur, de mooie dorpjes, bastides, kastelen en burchten, de gezellige terrasjes en het lekkere eten. Om van al dit moois te genieten zijn toeristische routes uitgezet die u met de auto kunt rijden. U wordt dan over de mooiste wegen naar de verschillende bezienswaardigheden geleid. Daarnaast zijn er routes langs wijngaarden, appelboomgaarden, walnoten en andere vruchten. Wilt u de regio goed leren kennen en de mooiste plekjes bekijken, dan is dit een goede manier.

Route de la Pomme

In het noordoosten van de Dordogne liggen uitgestrekte appelboomgaarden. Diverse boomgaarden en appelsoorten hebben een kwaliteitskeurmerk “l’Appellation d’Origine Contrôlée”. Regelmatig vallen de vruchten uit deze regio in de prijzen. Tijdens de zomervakantie, in juli en augustus, is het leuk deze route te rijden. Er worden rondleidingen gegeven door boomgaarden en fruitcoöperaties en u kunt uw eigen zak met appels plukken. Zie ook www.pomme-limousin.org.

Route la Vallée de la Vézère

U kunt een mooie route van 70km rijden door de Vézère vallei, ten noorden van Sarlat. Vanuit Sarlat rijdt u naar Montignac, hier liggen de grotten van Lascaux. Vervolgens richting Les Eyzies, waar u het Château de Losse ziet. Op de weg naar Thonac komt u langs Château de Chabans. U gaat dan terug naar Eyzies en passeert Sergeac met Château de Merle. In St. Léon sur Vézère is een Romaanse kerk, een château en Parc de Conquil. Door de vallei Roque St. Christophe rijdt u terug naar Sarlat.

Route la Vallée de la Dordogne

Begin de tocht van 30km vanuit Sarlat richting Cahors en ga in Carsac richting Golejac. Hier zijn de Jardins d’eau. Ga richting Montfort en Vitrac en over de rivier richting Domme. Onderweg ziet u bordjes naar Ferme de Turnac waar een groot labyrint is. Vervolg de weg via Cénac naar La Roque Gageac en het château van Castelnaud. Op korte afstand ligt Château de Milandes. Onderweg naar Vézac komt u langs de Jardins de Marqeyssac en rijdt u via Beynac weer naar Sarlat.

Route des Vins de Bergerac

Vanuit Bergerac zijn er verschillende wijnroutes door de wijngaarden en langs de wijnchâteaux rond Bergerac, naar Monbazillac, Saussignac, Montravel en Pécharmant. Het vertrekpunt is het klooster Le Cloître des Récollets in Bergerac waar ook het Maison des vins is gevestigd. Ruim 100 wijnmakers langs de routes nodigen u uit om de wijngaarden en het productieproces te bekijken. In de meeste gevallen kunt u er ook wijn proeven en kopen.

Route des Vins de Cahors

De wijngaarden van de Cahorswijnen liggen ten westen van Cahors langs de rivier de Lot op de noordelijke en zuidelijke oevers. U kunt delen van de route rijden en dat afwisselen door eerst een stuk op de noordelijke oever te rijden en later op de zuidelijke. U komt langs plaatsen als Caillac, Luzech, Puy-L’Évêque, Duravel, Fumel. Bij de wijngaarden staan wijnhuizen die u kunt bezoeken en waar u wijn kunt proeven en kopen.

Route des Bastides

Vanuit Sarlat vertrekt deze tocht van ruim 100km richting Beynac en daarna St. Cyprien, Siorac, Urval en Cadouin en St. Avit Senieur waarvan de prachtige abdij op de Unesco lijst staat. Vervolgens naar Molières, Beaumont en Monpazier. Bekijkt u hier ook Château de Biron. U kunt nu rechtstreeks of via Gavaudun en Cuzorn (Château Bonaguil) richting Villefranche om tenslotte via St. Pompon en Daglan weer naar Sarlat te gaan.

Route de la Noix

In de Dordogne – Lot zijn meer dan 4000 ha aan notenboomgaarden met 4 soorten noten: Franquette, Marbot, Corne en Grandjean. De notenroute ligt tussen Beynac en Salignac en laat u de mooiste boomgaarden zien. In Ste. Nathalène in de de molen uit de 16e eeuw worden de noten na het oogsten verwerkt worden tot olie. Ook worden ze gebruikt voor producten als taart, kaas, wijn, olie of likeur. In Castelnaud is het notenmuseum. Zie ook www.noixduperigord.com

Route du Foie Gras

Foie Gras is een heerlijk gerecht maar heeft een negatieve klank vanwege het niet diervriendelijk voederen. Een aantal boeren, restaurants en fabrikanten die juist wel diervriendelijk met de ganzan willen omgaan hebben een route gemaakt om u kennis te laten maken met het ambachtelijk verwerken van ganzen- en eendenlever tot een van de specialiteiten die bij veel restaurants in de Dordogne op de menukaart staat. Zie ook www.route-foiegras-perigord.com

  

📅 Check de beschikbaarheid en ontdek de Dordogne - Lot ✔️