Wijngaarden in de Languedoc – Roussillon

De Languedoc – Roussillon in het zuiden van Frankrijk is het grootste wijnbouwgebied van Frankrijk. Met 400.000 hectare aan wijngaard is het zelfs de grootste wijnstreek van de wereld, gevolgd door La Mancha in Spanje, Mendoza in Argentinië, Sicilia in Italië, Bordeaux in Frankrijk en als zesde regio Puglia in Italië. Het wijngebied van de Languedoc – Roussillon is drie keer zo groot als dat van de Bordeaux en levert een derde van alle wijnen uit Frankrijk. Bekende wijnen zijn de Corbières, de Fitou, Minervois, Blanquette de Limoux en Cabardès.

Ontdek de wijngaarden tijdens uw vakantie

Tijdens uw vakantie in Zuid-Frankrijk gaat u de omgeving van uw vakantiehuis bekijken en ziet u veel wijngaarden. Deze zijn onderdeel van het grote gebied langs de Middellandse Zee, van de Rhône tot aan de grens met Spanje, met bekende plaatsen als Nîmes, Montpellier en Carcassonne. In dit gebied zijn meer dan 25 microklimaten waardoor er ook min of meer 25 wijnregio’s zijn met een eigen grondsoort, temperatuur, regen, wind en zonuren. Wat de gebieden allemaal hetzelfde hebben is de invloed van de Middellandse Zee, het zachte klimaat en warme, droge zomers waardoor de druiven volle en sappige aroma’s ontwikkelen. In de Languedoc – Roussillon worden voornamelijk traditionele rode terroirwijnen gemaakt.

Languedoc wijngaarden door de eeuwen heen

Reeds in de oudheid, ongeveer 600 v. Chr. is er al sprake van wijnbouw in de Languedoc – Roussillon. Het zijn de Grieken die de eerste wijnranken hebben meegenomen wat later door de Romeinen verder is uitgebreid. Na de val van het Romeinse rijk raakte de wijnbouw in verval door de Wisigoten die veel hebben verwoest. In de tijd van de kloosters, rond 1450, werd de wijnbouw weer ter hand gekomen en kwam er een bloeiperiode in de 17e eeuw. Rond 1870 is het grootste deel van de wijngaarden vernietigd door druifluis en allerlei schimmelziektes. De volgende 100 jaar is de wijnbouw weer tot bloei gekomen. Het werd het grootste wijnbouwgebied maar had een slecht imago omdat het meer om de kwantiteit dan de kwaliteit ging. Vanaf ca. 1970 kwam de kwaliteit centraal te staan. De productie werd verminderd en minder goede druivenrassen werden vervangen door kwalitatief goede rassen. Dit heeft geresulteerd in allerlei keurmerken. Er worden nu wijnen van zeer goede kwaliteit geproduceerd.

Blauwe druivenrassen

Cabernet Sauvignon, Carignac, Cinsault, Malbec, Grenache, Syrah, Ileduner pelut, Macabeu, Mourvèdre, Muscat.

Witte druivenrassen

Chardonnay, Grenache, Muscat, Chenin, Clairette, Macabeu, Marsanne, Mauzac, Piquepoul, Vermentino, Roussanne.

Keurmerken van wijnen en wijngebieden

De wijnbouw in Frankrijk is voorzien van diverse keurmerken zoals de AOC, AOP, IGP of Vin de Table en worden toegekend als de wijn aan bepaalde voorwaarden voldoet. Voor de consument is dit belangrijk, hij weet waar de wijn vandaan komt en wat de kwaliteit is.

AOC: Appellation d’Origine Contrôlée

Het meest bekende keurmerk in Frankrijk voor wijnen is de AOC en bestaat al vanaf 1923 toen het werd geïntroduceerd door Baron le Roy de Boiseaumarié. Hij probeerde hiermee de reputatie en kwaliteit van de wijndomeinen te bewaken. Er wordt gekeken naar de maximumopbrengst per hectare, de herkomst van de druif en het alcoholpercentage. Een andere voorwaarde is dat de wijn van minimaal twee goedgekeurde druivenrassen gemaakt moet zijn en afkomstig moet zijn uit een aangewezen AOC gebied. In 2011 is een officieel einde gekomen aan de benaming AOC maar in de praktijk wordt het nog vaak gebruikt.

AOP: Appellation d’Origine Protégé

Dit keurmerk is ingesteld door de Europese Raad in 1992 en heeft in 2011 de AOC vervangen. De AOP is een hoger kwaliteitslabel dan de AOC en heeft als doel, net zoals de AOC had, de streekproducten te beschermen tegen vervalsing en namaak. De keuring wordt uitgevoerd door het Institut National des Appellations d’Origine (INAO). Er wordt ook bij dit keurmerk getoetst op de opbrengst, herkomst, alcoholpercentage en bemesting. Dit instituut controleert ook de echtheid en kwaliteit van kaas en olijfolie.

