Langlaufen Portes du Soleil

In de Portes du Soleil in de Franse Alpen zijn de beste voorwaarden aanwezig voor een geslaagde wintersportvakantie. Voor skiën, snowboarden én voor langlaufen of “fond de ski”. Langlaufen is vrij eenvoudig aan te leren en minder kostbaar dan skiën of snowboarden. In de Portes du Soleil liggen de langlaufroutes, de loipes, in de meeste gevallen op Frans grondgebied en gaan ze door een prachtig landschap met bossen, beken en meren. Vanuit uw vakantiehuis ligt er ca. 260 km aan loipes in de Franse Alpen voor u klaar, verdeeld over routes van verschillende moeilijkheidsniveaus.

Langlaufen, een populaire wintersport

Langlaufen is lopen en glijden op latten en erg populair:

 • Het kost weinig tijd voordat u de basisvaardigheden beheerst
 • Langlaufen is goed voor de gezondheid, u verbruikt meer calorieën dan bij skiën of snowboarden
 • De belasting van de gewrichten is veel kleiner dan bij skiën
 • De risico’s zijn veel kleiner dan bij piste sporten.
 • U vermijdt de drukte van de pistes en de wachtrijen bij de skiliften
 • De investering in materiaal is lager
 • Vaak is er geen skipas nodig om te langlaufen

Basisuitrusting om te langlaufen

Bent u al vaker op wintersportvakantie geweest, dan heeft u de basisuitrusting in principe al. Het enige is dan een loipe uitzoeken en de goede ski’s huren of kopen.
Gaat u voor de eerste keer, dan is het verstandig om diverse kledingstukken te kopen of te huren. Zorg voor thermokleding, skisokken, een midlayer met eventueel nog een hardshell en een skibroek. Daarnaast een muts en winddichte handschoenen. Bij de plaatselijke skiverhuur kunt u meestal een langlaufset huren dat bestaat uit speciale langlaufski’s, stokken en schoenen. Langlaufski’s zijn langer en dunner dan pisteski’s en binnen de langlaufski’s is er nog onderscheid tussen klassieke ski’s en skatingski’s. Als u een keus heeft gemaakt kunt u beginnen!

 • Thermokleding
 • Skisokken
 • Midlayer
 • Muts
 • Winddichte handschoenen
 • Ski's
 • Stokken
 • Schoenen

Langlaufen in de Alpen: klassiek of skating

Er zijn twee technieken om te langlaufen: de klassieke stijl of de vrije stijl, ook wel skating genoemd. Bij het klassieke langlaufen “loopt” u op de ski’s door twee sporen in de sneeuw, ondersteund door de stokken. Om ervoor te zorgen dat de ski tijdens het afzetten niet naar achteren glijdt is er onder de ski een profiel aangebracht, ook wel schubben genoemd. Skating gebeurt op een heel andere manier, u maakt bewegingen alsof u aan het schaatsen bent, met of zonder stokken. Bij skating maakt u geen gebruik van de sporen zoals bij klassiek langlaufen maar van een ongeveer 2m brede piste. Een ander verschil is dat de ski’s korter zijn en geen schubben hebben.

Klassieke langlaufstijl voor beginners

De klassieke stijl is het eenvoudigst en daarom het beste voor beginners om mee te beginnen. U heeft dan hulp van de sporen en het is minder vermoeiend dan skaten. Daarentegen kunt u beter met skaten beginnen als u een ervaren schaatser bent. Omdat niet gelijk duidelijk is welke stijl bij een beginner past is het verstandig om de ski’s eerst te huren en dan uit te proberen of klassiek langlaufen of skating het best bij u past.

Verschillende moeilijkheidsniveaus

De moeilijkheidsniveaus van langlaufen verschillen behoorlijk. U kunt recreatief gaan langlaufen of meedoen met toertochten of marathons. Voor beginners en redelijk ervaren langlaufers zijn er volop loipes in de omgeving van La Chapelle d’A bondance, Abondance en Châtel. Ook rond de dorpen Morzine, Avoriaz en Morgins zijn mooie loipes. Bent u een ervaren langlaufer, dan is de 12km lange “Croix des Combes” aan te raden.

Stijgen en dalen in de Franse Alpen

De loipes gaan vaak over een heuvelachtig terrein. Vanaf de helling naar beneden gaat vanzelf en bij een geringe helling ontwikkelt u al behoorlijke snelheid. Gaat het te snel, stap dan uit het spoor en maak met de ski’s een “pflug”. Plaats de voorzijdes van de ski’s tegen elkaar in de vorm van een pizzapunt en u remt af.
Een heuvel op gaan is lastiger. Als u voldoende snelheid heeft komt u een heel eind, het resterende deel kunt u omhoog lopen door de ski’s schuin naar buiten te plaatsen zoals bij skaten. Lukt dit niet, plaats dan de ski’s naast elkaar en haaks op de helling en loop omhoog.

  

⛷️ Boek uw wintersportvakantie in de Alpen 🏔️