Boardercross of Snowboardcross

Voor sommigen is het skiën of snowboarden op de pistes geen uitdaging meer. De groene, blauwe en rode pistes zijn verleden tijd, een enkele zwarte piste is leuk om te doen, maar er is behoefte aan meer adrenaline. Zoals bij veel sporten worden ook hier de grenzen steeds meer verlegd. Boardercross is de volgende uitdaging. Inmiddels is deze variant op het traditionale snowboarden uitgegroeid tot een variant op de Olympische spelen.

Snowboardcross in de wintersportvakantie

De laatste jaren stijgt boardercross snel in populariteit, vooral onder de ervaren snowboarders. Bekende skigebieden in Frankrijk als Les Trois Vallées, Les 2 Alpes en Les Arcs hebben hier speciale banen en loipes voor ontworpen. Ook in de Portes du Soleil zijn deze aanwezig. Deze sportactiviteit staat bekend onder verschillende namen. Naast Boardercross of Snowboardcross wordt het ook wel SBX, Snowboard X of BoarderX genoemd. De wedstrijden trekken altijd veel bezoekers en inderdaad is het spannend om naar te kijken.

Downhill op een boardercross-parcours

Veel gevorderde snowboarders ervaren crossrijden als de ultieme invulling van de uitdaging waar ze naar op zoek zijn. Temeer omdat er in het crossrijden ook weer allerlei niveaus zijn, de grenzen kunnen steeds verder verlegd worden. BoarderX is een combinatie van een afdalingsrace en een hindernisbaan met allerlei freestyle elementen. Het parcours bestaat uit bochten, schansen, tunnels en hoogteverschillen waarbij de boarders controle moeten houden op hun board, met zo groot mogelijke snelheid naar beneden moeten gaan, de vaardigheden op de hindernissen en obstakels beheersen en de tegenstanders voorbij moeten gaan. Vaak nemen vier of zes snowboarders de strijd aan met elkaar.

Hindernissen

  • Bochten
  • Schansen
  • Tunnels
  • Hoogteverschillen
  • Freestyle

Boardcross, een officiële Olympische sport

Snowboardcross is uitgegroeid tot een sport dat op hoog niveau wordt beoefend. Vanaf de oprichting van de Winter X Games in 1997 staat het op het programma. Daarnaast is het een onderdeel van de Olympische spelen vanaf de spelen in 2006. Ook is het onderdeel van de Snowboard World Cup, de wereldkampioenschappen skiën en snowboarden, de Snowboard World Cup en de FIS Ski and Snowboardcross European Cup. Deze extreme sport is niet zonder gevaar. Regelmatig komen botsingen voor die heftige blessures tot gevolg hebben. Het dragen van een helm en andere beschermende materialen is verplicht.

🏂🏻 Boek uw sneeuwvakantie naar de Alpen ❄️