IGP: Indication Géographique Protégée

De IGP is de opvolger van het keurmerk Vin de Pays d’Oc en wordt daarom Pays d’Oc IGP genoemd. Dit keurmerk is alleen voor de Languedoc – Roussillon en wordt gecertificeerd door Bureau Véritas Quality France. Er zijn ca. 2600 bedrijven, 20.000 wijnmakers en 230 coöperaties aangesloten bij dit keurmerk. De voorwaarde van dit keurmerk is dat de druif uit de Languedoc – Roussillon moet komen en er zijn meer druivenrassen toegestaan dan bij AOC-wijnen. Ook is het toegestaan dat de wijn uit slechts één druivensoort bestaat (monocépage).

Vin de Table

Het laagste keurmerk voor Franse wijnen is de Vin de Table. De druiven mogen uit heel Frankrijk komen en het alcoholpercentage moet tussen de 8,5% en 15% liggen. Bij dit keurmerk is het juist verboden om het jaartal of de wijnsoort op het etiket te vermelden. In de periode dat het bij de wijnbouw in de Languedoc meer om kwantiteit dan kwaliteit ging werd de Vin de Table veel geproduceerd. Nu de kwaliteit belangrijk is geworden wordt er nauwelijks nog Vin de Table geproduceerd in de Languedoc – Roussillon.

Vin de Pays

De Vin de Pays is een oud keurmerk dat sinds 2000 vervangen is door de IGP. Deze wijnen werden in een bepaald gebied geproduceerd en de wijn bestond uit één of enkele druivensoorten. Dit keurmerk was destijds opgericht door de producenten die niet onder de AOC vielen. Op deze manier hadden ze toch een eigen keurmerk.

Vinificatie

Vinificatie is het maken van wijn uit druiven. Als er ook andere vruchten worden gebruikt wordt het vruchtenwijn genoemd. Er zijn verschillende manieren om wijn te maken

  • Traditionele gisting: de mechanisch gekneusde druiven weken in en worden daarna geperst (rode wijn)
  • Inweken (maceratie) met hele druiven: de hele druiven weken in om zo aroma’s en tannines los te weken waarna bewaarwijnen worden gemaakt.
  • Inweken met de schil: de druif laten inweken voordat er geperst wordt (witte wijn)
  • De saignéetechniek: het eerste sap laten wegvloeien voordat de gisting begin (rosé)
  • Rechtstreeks in vaten

Verschil tussen witte en rode wijn

Zowel de witte als de rode wijn ontstaat door vergisting. Een van de verschillen is of de druiven gekneusd worden voor of na de gisting. Het is de schil van de druif die aan de rode wijn zijn kleur geeft.

Witte wijn wordt meestal gemaakt van witte druiven maar kan ook van rode druiven worden gemaakt omdat het sap van de rode druif vrijwel altijd wit is. Belangrijk is dan dat de schillen niet beschadigd zijn. Bij het maken van rode wijn worden de rode druiven eerst gekneusd. Het sap wordt most genoemd, de schillen en de pitten marc. Direct na de kneuzing begint de alcoholische gisting. De most en marc worden daarna gescheiden. De wijn die vanzelf uit de tank vloeit is de lekwijn. Het restant van de marc wordt geperst, dat is de perswijn. Rosé ontstaat door de gekneusde schillen er eerder uit te halen. Als ze er langer inblijven ontstaat er vanzelf rode wijn. Oorspronkelijk was rosé een soort afval, nu vaak net zo populair als witte of rode wijn.

Wijnen en wijngebieden

Corbières

In het zuiden van de Aude, tussen Narbonne en Carcassonne liggen de wijngaarden van de Corbières. Er worden vooral rode AOC wijnen geproduceerd uit de Carignan, Grenache en Syrah. Het is de grootste appellation van de Languedoc.

Fitou

De Fitou is de oudste AOC van de Languedoc en ligt ten zuidwesten van Narbonne in de Aude. De wijnen worden wel gezien als superieure Corbières wijnen.

Cabardès

Ten noordwesten van Carcassonne en ten westen van de Minervois liggen de Cabardès wijngaarden. Het is het enige AOC gebied waar het verplicht is om een gelijke verdeling te maken tussen Atlantische druivenrassen en Mediterrane rassen.

Côtes de la Malapère

Ten zuidwesten van Carcasonne en ten noordwesten van Limoux ligt het Massif de la Malapère met uitgestrekte wijngaarden. Het ligt in het departement Aude, bij de Pyreneeën.

Limoux

In Limoux zijn vijf AOC appellaties: Le crémant de Limoux, La Blanquette de Limoux, La Blanquette méthode Ancestrale, Limoux en Limoux Rouge. De gebieden liggen in de Aude ten zuiden en zuidwesten van Carcassonne.

Andere gebieden

Andere bekende gebieden en wijnsoorten zijn de wijnen uit Banyuls en Collioure, de Côtes du Roussillon, de Coteaux du Languedox, de Minervois en de muskaatwijn Rivesaltes.

  

🍇 Boek uw vakantie in de Languedoc - Roussillon 🥂