Andorra

Andorra is een klein vorstendom in de Pyreneeën tussen Frankrijk en Spanje van slechts 468 km2 en bestaat voor het grootste deel uit bergen. Het is het laatste onafhankelijke gebied van de zgn. Marca Hispanica (Spaanse marken), de bufferstaten die werden gesticht door Karel de Grote om de islamitische Moren tegen te houden en ze de toegang tot christelijk Frankrijk te beletten.

Toerisme en belastingparadijs

Andorra is een welvarend land en vooral afhankelijk van toerisme en zijn status als belastingparadijs. Het wordt jaarlijks bezocht door ongeveer 9 miljoen toeristen, aangetrokken door de belastingvrije status van Andorra en door de vele recreatiemogelijkheden, zowel in de zomer als in de winter. De meeste Andorrezen leven van het toerisme. Andorra is populair bij bergwandelaars en rustzoekers. Het land heeft als regeringsvorm de parlementaire democratie met twee coprinsen als staatshoofden. De ene is het Franse staatshoofd, de andere de bisschop van de Spaanse plaats La Seu d'Urgell. Hun rol is vrijwel symbolisch. De officiële landstaal is Catalaans.

Andorra la Vella

De hoofdstad is Andorra la Vella. Het heeft een oude binnenstad met authentieke straatjes en historische gebouwen. Bekijk de eeuwenoude kerken Église de Saint-Estève met prachtige houten versieringen en de Iglesia de Santa Coloma. Een van de meest bekende bezienswaardigheden is Casa de la Vall. Vanaf 1580 was dit een woonhuis maar sinds 1702 zetelt het parlement van Andorra in dit gebouw. Er is in Andorra la Vella ook een modern gedeelte met luxe winkels en winkelpromenades. U kunt hier belastingvrij tabak en alcohol kopen omdat Andorra geen lid is van de Europese Unie. Let wel op dat u niet meer meeneemt dan is toegestaan. Loop ook langs de Paris Bridge waar met grote letters “Andorra la Vella” op staat. Iets verder staat het bekende bronzen kunstwerk van salvador Dali dat het verstrijken van de tijd symboliseert. Van ver ziet u de grote 80m hoge glazen spits van Caldea, het grootste wellnesscentrum van Europa met 18 verdiepingen.

Bezienswaardigheden

  • Église Saint-Estève
  • Iglesia de Santa Coloma
  • Casa de la Vall
  • Winkelpromenades
  • Paris Bridge
  • Kunstwerk “Nobility of Time”
  • Caldea

Natuur

Andorra wordt wel het land van de bergen genoemd, de natuur is prachtig en erg afwisselend. Er zijn groene dalen en valleien waar riviertjes doorheen stromen, hoge bergtoppen van meer dan 2500m met ruige rots massieven, langgerekte bergketens met bergweides en gletsjermeertjes met op sommige plekken de eeuwige sneeuw. De noordelijke berghellingen zijn vaak bedekt met dichte bossen. Verspreid over het land liggen de bergdorpjes. Andorra is voor de natuurliefhebber zeker een plek om tijdens uw vakantie een dag naartoe te gaan.

Flora en fauna

In Andorra zijn meer dan 1100 verschillende plantensoorten. De valleien “Vall de Ransol” en “Valle de Rialb" staan bekend om hun unieke flora. Daar groeien veel zeldzame planten. Een van de mooiste bloemen is nationale bloem van Andorra, de witte Narcissus Poeticus. Ook de Pyrenese iris, de vele orchideeën en het alpenroosje zijn prachtig. In Andorra leeft de bijna uitgestorven Iberische steenbok die net als de gems op de steenrotsen leeft. Vroeger waren er ook beren en lynxen, die worden nu niet meer gezien. Wel is er nog de alpensneeuwhoen, marter, vos en de arend.

Paardrijden

In Andorra zijn diverse maneges die ritten voor groepen verzorgen, met en zonder gids. U rijdt door valleien en passeert uitgestrekte bossen en heldere bergbeekjes. Na iedere bocht heeft u weer nieuwe uitzichten. Onderweg worden er pauzes gehouden met een picknick. Er zijn ook tochten die omhoog de bergen in gaan. De uitzichten onderweg zijn dan weer heel anders. In beide gevallen geniet u van de prachtige natuur van Andorra.

Wellnessresort Caldea

In Andorra ligt het grootste kuuroord en wellnesscentre van Europa. Het is een groot en luxe complex met overdekte zwembaden, een panoramisch buitenzwembad, Turkse en Indo-Romeinse baden, sauna’s, whirlpools en hammams, hydromassage, etc. Caldea maakt gebruik van de zwavelhoudende thermische bronnen die in de omgeving zijn met temperaturen tot 70°C en die rijk zijn aan mineralen.

Wandelen in Andorra tijdens de vakantie

Houdt u tijdens uw vakantie van wandelen met uw partner, gezin of een groep vrienden? Ga een dag vanuit het vakantiepark naar Andorra en verken te voet de omgeving. Er zijn meer dan 40 wandelroutes door valleien, over bergen en langs riviertjes. U ervaart de natuur in een zuivere en ongerepte vorm. Bereid u wel goed voor, check de moeilijkheidsgraad van de route en neem water en zonnebrandcrème mee.

Attractiepark Mon(t) Magic

Tussen Andorra la Vella en Frankrijk ligt de plaats Canillo. Hier ligt een attractiepark met veel animatiemogelijkheden als een tokkelbaan, een rodelbaan, rodelbaan met VR-bril, kanoën, waterfietsen en kayakken op het meer, devil karts, boogschieten, etc. Het park is geschikt voor alle leeftijden.

Boek uw vakantie en ontdek de regio 👨‍👩‍👧‍👧